Een keuze in flash

39
94

USB-geheugen
Flash geheugen treffen we ook aan in USB-geheugenstaafjes en zelfs in USB-horloges. Het grote voordeel van dit type geheugen is dat je ze direct kunt aansluiten op de USB-aansluiting van je pc of Macintosh. Onder alle recente besturingssystemen worden ze onmiddellijk herkend. Deze USB-geheugens zijn aantrekkelijk omdat je er gemakkelijk documenten mee kunt uitwisselen tussen verschillende computers (bijvoorbeeld de pc op het werk en die bij je thuis). Je hebt immers geen aparte lezer-schrijver nodig zoals bij de losse geheugenkaartjes. Omdat de lezer-schrijver ingebouwd is, zijn deze geheugens wel groter en zwaarder dan de losse kaartjes. Bovendien zijn ze door de band genomen trager en verhoudingsgewijs duurder.


Tornado Mega Memory Watch

Conclusie
Minigeheugen zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Door de toegenomen capaciteit zal het immers ook mogelijk worden om bijvoorbeeld muziek, video en zelfs software via dit soort kaartjes te verspreiden. Sommige standaarden, zoals SD en MemoryStick, houden hier trouwens rekening mee en implementeren verschillende vormen van kopieerbescherming. Van alle geteste minigeheugens biedt de Secure Digital Card de beste prestaties en prijskwaliteitverhouding. De CompactFlash Card is een goede tweede.
1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelEen virtueel spoornet op je pc
Volgend artikelWaarin een minigeheugen groot kan zijn
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

39 REACTIES

  1. Thx..
    Doordat ik bij één kaartje wel kon schrijven met mijn usb sd/mmc readertje en gezien je uitleg dacht ik, laat ik eens bij de niet werkende kaarten een héél klein beetje wegvijlen van het gedeelte ivan de inkeping n de unlockstand en een héél klein beetje van het lockschuifje  ..et voila. kan er weer naar scrijven via de reader. Zal wel aan de nauwe toleranties liggen .

  2. @Jeroen: Leg je een SD geheugenkaart voor jou op tafel met de afgeschuinde kant rechts boven, dan zit dat verzchuifbaar lipje aan de linker smalle kant. Normaal is "unlock" naar boven geschoven.

  3. Hallo,
    waar zit dat pinnetje precies en hoe baco je de card reader open.
    groeten Jeroen

  4. Misschien is het nog simpeler en is het lipje van de geheugenkaart op de positie ‘Lock’ gezet? Oa SD-kaartjes hebben op de zijkant zo een verschuifbaar lipje. Als dit op ‘Lock’ staat kun je er niet op schrijven.

  5. Dag ??,
    probeer die geheugendrager eens te formateren? In Windows Verkenner rechts klikken op de bewuste "verwisselbare schijf", kies formateren. Probeer zowel FAT als FAT32, niet elk toestel is met elk systeem compatibel. Succes!

  6. Ik heb laatst een cardreader gekocht voor mijn geheugenkaart om liedjes op mn mobiel te zetten.. maar toen ik er liedjes erop wilden zetten kreeg ik in een keer één foutmelding: De diskette is tegen schrijven beveiligd. Verwijder de schrijfbeveiliging op deze diskette of gebruik een ander diskette… weet iemand wat ik moet doen???

  7. ik heb een sd kaartje gekocht , deze doet het helaas niet ! ik wil m gebruiken in mn mp3 speler . het vorige kaartje wat ik hierin had (ook kingston , sd) die deed het wel goed . alleen nu ik deze nieuwe heb is deze tegen schrijven bevijligd . het licht niet aan mn mp3 speler die op hold staat want die staat niet op hold en het knopje aan de zijkant met lock staat ook goed ! maar hoe krijg ik die beveiling eraf ?

