Stap voor stap geluidskaart installeren

31
407
Dit artikel is deel 1 van 3 in het DiskIdee dossier Stap voor stap je computer upgraden
DossiernavigatieStap voor stap geheugen upgraden

Is je geluidskaart aan vervanging toe? Of voldoet de ingebouwde geluidskaart in je huidige pc niet meer? Dan is het misschien nu het geschikte ogenblik om er eentje aan te schaffen.
soundcard
Een geluidskaart is al lang het stadium voorbij dat het wat schriele geluidjes voortbracht. Neen, multimedia is de dag van vandaag heel wat meer. Je pc omtoveren tot een heuse semi-professionele geluidsstudio is zelfs binnen het bereik, al moet je daar de nodige centen voor op tafel leggen. Niet iedereen heeft dit nodig. Daarom hou ik het hier gewoon bij enkele tips waarop je moet letten bij de aanschaf van een goede standaard geluidskaart.

Tips
Alle geluidskaarten zijn tegenwoordig van het PCI-type. Kaarten voor een oud ISA-slot zul je niet meer vinden. Heeft je pc geen PCI-slots, dan behoor je tot het steeds slinkend groepje mensen die nog met een 486 of ouder werken. In dat geval heb je pech en kun je je afvragen of je niet beter een nieuwe pc aanschaft. Zorg ervoor dat je een ‘full duplex’ kaart hebt. Dit is belangrijk wanneer je van plan bent te telefoneren via het internet of met Netmeeting aan teleconferencing of videoconferencing te doen. Een geluidskaart die niet full duplex is, geeft hetzelfde effect als een walkietalkie. Ook daar moet je om beurten spreken. Alle geluidskaarten van de bekendste merken die je tegenwoordig vindt, zijn full duplex. Alleen bij goedkopere kaartjes van onbekende Oosterse origine kijk je dit best even na. Wanneer je van plan bent om dvd-films af te spelen via je pc en veel games speelt met allerlei geluidseffecten, is het heel belangrijk dat je nieuwe geluidskaart virtueel 3D-geluid ondersteunt. Zo’n driedimensionaal geluid geeft een vollere klank en ruimtelijk effect. Er zijn verschillende standaarden en chipsets op geluidskaarten die allemaal op een of andere manier een dergelijk 3D-geluid weten te produceren. De voornaamste vermeld ik straks. Kies best voor een geluidskaart waar je later ook nog bijkomende luidsprekers kunt op aansluiten, zodat je over een volwaardig surround-systeem beschikt.

Actief!
Een goede geluidskaart alleen volstaat niet. Om het gewenste effect te krijgen moeten de luidsprekers ook aan een aantal minimumvereisten voldoen. De belangrijkste minimumeis is dat je actieve luidsprekers moet hebben. Dat wil zeggen luidsprekers die een eigen versterkertje hebben ingebouwd in een van beide luidsprekers, meestal die van het linkerkanaal. Zo’n luidsprekerset heeft een eigen stroomstekker. Alle luidsprekers die je tegenwoordig vindt, zijn actieve luidsprekers. De reden waarom ik er toch iets over kwijt wil, is dat oudere passieve luidsprekersetjes op batterijen dikwijls niet meer mee kunnen wanneer ze zijn aangesloten op nieuwe geluidskaarten. Zo vernieuwde ik onlangs een deel van de pc bij familie, waaronder het moederbord. Ik koos voor een moederbord met ingebouwde AC97 geluidskaart waardoor de oude SounBlaster 16 (ISA-versie) overbodig werd. Waar oude passieve luidsprekertjes met de oude kaart zonder problemen samenwerkten, lieten ze nu ineens bijgeluiden horen en een storend gekraak. Iets fout in de nieuwe geluidskaart? Nee, want met een koptelefoon werkte alles prima. De oorzaak lag dus bij de luidsprekertjes.

