Vijf plus één is zes

0
88

Veelkanaalsgeluid op de desktop is allang geen unicum meer en daar zit de dvd-technologie met zijn digitaal geluid natuurlijk voor veel tussen. Maar ook moderne games worden meer en meer uitgerust met surround geluid. Hoog tijd dus om die stereospeakers om te ruilen voor een volwaardig 5.1-kanaals geluidssysteem. En wie daar graag een extraatje aan uitgeeft, komt met de Inspire 5.7 Digital 5700 van Creative aardig aan z’n trekken.
creativelabsinspire5700
Creative Labs mag zich één van de belangrijkste merken noemen als het aankomt op geluid op de pc. Maar ook op het gebied van geluidssystemen bouwde Creative een rijke traditie op. Onlangs vernieuwde het zijn luidsprekergamma en wij mochten aan de slag met de Inspire 5.1 Digital 5700. Deze moet de opvolger worden van de DTT3500 die tot nu toe aan de top van het Creative-gamma stond. Nochtans positioneert Creative deze Inspire 5700 niet helemaal bovenaan, want er komt ook nog een absolute topper in de vorm van de MegaWorks 510D die zo maar eventjes 500 watt ten gehore laat brengen! Dat wil echter niet zeggen dat de Inspire 5700 niet de moeite zou zijn: met zijn totaal RMS-vermogen (Root Mean Square) van 86 watt staat deze geluidsset garant voor het nodige gebulder. Vooral de vernieuwde subwoofer op basis van de SLAM-technologie (Symmetrically Loaded Acoustic Module) en met een vermogen van 30 watt draagt daar zijn steentje toe bij. De vier satellietspeakers zijn met hun zeven watt wel een beetje ‘under powered’ waardoor de Inspire 5700 het bij gebruik in grote woonkamers wat moeilijker heeft om overtuigende surround effecten te lanceren. Is de kamer niet zo groot dan vervalt deze kritiek grotendeels. Een belangrijk onderdeel van iedere veelkanaalsgeluidsset – vooral bij het bekijken van films – is de centrale speaker. Creative liet niets aan het toeval over, want de centrale speaker kreeg 21 watt vermogen mee. Onze indrukken van de algemene geluidskwaliteit zijn vrij goed, alleen ontbreekt het deze set duidelijk aan ‘warmte’, maar dat is eigenlijk heel normaal gezien de grootte en bouw van de speakers.

Decoders
Eén van de grootste verschillen tussen deze Inspire 5700 en de goedkopere modellen zijn de ingebouwde decoders voor Dolby Digital en – dat is nieuw – DTS geluid (Digital Theater Systems). Het opsplitsen van het digitale geluidssignaal in zes aparte kanalen kan je dus overlaten aan de Inspire 5700 die dat werkje normaliter beter uitvoert dan de decoder op een 5.1-geluidskaart. Je moet voor dit alles wel een digitale connectie hebben tussen geluidskaart en geluidssysteem middels coaxiale of optische kabels of via een speciale din-stekker. Hoe je het systeem ook aansluit, Creative voorziet in alle nodige kabels en dat vinden we zonder meer een pluspunt. Wel missen we twee verhoogde speakerstanden die bij de DTT3500 nog standaard werden meegeleverd en die je nu dus apart dient aan te schaffen. Nog altijd trouw aanwezig is de handige CMSS ‘upmix’ modus voor stereobronnen (Creative Multispeaker Surround Sound). Door het inschakelen van CMSS kunnen stereosignalen (links en rechts) worden gespreid over de vijf luidsprekers om zo een ruimtevullend geluid te creëren.

Conclusie
Net zoals de DTT3500 blijkt ook de Inspire 5.1 Digital 5700 een twijfelgeval: overkill voor de desktop en net iets te zwak voor gebruik in de (grote) huiskamer. Belangrijkste toevoeging is de ondersteuning voor DTS-geluid waar alsmaar meer DVD-films mee worden uitgerust. Ook qua design gaat de set erop vooruit. De hoge prijs blijft echter het grootste struikelblok.
Adviesprijs
465,32 euro
Vorig artikelD Blaster 4 gamma
Volgend artikelFileMaker nu ook voor onderweg
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.