  8. ALs je de schrijfbeveiliging van je mp3 speler eraf wil hebben, zet hem NIET op hold mode. (Lees hierboven!!!!)

  9. wat bij mij al werkte was de sd-kaart een paar keer er in en uit laten glijden (je weet wel) en toen was de beveiliging ook opgeheven (wellicht is dat pennetje weer in de juiste stand teruggekomen)

  10. schrijfbeveiliging probleem met een mmc/sd card heel simpel rechterpinnetje afplakken en het probleem is opgelost.

  11. na lang zoeken en veel vragen weet ik het eindelijk: Het idee van Rutger werkt!!!!:):) bij mij zei die ook dat er een schrijfbeveiliging op een mmckaart zat, (terwijl dat helemaal niet kan) ik heb het pennetje in de cardreader ingeduwd met een paperclip en tis zo: SCHRIJVEN MAAR:):)

    bedank rutger

  12. MMC-kaartje is tegen schrijven beveiligd!! Een MMC-kaart kan niet tegen schrijven worden beveiligd!! Het probleem is een hardware probleem…. lees de cardreader.
    Aan de binnen kant, gelijk rechts voorin de SD/MMC sleuf zit een metalen pennetje met een hoekje erin. Dit hoekje steekt uit naar binnen. Dit is de schrijf beveiliging van een SD kaart! Wanneer dit pennetje weg wordt gedrukt en niet in zijn normale stand terug komt, denkt de cardreader dat de kaart tegen schrijven beveiligd is! Dit geldt voor zowel een SD als een MMC card!

    Oplossing (bij mij heeft het althans gewerkt) de cardreader open baco-en…. zorgen dat het pennetje weer gangbaar wordt en….. schrijven maar!!

    Succes….

  13. @Hans: Normaal is een MMC compatibel met SD. Let wel :MMC is dunner dan SD, dus MMC past in SD maar het omgekeerde is niet altijd waar! Hoe dan ook: als je in een winkel SD vraagt, moeten ze je naar mijn mening ook SD geven.

  14. Ik heb een camera waar een SD kaart in moet, maar nu blijkt dat ik in de winkel een MMC kaart heb gekregen. Voor ik de verpakking van de kaart openmaak zou ik graag willen weten of ik een MMC kaart kan gebruiken ipv een SD kaart. Zijn ze van dezelfde grootte?

  15. Iemand enig idee waarom ik geen memory kaatjes meer kan formatteren? Hij geeft telkens de melding \”De diskette is tegen schrijven beveiligd\” De memory kaart die ik gebruik is een Sony Memory stick Duo 64 MB. Ik heb er zelfs 2 en alle bei hetzelfde probleem! Wat doe ik fout? Ik heb ook zo\’n 8 in 1 card reader.
    Aan de stick zit geen schuifje, dus dat werkt niet…

  16. Ik had dat probleem ook, maar ik had hem op HOLD staan toen ik hem in de computer deed. Dat moet je eraf halen

  17. Ik heb 2 mmc kaartjes, 1 nokia 32 mb en 1 apacer 256 mb.
    Ik heb ze in eerst in mijn nokia 6230 getest en geformateerd als fat32, dit werkte prima. Alleen plaatst ik ze nu in de western digital mediacenter, met ingebouwde 8 in 1 kaartlezer, dan krijg ik de melding dat de diskette tegen schrijven beveiligd is. Formateren, wissen of schrijven lukte niet.

    Kan iemand mij opweghelpen om deze softwearmatige schrijfbeveiliging te verwijderen?

  18. Kryz, ja, het gewicht van de SD in de tabel klopt niet, er is een komma verschoven, het moet 1,14 zijn en niet 11,4. Uiteraard is een SD lichter dan een CF. Het stroomverbruik is volgens opgave, dat hebben we niet zelf kunnen meten. Over een maand of twee (mei?) zullen we dit artikel overigens bijwerken met de nieuwste ontwikkelingen en een nieuwe test. Dus nog even geduld oefenen.

