De moeder aller notebooks?

0
5

Ik heb me voorgenomen om nooit of te nimmer een notebook te kopen. Die dingen zijn sneller verouderd dan de modernste desktop-pc, beperkt uitbreidbaar en bovenal heel erg duur. Deze toch wel sterke argumenten verdwenen echter als sneeuw voor de zon toen Apple de nieuwe Powerbook G4 introduceerde. Een impressie.
applepowerbookg4_2
Oké, ik geef het toe: de Apple Powerbook is geen goedkope vogel. Het instapmodel gaat voor net geen 3.700 euro over de toonbank terwijl je voor het topmodel – dat ik testte – nog eens een extra 1260 euro kunt neertellen. Trekken we de vergelijking door naar pc-notebooks en hou je rekening met hetgeen je krijgt, dan valt het prijskaartje best mee. Om te beginnen huist de Powerbook G4 niet in een goedkoop aanvoelend plastiekachtige omgeving maar kan hij prat gaan op een titanium kleedje. Titanium is niet alleen sterk als staal maar bovenal ook heel licht en dat is belangrijk voor een notebook. De strakke en ultraplatte vormgeving zijn dan ook alleen maar mogelijk dankzij de toepassing van titanium. Toch kun je de Powerbook G4 moeilijk een lichtgewicht noemen en dat komt vooral door het knappe breedbeeldscherm dat met een beelddiagonaal van 15,1 inch tot de grootste in zijn soort behoort. Zonder meer prima materiaal om uit te pakken met een dvd-film en over de beeldkwaliteit hoor je me ook al geen slecht woord uitkramen. Je vindt geen eject-knop voor de dvd-rom? Inderdaad want de Powerbook G4 werd uitgerust met een zogenaamde slot-in dvd die de schijfjes als het ware inslikt. Ook dit is een unicum voor een notebook en het verhoogt het gadgetgehalte nog maar eens.

Topmodel
Zoals je al weet mocht ik op stap met het topmodel van de Powerbook en dat betekent een G4-processor draaiende aan 500 MHz, een ruime 256 MB intern geheugen (volgens de PC100-norm) en een harde schijf van 20 GB. Eén pc-card slot, twee usb-poorten, een firewire-poort en een infraroodpoort maken dat je volop keuze hebt voor het toevoegen van hardware. Een 56K-modem en 100 Mbit/s netwerkkaart zijn ingebouwd en je kan in optie kiezen voor een Airportmodule waarmee je draadloos kan ‘netwerken’. Qua software krijg je MacOS 9.1 en iMovie 2 voor het digitaal bewerken van videofilms.Valt er dan echt niets negatief te melden? Oh jawel, zo voelt het toetsenbord nogal matig aan. Integenstelling tot het Titanium gebruikt voor d ebehuizing heeft Apple blijkbvaar bespaard op het toetsenbord door het gebruik van plasticachtige toetsen. Daarop is het niet echt comfortabel typen.

Conclusie
De Powerbook is ‘de moeder aller notebooks’ en straalt pure klasse uit. Je zou hem bijna alleen kopen voor z’n uiterlijk maar ook technisch gezien is dit een klein wonder. Je vraagt je toch echt af of enkel Apple in staat is zo’n kunstwerkjes af te leveren…
Adviesprijs
4967,62 euro
Vorig artikelLCD-schermen
Volgend artikelLCD schermen
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.