Inkjetprinters

0
367
Dit artikel is deel 2 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieHoe werkt een printer?Laserprinters (1)

Bij veel moderne inktspuiters kan de printerdriver zelf detecteren welke inktcassettes allemaal geïnstalleerd zijn en je dus waarschuwen als je voor een bepaalde printopdracht een andere cassette moet installeren.

Resolutie
Daarnaast hebben de printerfabrikanten gestaag de afdrukresolutie verhoogd. Wat dit betreft wordt tegenwoordig vlot 1200 (Hewlett-Packard) of 1440 (Epson) dots per inch gehaald, al moet je wel opletten dat de fabrikant de echte fysieke afdrukresolutie geeft en niet eentje die bereikt wordt door puur via software de boel te manipuleren. Dat laatste geeft de indruk van een hoge resolutie zonder dat de printer deze ook effectief moet halen. Bij scanners heb je ook zoiets. Met een fijnere resolutie kan uiteraard met meer detail gedrukt worden, maar dat alleen is niet genoeg. Het probleem zit hem vooral in de kleurenmenging. Bij gevolg hebben de printerfabrikanten dus vooral zitten vlooien in de printerdrivers. Die hebben veel meer mogelijkheden gekregen voor het zo nauwkeurig mogelijk afregelen van kleuren. Bij sommige merken gaat dat heel ver en krijg je bijna een volledige softwarematige fotostudio erbij.

Papier
Eén ding staat vast: met gewoon fotokopiepapier (wit papier van 80 g/m¬?) krijg je nooit dezelfde kwaliteit als een foto. Daarvoor heb je hoogglanspapier nodig. Let wel op dat dat specifiek voor inktspuiters geschikt is, want anders krijg je ongewenste resultaten zoals inkt die dooreen loopt of het gevreesde vloeipapiereffect. De meeste fabrikanten verkopen nu zelf hoogglanspapier dat het meest geschikt is voor hun eigen modellen van fotorealistische printers. Dat is er dus een “consumable” bij, naast de inktpatronen. Dat speciale papier levert echt een verschil van dag en nacht op met wat je krijgt op normaal papier. Vergeet echter niet dat inktspuiters in één printbeweging slechts een beperkt oppervlak van het papier kunnen bestrijken en daardoor heel wat heen- en weerbewegingen moeten maken om een heel blad af te drukken. Met andere woorden: het is traag, soms t-e-r-g-e-n-d traag, zeker als je in een hoge resolutie en met fotorealistische kwaliteit wil drukken. Je hoeft je tegenwoordig dus bij de meeste kleureninktspuiters nauwelijks zorgen te maken over kwaliteit.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelTe mooi en toch waar
Volgend artikelLaserprinters (2)