Doe het digitaal!

0
44

Net zoals de compact disc de analoge cassette heeft vervangen, zo ontkomt ook video niet aan de digitale revolutie. Naast een veel hogere beeld- en geluidskwaliteit biedt digitale video of dv eenvoudige bewerkingsmogelijkheden zonder kwaliteitsverlies. Met Studio DV van Pinnacle heb je een volledig digitaal videobewerkingspakket in handen waarmee je in een handomdraai professioneel ogende filmpjes kunt maken.
studio_dv_opnemen
Digitale video of dv gooit per seconde 3,6 megabyte aan gegevens naar buiten. Een dergelijke gegevensstroom vang je niet zo maar op. Vandaar dat bij het Studio DV-pakket een FireWire-kaart hoort. FireWire is een supersnelle interface die snelheden tot 400 megabit per seconde aankan en dus perfect geschikt is voor digitale video. De meegeleverde FireWire-kaart heeft drie poorten, waarvan één interne, en neemt een pci-slot in beslag. Ook een speciale dv (digital video)-kabel hoort erbij en dat is belangrijk want daarmee kun je rechtstreeks een digitale videocamera aansluiten op de FireWire-kaart. Installatie van zowel de kaart als de volledig Nederlandstalige software vormt geen probleem.

En van je een, twee, drie…
Het maken van een film gebeurt in drie stappen en de werkomgeving van Studio DV is dan ook drievoudig opgevat. De eerste stap bestaat erin om de beelden van de digitale camera via de FireWire-kaart over te brengen naar de pc. Om schijfruimte te besparen is het mogelijk eerst in previewkwaliteit op te nemen maar wij verkozen pure dv-kwaliteit. Zorg er dan wel voor dat je over heel wat gigabytes aan vrije schijfruimte beschikt, zo’n 200 megabyte per minuut video! Eenmaal de boel overgebracht zorgt Studio DV zelf voor de herkenning van scènes en plaatst ze in een soort fotoalbum. Zo bekom je een handig overzicht van de volledige film.

Bewerken
Het meest creatieve gedeelte moet nog volgen. Dat doe je in de mode ‘Bewerken’ waar je de film gaat samenstellen: sleep de scènes in de gewenste volgorde en de pret kan beginnen. Plaats overgangen tussen scènes – je hebt de keuze uit meer dan honderd verschillende mogelijkheden! – of voeg tekst toe waar jij het wil. Tijdens het bewerken is er steeds een preview zichtbaar van het uiteindelijke resultaat. Zo kan je snel ingrijpen als er jou iets niet aanstaat. Hetzelfde geldt voor de geluidseffecten en achtergrondmuziek want ook dat zit erin. En het moet gezegd: de interface van Studio DV ziet er heel professioneel en overzichtelijk uit. De handleiding zal je dus amper nodig hebben en dat vinden wij alvast een belangrijke troef.

Filmpje!
De laatste stap bestaat erin om jouw kaskraker op te slaan. Dat kan eventueel naar een dv- of vhs-band maar veel interessanter is om de film uit te voeren naar het avi-, mpeg- of zelfs het realplayerformaat. Snel een filmpje op het internet gooien wordt zo wel heel gemakkelijk. Afhankelijk van de compressiemethode kan je nog wat experimenteren met instellingen om de bestandsgrootte aan te passen. Eenmaal op record gedrukt gaat Studio DV de volledige film renderen, comprimeren en opslaan en dat neem heel wat tijd in beslag. Ons filmpje duurde zo’n tien minuten en een Pentium III 733 MHz was daar toch enkele uurtjes zoet mee. Het resultaat mag echter gezien worden. Nog nooit hebben we zo simpel een film in elkaar gestoken.

Nadelen
Enkele nadelen zijn er ook: zo durft de software geregeld tilt te slaan en dan helpt enkel een herstart van het programma. Ook hadden we in het begin problemen om ons filmpje gemaakt te krijgen, maar de automatische web-updatefunctie bracht gelukkig soelaas.

Conclusie
Studio DV van Pinnacle is een uiterst gebruiksvriendelijk pakket dat heel wat mogelijkheden biedt. Vooral het feit dat de leerdrempel zo laag ligt, zal velen aanspreken. Wil je dus snel aan de slag en bovendien mooi ogende resultaten behalen, dan is Studio DV wat ons betreft het ideale pakket. Enige vereiste is dat je over een digitale videocamera beschikt (lees ook onze recente test).
Adviesprijs
297,22 euro
Systeemvereisten
Minimaal Pentium II 233 MHz.
Vorig artikelZoek je weg
Volgend artikelAlles over printers
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.