Boombox en muziekbolletje

1
29

Philips CD Soundmachine AZ2538

Laten we toch maar eens over smaak twisten: de AZ2538 is de lelijkste boombox die ik in lange tijd heb gezien. Maar ik heb dan ook in lange tijd geen boombox meer gezien. Waarom hem testen? Omdat je de AZ2538 op je pc kunt aansluiten via USB en er dan met behulp van de meegeleverde MusicMatch Jukebox-software mp3’s en internetradiostations op kunt beluisteren. Bovendien kun je ook mp3’s cd’s afspelen, naast uiteraard gewone cd’s. Verder is er een ingebouwde radio met ondersteuning voor FM en AM en een ‘gameport’ voor het aansluiten van een spelconsole. Het geluid van de spelconsole wordt dan weergegeven door de AZ2538, terwijl je de video kunt doorkoppelen naar een tv. Hiervoor worden traditionele cinch-aansluitingen gebruikt: vroeger heette zo een ‘gameport’ gewoon ‘aux’. Je kunt er natuurlijk ook een andere externe geluidsbron op aansluiten als je dat wil.


Philips AZ2538

De vormgeving van de AZ2538 mag dan erg lelijk zijn, het is wel een ‘fun’ apparaat. Zo kun je het naar keuze horizontaal of verticaal plaatsen. Voor dat laatste wordt een steun meegeleverd, waarin je de AZ2538 vastschroeft. Er zit ook een heuse [dB] met ‘power pump technology’ op! Klinkt indrukwekkend, maar het is gewoon een ouderwetse analoge VU Meter, die in dit geval alleen het volume van de lage tonen weergeeft. Een boombox zou niet boomen als er geen systeem op zou zitten om de lage tonen te benadrukken. Je schakelt dat mechanisme in door op de ronde, rode ‘Max Sound’ knop te drukken. Het verschil met de gewone geluidsweergave is opmerkelijk, maar om dit nu ‘getrouwe muziekweergave’ te noemen… nee, ik dacht het niet. Draai de ronde zilveren volumeknop nu te ver open dan treedt snel vervorming op.

Programmeren
Je kunt maximaal twintig cd-nummers programmeren. Daarnaast is het ook mogelijk nummers willekeurig of bij herhaling af te spelen (shuffle, repeat). Maar omdat je via de PC Link ook cd’s kunt weergeven van je computer, kun je natuurlijk ook de programmeermogelijkheden en afspeellijsten van MusicMatch Jukebox gebruiken. Jukebox zou volgens de handleiding automatisch op de pc starten wanneer je de PC Link van de AZ2538 inschakelt. Bij ons gebeurde dat echter niet.
De PC Link werkt via een USB 1.1 aansluiting onder Windows 98 SE, ME, 2000 en XP. De pc moet over een Pentium MMX200 processor of hoger beschikken. Bij de CD Soundmachine wordt een kleine, zwarte afstandsbediening geleverd. Als het apparaat vijftien minuten niet wordt gebruikt, gaat het automatisch in stand-by om stroom te besparen. Zoals het een boombox betaamt kun je ook batterijen gebruiken. Je hebt er wel acht nodig, bij voorkeur alkaline, van het type R-20, UM-1 of D-cells. Het apparaat vreet zoals alle boomboxen batterijen.

De AZ2538 CD Soundmachine is een leuk apparaat voor het jonge volkje dat niet al te kritisch staat tegenover geluidskwaliteit. Het is een terugkeer naar de aloude boombox, compleet met schreeuwerige kleuren, opvallende knoppen en een vreselijk foute vormgeving. Wel is de boombox bijgewerkt met de nieuwste techniek, zoals mp3-weergave en aansluiting op spelconsole en pc. De straatprijs van ongeveer 142 euro is aanvaardbaar.

Conclusie
Deze Philips persoonlijke muzieksystemen zijn leuke cadeaus als bijkomende installatie op een studenten- of jongerenkamer. Het ‘bolletje’ ziet er het mooist uit en neemt het minste plaats in beslag, terwijl de ‘boombox’ de meeste fun biedt. Grote muziekkwaliteiten moet je van deze apparaten echter niet verwachten.
Adviesprijs
PSS010: ca. 129 euro; AZ2538: ca. 142 euro.
1
2
Vorig artikelSpionageavonturen in 2044
Volgend artikelNieuwe versie programma voor fotobewerking en -montage
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik heb \’m net gekocht maar is toch echt wel een vet ding hoor!
    En dat voor een meiertje.

Reacties zijn gesloten.