  19. Late reactie, maar ik zie in de testresultaten dat de SD kaartjes even zwaar zijn als de CF kaartjes, en 7.5x (!!) zo zwaar als de MMC kaartjes. Kan me niet voorstellen dat dat klopt. Dan vraag ik me meteen ook af of het stroomverbruik wel klopt; die van de SD is exact gelijk aan die van de CF. Misschien klopt het wel, maar het is opvallend. 🙂

    En mijn persoonlijke mening: zeker, CF is goedkoper en gaat tot 1GB, duidelijke voordelen. Maar het is blijkbaar langzamer dan SD. Nog belangrijker: SD is gewoon stukken kleiner dan CF, en dat merk je direct in de grootte van het device dat de flashkaart gebruikt. Mijn fototoestelletje en mijn mp3 player hadden niet zo klein kunnen zijn als er CF gebruikt was in plaats van SD.

  20. Ondertussen werd dit artikel aangepast aan de laatste ontwikkelingen. Daarmee zijn sommige van onderstaande opmerkingen opgelost.

  21. Ik heb een typhoon 6 in 1 cardreader. Word herkent als opstartmedium in m\’n bios. Zelfs per kaart. Heb het systeem er op gezet maar nog niet kunnen opstarten. Wie weet raad. m\’n email is pcbakker@pandora.be

  22. CompactFlash is gewoon lekker veelzijdig, ook al word de rest overal in gesupport. En die schrijfbeveiliging op de SD ? Nou nou, wat geweldig… De ene na de andere foutmelding voor een of andere suffe die vergeet die schuif eraf te halen. Gewoon foto;s beveiligen vanuit de camera, dan krijg je tenminste een goede melding op je camera als je hem wilt verwijderen \”image has been locked\” / protected\” In plaats van : \”card error\” of iets dergelijks.

  23. Flauwekul, wanneer komt het nou voor dat die schrijfbeveiliging opweegt tegen het voordeel van die EEN KEER zo goedkope CompactFlash-kaartjes (!). En op den duur wil je ECHT wel meerdere kaartjes erbij hebben voor als je lang op vakantie gaat of veel foto’s wilt maken ergens en later wilt selecteren (mass point&shoot).

    CompactFlash gaat bovendien inmiddels al tot 1Gb en wordt ook nog eens telkens goedkoper.

    Over die schrijfbeveiliging: de meeste enigszins redelijke camera’s bieden een schrijfbeveiliging vanuit het setup menu, en het per ongeluk wissen op de camera zelf, is het grootste gevaar. Dat is dus daardoor verholpen.

  24. Stephan, wij zeggen helemaal niets negatiefs over de SD card. Maar laat je niet vangen door die “secure”: die is er alleen voor uitgevers die bv. muziek zouden uitbrengen op een SD. Die kan dan tegen kopiëren worden beschermd. De SD kaarten die jij gebruikt om dingen op te bewaren zijn hoegenaamd niet extra beschermd in vergelijking met CF, MMC etc. Dat lipje is inderdaad handig. Overigens zullen we dit artikel over een dikke maand of zo aanpassen aan de nieuwste ontwikkelingen.

  25. Natuurlijk wint de cf card het als er op deze manier wordt vergeleken. Wist u bijvoorbeeld dat een secure digital card niet voor niets “secure” mag heten? . Een sd card bewaart zijn opgeslagen geheugen gecodeerd waar een cf card voor iedereen toegankelijk is; Misschien dan toch maar een sd card voor vertrouwelijke of auteursrechtelijke informatie? En wat dacht u van dat handige schuifje aan de zijkant van het sd kaartje? Nee, dat is zeker geen foutje van de fabrikant maar een beveiliging tegen het wissen of overschrijven van informatie. Ik zoek nog steeds tevergeefs naar zo’n schuifje op mijn cf kaarten…… Misschien moet u nog eens goed de verschillende opslagmedia bekijken alvorens uw artikeltje te herschrijven….

  26. Beetje teveel op compact gefocust mischien???
    Kijk ook eens naar voordelen van memory stick e.d. i.p.v. ze allen maar af te kraken

Reacties zijn gesloten.