Spiegelreflexcamera voor de gevorderde fotograaf

12
90

Bediening
Canon heeft zoveel ervaring met het bouwen van spiegelreflexcamera’s voor zowel amateurs als profs dat het wel erg verassend zou zijn als ze plots met een wat middelmatig toestel op de proppen kwamen. Over de ergonomie is nagedacht en het toestel ligt goed in de hand. Toch is er nog ruimte voor verbetering. Het instelwiel op de rug van het toestel is net als de aan-uitknop wat te laag geplaatst. Je duim moet een wat onnatuurlijke beweging omlaag maken om er bij te kunnen. Bij de Nikon D70 zit er een kleiner wieltje hoger op het toestel wat sneller en comfortabeler werken toelaat.

Als je het manuele programma gebruikt pas je met het kleine draaischijfje het diafragma, en met het grote de sluitertijd aan. Bij de automatische belichtingsprogramma’s krijgen beide andere functies toegewezen. In combinatie met de drukknoppen pas er je vloeiend de witbalans, de ISO waarde en de autofocusmodus mee aan.

De Canon 20D is voorzien van zowel de ‘klassieke’ als ‘scène’-belichtingsprogramma’s. In de eerste categorie vallen program auto, sluitertijden en diafragmavoorkeuze en ook de manuele instelmogelijkheden. De tweede groep staat voor portret en landschapsfotografie, close-up, sport en nachtopnamen. A-DEP is een buitenbeentje. Dit programma zorgt, als de lichtomstandigheden het toelaten, voor optimale scherptediepte gebaseerd op de metingen van de individuele autofocuspunten. Je schakelt van het ene naar het andere programma door middel van de commandoknop links van de prismazoeker.

De camera start haast onmiddellijk op en ook het autofocus systeem is snel. Je ziet door de zoeker negen autofocuspunten in plaats van zeven bij de Canon 10D. De 20D blijkt het eerste toestel te zijn naast de EOS 1 en EOS 3 die ook bij lenzen met een erg grote diafragma opening (f2.8) een dergelijke precisie haalt. De One Shot modus gebruik je voor stilstaande onderwerpen, de AI Servo voor bewegende. AI Focus schakelt zelf de meest passende modus in. Ook de opnamesnelheid is hoger. De snelste sluitertijd is 1/8000 s en je kan met de Canon 20D tot 5 beelden per seconde schieten. Het buffergeheugen is pas gevuld na een 25-tal JPG-beelden.
Na je fotosessie bekijk je de beelden op het LCD-scherm. Deze monitor is dezelfde als bij de 10D en 300D. Hier en daar hoor je toch dat het tijd wordt om ook bij deze (semi-)professionele camera’s grotere schermen met een hogere resolutie in te bouwen. Dit is trouwens ondertussen al het geval bij enkele consumer toestellen. In de play modus kan je je kiekjes bekijken als thumbnails of in het geheel. Je kan ook inzoomen om scherpte te controleren. De histogramweergave laat je toe de belichting objectief te beoordelen. Een ingebouwde oriëntatiesensor zorg ervoor dat je steeds de foto’s in de goede richting op het LCD- of computerscherm te zien krijgt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Vorig artikelGratis browser spreekt nu ook Nederlands
Volgend artikelPixels verdubbelen

12 REACTIES

  1. Ik gebruik de 20d nu 9 maanden en ben heel tevreden met de resultaten bij gebruik van de canon L-lens en ook tevreden met de efs 17-85. Helaas zijn de lenzen uit de L-serie wel duur. Ook diverse andere lenzen geprobeerd, maar steeds povere resultaten. Ik ben het met Erik eens dat een goede lens behoort tot de basis voor goede foto\’s.

  2. Mensen worden doodgegooid met pixels hier en daar. Investeer in een goede basis en neem een echt goed objectief, daar koop je meer voor. De meeste van die goedkope compactgevallen met (te)veel pixels zijn waardeloos. De prutobjectieven kunnen die resolutie helemaal niet benutten. Kies maar voor de Canon L-serie objectieven, dan is de kwaliteit veel beter, ook bij minder pixels. De 20D zal voor die prijs, met de juiste optiek, volgens mij gewoon uitstekende resultaten geven. Want die had ik zelfs al met de D-60. En binnenkort met de 20D!

  3. Wie heeft ervaring met Tamron 28-75 XR Di F2.8 en Tamron 28-300 XR DI F3.5/6.3 en is jullie mening/ervaring hiermee.Indien mogelijk mag je altijd wat foto\’s doorsturen met eventuele info/uitleg. Wil een van beide zo vlug mogelijk aanschaffen voor Canon EOS 350D (mss 20D maar verschil is daar wel heeel klein denk ik).Is het verschil zo groot in scherpte,kleur,contrast,details tss deze 2 lenzen.

  4. Wie weet of er veel verschil is tss canon 20D & nieuwe 350D. En wie heeft ervaring met & wat is jullie bevinding: canon 28-135 & 100-400 & 70-200.Tamron 24-135 , 28-75 XR DI, 28-300 XR DI.En Sigma 80-400 (met stabilisator) en 50-500.Andere lenzen mogen ook.Is lens met F/2.8 zoveel verschil tss 3.6-6.3 bij tele….Wie kent beste combinaties?Gemakkelijkst is 28-300,maar is die kwaliteit zo verschillend met kortere brandpuntsafstanden?Zou een grote hulp zijn.Maakt die stabilisator zoveel uit???Bedankt.

  5. Wie weet of het verschil zo groot is tss canon eos 20D en nieuwe 350D? Wie heeft ervaring met 24-135 /28-300 tamron en 100-400 canon en 80-400 sigma 50-500 sigma,wat is jullie bevinding.Veel verschil tss canon en tamron en sigma lenzen?En zie merk je het verschil zo goed tss vast F2.8 en 3.5/6.3 voor zoom? Bedankt

  6. Een hele mooie camera! Toch blijf ik met 1 vraag zitten. Waarom zou ik kiezen voor de Canon en waarom bijvoorbeeld voor de Leica Digilux 2. Wat minder pixels maar desondanks mooie foto\’s door de professionele lens.

  7. Alfred Wilms, wat zijn voor jou de belangrijkste verschillen tussen de 10D en de 20D? waarom vind jij de 20d zoveel beter dan de 10d?

  8. De Eos 20D werkt prima met Carl Zeiss (Contax) lenzen middels een adapter die je kan bestellen in V.S. (en die je na betaling nog krijgt ook)
    http://www.dslrexchange.com (ik ben geen aandeelhouder). Ik heb mijn 4 lenzen dus niet hoeven verkopen. Verder is het een prachtcamera.

  9. Na bijna 3 jaar plezier met mijn canon powershot pro 90 IS, heb ik sedert enkele weken een eos 20D met objectief EFS 17-85 IS USM. Een prima geavanceerd toestel met alle mogelijkheden voor pleziervol fotgraferen. http://members.home.nl/pelzer

  10. Ik heb de 20D nu al enkele weken in bezit en ben er zeer tevreden van. Prima toestel, persoonlijke score: 9/10

Reacties zijn gesloten.