MP3 overkill

1
27

Je leest het goed, liefst zes gigabyte aan data kan de Jukebox van Creative herbergen. Hij heeft z’n naam dus zeker niet gestolen. Natuurlijk komen die 6 GB niet in de vorm van geheugenkaarten, daarvoor heeft Creative beroep gedaan op een heuse harde schijf. Deze heeft vanzelfsprekend niet de omvang van de exemplaren die in je pc prijken want dat zou de Jukebox dan weer veel te groot maken. Toch is de Creative Jukebox maar tot op een bepaalde hoogte compact te noemen. Voor gebruik in de hand of aan de riem is hij eigenlijk niet geschikt want daarvoor weegt hij te veel en ontbreekt er zoiets als een riemclip.
creative_jukebox
De Creative Jukebox aansluiten is met behulp van usb doodeenvoudig en verloopt bovendien dank zij de gegevensoverdracht lekker snel. Om de Jukebox gemakkelijk te kunnen beheren, wordt Creative PlayCenter 2.0 meegeleverd. Dat is in wezen een veredelde Windows-verkenner waarmee je bestanden naar de Jukebox overbrengt. Heel handig daarbij is dat de omvorming naar het mp3-formaat automatisch gebeurt en je dus geen aparte software hoeft op te starten. Overigens ondersteunt de Jukebox ook het wav- en wma-formaat voor wie daar behoefte aan heeft. In de toekomst zal Creative ook ondersteuning voor “gewone” bestanden invoeren maar voorlopig kan de Jukebox enkel overweg met deze drie bestandsformaten.

EAX
Maar de Jukebox kan meer dan enkel (weliswaar een hoop) mp3’tjes afspelen. Creative integreerde een vereenvoudigde versie van de Environmental Audio Extensions (EAX) die we vooral kennen van de SoundBlaster Live geluidskaarten. EAX laat toe om geluid zodanig te vervormen dat het lijkt als het wordt afgespeeld in bijvoorbeeld een grot, een badkamer, een concerthal, enz. Voor pc-games is dit misschien een voordeel, maar voor het gewoon afspelen van muziek beschouwen we EAX eerder als een gimmick. Veel functioneler is de aanwezigheid van een line-ingang en daarmee onderscheidt de Jukebox zich duidelijk van een doorsnee mp3-speler. Sluit bijvoorbeeld rechtstreeks een platenspeler aan op de Jukebox die het geluid zal opnemen in wav-formaat waarna je het op de pc kunt gaan bewerken.

Uitgangen
Naast een line ingang beschikt de Jukebox ook over twee line outs met als bedoeling vier luidsprekers aan te kunnen sluiten. Kwestie van een surroundeffect te creëren. Ten slotte vermelden we nog dat de standaard meegeleverde batterijen — je krijgt twee setjes — het een viertal uren uit houden. Ze worden wel automatisch geladen als je de meegeleverde stroomadapter inplugt. Tot slot vermelden we de opvallende hoofdtelefoon die zeer comfortabel rond de oren zit en een goede geluidskwaliteit biedt.

Conclusie
De Jukebox zal voor velen de ultieme mp3-speler zijn: gigantisch veel opslagruimte, veel mogelijkheden en — niet onbelangrijk — een opvallend uiterlijk. Om nog maar te zwijgen van de vele accessoires die beschikbaar zullen zijn, zelfs een kit voor gebruik in de auto staat op het programma. Er bestaat nu ook een versie met een harde schijf van 10 GB voor ongeveer 300,- euro.
Adviesprijs
250,- euro
Systeemvereisten
Win98/ME/2000, Pentium 200 MHz, 32 MB RAM, USB.
Vorig artikelVoor de professional
Volgend artikelHet vuur aan de schenen
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

1 REACTIE

  1. ik heb dit product zelf ook gekocht en ik vin dat er niets beters bestaat dus als ik van jullie was zou ik het maar kopen

Reacties zijn gesloten.