Hoe ga je concreet te werk, deel 4 en slot

2
24

lpsopnemen_2
9. Als je het geluidsniveau correct heb ingesteld is alles klaar voor opname. Stel je opnamesoftware in op een ‘sampling rate’ van 44 kHz en een resolutie van 16 bits. Dat is de correcte instelling om later zonder conversies cd’s te branden. Zorg dat de platenspeler trillingsvrij zijn werk kan doen. Doe voor een optimaal resultaat niets anders op je computer terwijl de opname bezig is. (schermafdruk 1)

10. Zorg voor voldoende vrije ruimte op je harde schijf. Een 16-bit opname aan 44 kHz gebruikt ongeveer 10MB per minuut. Voor een typische lp heb je dus 500 MB ruimte nodig op je harde schijf. Voor eventuele bewerkingen achteraf heb je nog een keer deze ruimte nodig. Een gigabyte vrije ruimte is dus minimaal nodig om één lp te converteren.

11. Verwijder aan- en uitloopgeluiden door de betreffende stukjes te selecteren en te wissen. Je kunt dit beter in software doen dan proberen dit tijdens de opname te doen.

12. Je kunt nu eventueel de opname zuiveren met gespecialiseerde software zoals Dart Pro 98, Diamond Audio Cut, Wave Corrector etc. Dit is wel zeer tijdsrovend en als je niet precies weet wat je doet, maak je de zaken meestal alleen maar erger. Experimenteren kan natuurlijk geen kwaad. Wil je de individuele tracks identificeren om die informatie later op cd over te brengen dan kan dit automatisch met dit soort software. Lees er in elk geval het webartikel Transferring LPs to CDR: Some Advice op na.

12. Brand het resultaat op cd.

Vorig artikelHoe ga je concreet te werk, deel 3
Volgend artikelVan analoog naar digitaal
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Hoe krijg je de muziek van bandjes van een bandopnemer Grundig TK-147 (ong van 1962) op uw pc?

Reacties zijn gesloten.