CPU-gebruik
Kies voor een kaart die het CPU-gebruik zo beperkt mogelijk houdt. Stevige games als Quake 3 Arena, Unreal Tounament en Messiah kunnen aardig wat CPU-gebruik afsnoepen, tot 15% procent. De beste PCI-geluidskaarten gebruiken evenwel niet meer dan 7 %. Zorg ervoor dat je alleszins met je CPU een flink stuk boven de minimumvereisten zit. Heb je bijvoorbeeld een Pentium 200 MHz, koop dan geen kaart die minimum een Pentium 200 MHz vereist. Neem dan liever een kaartje dat wat minder aankan en waarvan de minimumvereisten bijvoorbeeld een Pentium 133 MHz zijn. De minimumvereisten staan steeds op de doos en bij de aanschaf van een goedkoper OEM-kaartje doe je er goed aan de verkoper om de minimum hardwarevereisten te vragen.

Conclusie
Zelfs een gewone AC97 geluidskaart op een modern moederbord geeft heel goed geluid weer, inclusief driedimensionale effecten. Over hardwarematige MIDI-ondersteuning hoef je je minder zorgen te maken tegenwoordig. De MIDI-chips op een geluidskaart moeten immers het onderspit delven tegenover de veel betere softwarematige emulaties die veel meer soundfonts kunnen inladen. Een kaart met bijvoorbeeld de Yamaha XG MIDI standaard meegeleverd op cd-rom is een goede keuze. Veel zal natuurlijk afhangen van wat je van je geluidskaart verlangt en wat het budget is. Ligt de klemtoon op games, op MP3 of muziekverwerking? Aan jou de keuze.

Vorig artikelNegentien-inch-monitoren
Volgend artikelBereikbaar zijn

31 REACTIES

  1. Ik heb fruiyloops versie 9.0 (legaal) Als ik meedere tracks laat runnen begint het geluid te kraken en zelfs soms gewoon dat het program vast loopt. heb me twee jaar terug al een deftige pc aangekocht 2x core 2,4ghz met 2gig ram. nu heb ik een vraag hierover. Als ik een deftige soundcard zou inpluggen maakt dit een verschil met de ac97 die onboard is op de mainbord?

    • Probeer eerst eens de audiodrivers van je onboard sound card te updaten naar de laatste versie. Treedt het probleem dan nog op? Een aparte sound card zou het probleem ook kunnen oplossen.

  2. ik kan wel muziekbeluisteren , maar als ik muziek wil opnemen, bij start en dan dan alle progammas en dan bureasercoires en dan entartainment en dan geluidsrecorder. lukt het niet me zelf op te nemen. wie weet hoe dat komt. hoor het graag van jullie

  3. DirectSound-testresultaten: Fout bij stap 19 (Gebruikerscontrole van software): HRESULT = 0x00000000 (Foutcode)

    dit is wat ik Krijg als ik DirectSound Test Kan iemand Me helpen wat ik doe Moet want ik Namelijk al twee manden geen Geluid uitspellen

  4. Ik heb laatst windows XP professional opnieuw geinstalleerd, en nu zegtie dat ik geen geluidskaart heb geinstalleerd, hoewel ik gister nog muziek kon luisteren! ik ben al samen met mijn vader uren bezig geweest hier een oplossing voor te zoeken maar we komen er echt niet uit… wie kan mij hiermee helpen?????????????/

  5. @Frank: Een van de mogelijkheden: klik Start – uitvoeren en typ in het venstertje dat verschijnt dxdiag .Onder tabblad geluiden vind je de gegevens.

  6. ik kan geen muziek afspelen of opnemen !!!!! wat kan ik er aan doen
    ik heb ondervonde dat er iets is met mijn geluidskaart is wat kan ik doeeeeeennnn!!!!!!

  7. Ik heb onlangs problemen met mijn geluidskaart ondervonden, ik kan namelijk geen gebruik meer maken van de microfoon heb een controle uitgevoert, de micro is aangevinkt geluids sterkte staat op maximum maar het blijft zonder resultaat, is de geluidskaart stuk? Hoe los ik dit op ?

