Acht audio-cdrecorders

0
27
Dit artikel is deel 5 van 11 in het DiskIdee dossier Audio-cdrecorders
DossiernavigatieAcht audio-cdrecordersAcht audio-cdrecorders

audiocd_marantzcdr500_front
Marantz weigerde ons een testmachine ter beschikking te stellen omdat de pr-afdeling voor publicatie de test wou nalezen, iets wat wij principieel niet doen. Studio Schepens uit Turnhout kwam ons ter hulp met de CDR500. We snappen overigens niet waarvoor de pr-afdeling van Marantz schrik had: deze machine, bestemd voor professioneel gebruik is technisch een absolute hoogvlieger. Het professionele etiket merk je niet alleen aan de prijs, maar ook aan het feit dat je elke cd-r en cd-rw in deze machine kunt gebruiken, dus ook de gewone bestemd voor computergebruik. Je kunt ook zelf bepalen of de opname een kopieerbeveiliging bevat of niet. Je kunt daarbij zelfs kiezen tussen twee smaken: van de opname kan één digitale kopie worden gemaakt (zoals normaal het geval is met cd-recorders), of van de opname kan geen digitale kopie worden gemaakt. De CDR500 heeft twee cd-spelers aan boord, waarvan er een ook kan opnemen. Je kunt onmiddellijk aan de slag met dit apparaat: de bediening is intuïtief en simpel.

CD-Text
Niettemin heeft de gevorderde gebruiker ook heel wat mogelijkheden. Zo kun je cd-text toevoegen aan je opnames, de indexering wijzigen, enzovoort. Finaliseren en definaliseren van cd-rws is ook een fluitje van een cent. Voor je een cd-r(w) kunt gebruiken in een gewone cd- of dvd-speler moet er een inhoudstafel worden opgeschreven. Deze handeling heet in het jargon “finaliseren”. Definaliseren is het verwijderen van de inhoudstafel van een cd-rw, zodat die opnieuw opnameklaar is. Finaliseren duurt tussen de twee en de vier minuten, het definaliseren klaart de Marantz op iets meer dan twee minuten. Over het herkennen en initialiseren van een lege cd-r(w) doet deze machine een twintigtal seconden. Achter op de CDR500 vind je een hoop in- en uitgangen, waarbij de onvermijdelijke digitale (coax en optisch) dubbel zijn uitgevoerd, zodat je meerdere CDR500 kunt doorlussen om van één opname er snel meerdere te kunnen maken (tot vijf in totaal). De CDR500 beschikt ook over professionele analoge gebalanceerde in- en uitgangen (XLR), naast hun traditionele tegenhangers met een RCA- (cinch-)aansluiting.

Conclusie
De duurste audiocd-recorder in deze test, de voor de professionele markt bestemde Marantz CDR500, is — wellicht niet verwonderlijk — technisch de beste. Het is ook het enige apparaat dat zich van kopieerbeveiligingen niets aantrekt. Maar je betaalt er wel hoop geld voor.
Vorig artikelHet snellere snorren
Volgend artikelOver grote en kleine kwaaltjes
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.