Alternatief voor MP3?

0
60

MP3 is in. Maar hoelang nog? Ik heb het nu niet over de al dan niet illegale muziekjes in MP3, maar over het formaat zelf. Microsoft zwaait immers met het eigen WMA-formaat en doet er alles aan om op termijn de fakkel van MP3 over te nemen. Er is evenwel een kaper op de kust…
qdesignmvp_1
IJe hebt wellicht nog niet gehoord van QDesign. Het bedrijfje heeft immers tot nu toe een low profile gehad, al lijkt daar in de toekomst verandering in te komen. QDesign heeft immers een nieuw formaat voor video en geluid ontwikkeld met een aantal heel interessante eigenschappen: QDX. De MVP player kun je evenwel ook gebruiken voor het encoderen in MP3, MP2 en WAV. Van MP3 kun je evenwel slechts een maand genieten. Daarna moet je extra betalen voor een volledig werkende MP3-encodering. Wat is dan het voordeel van het eigen QDX-formaat, dat eigenlijk een aangepaste versie is van het QuickTime MOV-formaat?

Compressie
De compressietechniek van MP3 laat toe een WAV-bestand van één minuut muziek in te krimpen van 10 MB tot zowat 1 MB. Ik maak nu even een abstractie van de encoderingskwaliteit, maar je kunt dus stellen dat gemiddeld één minuut muziek overeenkomt met 1 MB in MP3-formaat. Een harde schijf van 20 GB kan dus gemakkelijk een kleine 500 cd’s bevatten en dat is een spotgoedkoop medium voor zoveel muziek. Een PDA of MP3-speler met amper 32 MB RAM aan boord, daar kun je dus amper een half uurtje muziek op zetten. Je moet dus je cd’s opnieuw rippen op een kleinere bitrate, wil je meer muziek kunnen kopiëren naar je MP3-speler. Hiermee boet je bovendien in op kwaliteit en omdat je nu twee bestanden van hetzelfde stukje muziek hebt, neemt het ook veel meer schijfruimte in beslag.

Flexibel
En hier komt QDX om de hoek kijken. Met dit formaat is het mogelijk om één keer je geliefkoosde muziek te rippen. Het programma Fit-to-Media zorgt voor de ideale compressie, afhankelijk van het medium. De compressie zal hoger zijn voor PDA’s en MP3-spelers om meer muziek in de beperkte opslagruimte te persen. Je favoriete muziek wordt on-the-fly naar een lagere bitrate geconverteerd zonder allerlei tussenstappen die de kwaliteit meer aantasten dan nodig is. Eenzelfde flexibel concept vinden we terug in Fit-to-Stream voor streaming audio en video. De compressiebitrate wordt on-the-fly aangepast afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding tussen je internetaanbieder en je ‘ontvanger’, de modem dus. Zo zal breedband een hogere bitrate opleveren dan een gewone modem of ISDN-modem. Het QDX-formaat heeft, zoals het Windows WMA-formaat, een ingebouwde kopieerbeveiligingsmogelijkheid. Dit in tegenstelling tot MP3. Voor de extra Fit-to-Media en Fit-to-Stream functionaliteit moet je wel flink wat bijbetalen. Die dingen zitten niet standaard in de gratis te downloaden player.

De ondraaglijke traagheid van het bestaan
In theorie is dit wel leuk allemaal, maar in hoeverre werkt het ook? En is het de moeite? Gaat de kwaliteit er niet teveel op achteruit? Vooreerst het slechte nieuws: de eigen QDX ripping en encodeermethode is tergend traag. Om een volledige cd van pakweg een uur te downloaden, neemt het systeem ruimschoots de tijd. Je kunt best ondertussen een lunchpauze nemen, want een cd van een uur rippen met de MVP player neemt evenveel tijd in beslag. Het goede nieuws is dat je daarna wel heel gemakkelijk je muziek kunt overzetten op allerlei dragers, waarbij de bestandsgrootte en muziekkwaliteit automatisch worden aangepast aan het doel. Helaas begint het dan ook geld te kosten, want net deze opties zijn niet gratis. De kwaliteit hangt af van de gebruikte compressietechniek: hoe sterker die is, hoe groter het kwaliteitsverlies.

Conclusie
Op papier is QDesign een aardig concept en de QDX Fit-to-Media en Fit-to-Stream technologieën zijn zeker interessant, al moeten we er een kanttekening bij plaatsen. Net wat deze nieuwe MVP-player en het nieuwe formaat zo interessant maken, is vrij kostelijk. Het rippen en encoderen in het QDX/MOV formaat is bovendien tergend traag. Voor de eindgebruiker mogen de QDesign producten dan niet echt veel meerwaarde bieden, dat is wel degelijk het geval voor wie (semi-)professioneel met internet-muziek bezig is. De technologie van QDesign biedt heel wat perspectieven voor internet-broadcasting.
Adviesprijs
19,95 euro
Systeemvereisten
PC: Win9X/2000/NT4, 120 MHz Pentium (PII aanbevolen), 16 MB geheugen, IE4 of hoger, CD-ROM, Internetverbinding.
Mac: MacOS 7.5.3, MacOS 8 of hoger aanbevolen. 100 MHz PowerPC, G3 aanbevolen. 32 MB geheugen. CD-ROM, Internetverbinding.
Vorig artikelCowboy en Indiaantje spelen
Volgend artikelTv, dvd: één strijd