  8. ik heb een pentium 2 computer en heb laatst alles eraf gehaald en windows eropnieuw op gedaan maar me geluidskaart is niet meer geinstallerd wie kan me helpen

  9. @Alma: Kijk eens via Start – Configuratiescherm – geluiden. Let wel: veel moderne pc\’s hebben hun geluidskaart \”on board\”, wat wil zeggen dat ze op het moederbord zelf staan. je kunt dan wel een extra PCI-geluidskaart installeren natuurlijk;

  10. jeetje zeg…ik heb een laptop laatst zat er een virus op en moest opnieuw windows xp erop laten zetten wat blijkt later me geluidskaart is niet meer geinstalleerd…en ik kan hier ook niet echt wegwijs uit worden kan niemand me helpen..??? Ik heb een packard bell laptop..

  11. Beste mensen,
    Ik zie hier meerdere vragen over \”hoe installeer ik een geluidskaart\”. Ik zou zeggen: bij elke geluidskaart zit toch een handleIding? en als die ontbreekt, ga eens naar de website van de fabirkant, waarschijnlijk vind je die daar wel in PDF-formaat.
    Geraak je er nog niet uit, geef dan meer info over type kaart, je OS enz. want \’de\’ installatie van \’de\’ geluidskaart bestaat niet, ze zijn allemaal wel verschillend. Stel je vraag vervolgens op het forum, want hier zit je op de rubriek \”reacties\” op een artikel, geschreven in juni 2001. De kans dat iemand het hier leest is wel erg klein!

  12. jah maar hoe moet je hem installeren ik heb een vrij nieuwe ge;luidskaart maar hij doet het niet

  13. blijkbaar ni veel mensen die willen reageren :p probeer het ergens anders zou ik zeggen! ik moet nu ook mn geluidskaart installeren… maar et zal wel lukken hoop ik!
    doegg

  14. heey hoe moet ik geluidskaart installere ?????????, kan iemand mij helpen voeg me toe ???????? aub

  15. wie weet h0e ik mijn geluidskaart m0et instaleren please help ik w0rd gek z0nder muziek

  16. Lekker, ik ben met een cursus bij de loi begonnen, daar staat letterlijk alles zoals het hier ook staat, met als uitzondering dat er bij de loi stukken weg zijn gelaten, daardoor begreep ik er vaak niets van, maar nu dank zij het oorspronkelijke artikel wel.

  17. yo printer neukers ik ben erweer jaaa jeffrey messing…kijk ik vertel alles over rotti…hoe neuk je roti….maaak deeg klaar gooi aardappelen erop en kip stop dan je lul erin en ga maar rammen

  18. zit er intern op je moederboord nog een geluids kaart???????????????????
    zoja zet deze in de bios uit.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  19. hoi ik heb een creative live 5.1 geluidskaart en een creative inspire 5.1 boxen set maar bij het testen werken alle boxen maar bij een dvd kijken werkt de center speaker niet ?
    medie player 9.0 heb ik en de nieuwste software voor de geluids kaart
    wat kan de oorzaak zijn?

  20. Ik heb nu PCI Sound Card ingebouwd (type SC1938; ESS Solo-1) en nu krijg ik de volgende foutmelding:
    A fatal exception OE has occured at 0028: FFFE0000
    The current application will be terminated.
    Verder krijg ik een Windows Protection Error en kan alleen in de Save mode opstarten. Hoe los ik dit op?

  21. Ik heb nu PCI Sound Card ingebouwd (type SC1938; ESS Solo-1) en nu krijg ik de volgende foutmelding:
    A fatal exception OE has occured at 0028: FFFE0000
    The current application will be terminated.
    Verder krijg ik een Windows Protection Error en kan alleen in de Save mode opstarten. Hoe los ik dit op?

Reacties zijn gesloten.