Nieuws lezen op je desktop

3
671

Categorie II: op e-mail gebaseerde RSS-readers

1. IzyNews – www.izynews.com (Bèta versie)
Waarschijnlijk is het je al opgevallen dat de driedelige schermopbouw van vorige RSS-readers sterk lijkt op die van Outlook. IzyNews gaat nog een stapje verder: zij transformeren RSS-feeds in e-mailberichtjes. Volgens de website is alles heel eenvoudig: niets te downloaden, niets te installeren, gewoon op hun site inschrijven, aanduiden op welke sites je je wil abonneren, en klaar. Het verder beheren van de sites waarop je je wil abonneren doe je dan van op een website van IzyNews.
Eerst moet je nog onder de motorkap duiken van je e-mailprogramma want je moet nu een nieuw e-mailaccount bijmaken, met de gegevens die je van Izynews kreeg. Echt moeilijk is dat niet, maar velen zullen hier ongetwijfeld afhaken: met de instellingen van Outlook en Internet Explorer stoeien de meeste mensen niet graag.

De RSS-feeds van de websites waarop je geabonneerd bent krijg je vanaf nu toegestuurd als e-mail, ze zijn dan ook te lezen in je e-mailprogramma. Naast Outlook en Outlook Express kan IzyNews ook overweg met Mozilla, Eudora, je Pocket PC Inbox en nog vele andere.
In Outlook staat normaal links de hoofdmap "Outlook Vandaag" met daaronder als submappen Agenda, Contacten, Postvak In enz. Nu zie je daaronder een afzonderlijke hoofdmap "In.Izynews.com", met als subfolders de sites waarop je geabonneerd bent. Klik je op één van die sites, krijg je rechts de berichtjes (RSS-feeds) van die site.
Dat klinkt allemaal wel veelbelovend, maar op de website staat duidelijk vermeld dat het hier om een Bètaversie (testversie) gaat. Dat is jammer genoeg ook wel duidelijk te merken: het werkt allemaal "zo ongeveer". Als je een nieuwe site wil toevoegen klik je in Outlook op de map News, en onderaan in de voorbeeldweergave staat nu "Enter address of RSS-feed here". Vooral geen tikfouten maken nu, want noch de backspace, noch de deletetoets van je klavier werken. Van op de webpagina gaat dat gelukkig wel. Nog een vreemde vaststelling: bij sommige vensters werkt de Cancel knop niet. In ieder geval werkt dit programma veel minder intuïtief dan de autonome lezers: houd zeker in het begin een afdruk van de website met de handleiding maar goed bij de hand.
Een abonnement opzeggen lukte twee keer, maar een derde site bleef koppig in Outlook staan. Die site in Outlook zelf wissen levert de foutmelding "Kan de map niet weergeven. Deze map kan geen items bevatten" op. Nieuwe sites kan je wel bijmaken, maar soms duurt het erg lang vooraleer je de berichtjes ontvangt in Outlook.
Samenvatting: Het concept klinkt goed, maar is duidelijk nog niet af. Of het gebruik van Outlook als RSS-reader nu nuttiger is dan een afzonderlijke lezer is waarschijnlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, momenteel werkt het in ieder geval niet erg soepel.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelDe slimmere telefoon
Volgend artikelNieuwe iPAQ’s voor verschillende marktsegmenten
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. FeedDemon is wel beschikbaar in het Nederlands. En kan sinds kort ook gebruikt worden voor podcasting. Echt een aanrader.

Reacties zijn gesloten.