Betaalbaar draagbaar

0
36

Stel je voor: je zit op een bank in het park. Op je schoot een notebook, Internet Explorer geopend en al surfend geniet je van het leven… Auw! Gedaan met dromen, jij moet een notebook hebben en wel nu meteen! En omdat je op een haar na de Lotto hebt gewonnen, moet het een supergoedkoop ding zijn. DiskIdee zet er drie naast elkaar en wijst de beste aan.

Compaq Presario 1200-12XL302
Compaq is zowat de grootste computerbouwer ter wereld en ook op het vlak van notebooks draait het bedrijf al een tijdje mee. De Presario 1200-serie vormt de onderkant van de notebooklijn, maar dat betekent hoegenaamd niet dat je met een ‘lelijk eendje’ wordt opgezadeld. De Compaq 1200 mag dus zeker gezien worden met z’n grijszwarte behuizing. Eenmaal opengeklapt vallen meteen de internet-sneltoetsen en de speciale scroll-toetsen op, altijd handig als het snel moet gaan. Technisch gezien noteren we geen verrassingen: een Intel Celeron 600 MHz processor, 64 MB intern geheugen en een 6 GB harde schijf zijn tegenwoordig standaardwaarden voor een instapper. Het intern geheugen kun je uitbreiden tot 320 MB maar vergeet niet dat zoiets nog altijd een kostelijke upgrade is. De 24x cd-rom en het diskettestation werden beide geïntegreerd en kun je dus tegelijkertijd gebruiken. Inzake extra software valt er best veel te rapen: Windows Millennium, Word 2000 en Works 2000 vormen de basis en je mag zelf nog tien softwaretitels kiezen uit een lijst. Goede punten dus voor deze Compaq en de ingebouwde 56K modem maakt het plaatje compleet. Vanzelfsprekend speelt het scherm een belangrijke rol in het gebruiksgemak van een notebook. Je krijgt een 12,1 TFT-scherm met een maximale resolutie van 800 bij 600 beeldpunten. De kwaliteit ervan is niet opzienbarend maar voldoet voor de meeste gebruikers wel. Het is echter de Maxdata-notebook die inzake beeldkwaliteit met de hoofdprijs gaat lopen. Uit onze testen blijkt de Compaq Presario 1200 geen snelheidsmonster te zijn: de Maxdata met vrijwel identieke specificaties doet het veel beter in onze snelheidstesten. De achilleshiel van de Compaq is echter de autonomie die met 43 minuten werkelijk heel ondermaats is. Tot drie keer toe hebben we onze testen herhaald maar zonder verbetering!
Prijs (inclusief BTW): 1.735,01 euro

Fujitsu-Siemens Liteline AMD K6-2+ 500
Voor zijn prijs lijkt de Liteline van Fujitsu-Siemens een hoogst interessant koopje. Wie deze notebook in de hand neemt, merkt meteen de degelijke bouwkwaliteit maar daar staat dan weer een hoog gewicht van 3,3 kilogram tegenover. Uiterlijke franjes zijn er niet waardoor de Liteline onopvallend door het leven moet. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het kloppend hart van deze notebook uit een AMD K6-2+ processor draaiende aan 500 MHz. Verder prijkt er 64 MB intern geheugen in, een 56K modem en een harde schijf van 6 GB. Jammer genoeg is de K6-2-cpu nooit een succes geweest en AMD heeft ondertussen dan ook een opvolger op basis van de Duron in de stijgers staan. Onze verwachtingen lagen dus niet al te hoog en de snelheidstesten bevestigen dat gevoel alleen maar: lang geleden dat we nog zo’n slechte scores mochten neerschrijven! Maar datgene wat de meeste gebruikers zal storen is ongetwijfeld het 12-inch HPA-scherm (High Performance Addressing). HPA is een ietwat verbeterde versie van het passief matrix-scherm maar daar valt bij deze Liteline weinig van te merken. De kijkhoek is heel klein, de lichtopbrengst uiterst beperkt en bewegende cursors zijn nauwelijks zichtbaar door de trage beeldopbouw. Werkelijk niets aan dit scherm kon ons bekoren en wie van plan is veel op de Liteline te werken, laat hem bijgevolg beter links liggen. Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden. Zo bleven onze autonomiemetingen steken op twee uur en veertien minuten en dat is op het niveau dat je verwacht van een instapper. Verder krijg je voldoende extra software in de vorm van Works Suite 2000 en het spel Age Of Empires II.
Prijs (inclusief BTW): 1.363,17 euro

Maxdata Vision 350M
De ‘duurste’ van deze drie instapnotebooks komt van Maxdata en kreeg de naam Vision 350M mee. Voor net geen 1.900 euro krijg je een meer dan behoorlijke notebook met Celeron 600 MHz processor, 64 MB intern geheugen en een harde schijf van 6 GB. Wat ons vooral kon bekoren is het TFT-scherm. Met een grootte van 13,3 inch overtreft het de concurrentie zowel op het vlak van beeldkwaliteit als van maximale resolutie, namelijk 1024 bij 768 beeldpunten. Een dergelijk scherm verhoogt het werkplezier enorm en alleen daarom al zouden we je deze Maxdata aanraden. Maar je krijgt meer zoals een ingebouwde 56K modem en een 10/100 Mbit/s netwerkkaart. Ook leuk is een S-Video uitgang voor uitvoer naar een tv. Deze notebook wordt dus lekker volledig geleverd en het pakket Works Suite 2000 samen met Norton AntiVirus verhoogt het plezier alleen maar. Onze goede indrukken worden bevestigd met knappe prestaties. Wij persten uit de Maxdata een autonomietijd van 176 minuten en dat is hoegenaamd niet slecht voor een instapper. Ook inzake snelheid steekt de Vision 350M de andere twee ruim voorbij maar een echt snelheidsmonster durven we hem nog niet noemen. En als we even mogen muggenziften: de toetsen van het glidepad klikken naar onze meting iets te nadrukkelijk en de behuizing voelt hier en daar nogal fragiel aan.
Prijs (inclusief BTW): 1.896,39 euro

Conclusie
Goedkoop is niet altijd beste koop en dat geldt in de notebookmarkt nog steeds, tot spijt van wie het benijdt.De Compaq zit qua prijs net tussen zijn twee concurrenten in. Hij scoort goed, want je krijgt een vrij moderne en complete machine voor een niet al te overdreven prijs. Een hekel punt van de Compaq is echter de autonomie, of beter het gebrek daaraan: minder dan een uur is gewoon droevig en we raden je dan ook aan minstens te investeren in een krachtiger batterij, zo niet in een andere notebook. De Fujitsu-Siemens is enkele honderden euros goedkoper dan de Compaq, maar heeft teveel beperkingen. Op bijna geen enkel vlak kan dit ding zich meten met de andere twee en vooral de beeldkwaliteit van het scherm is ondermaats. Toch maar niet doen!Zo komen we bij het ideale compromis van deze korte test: de Maxdata Vision 350M heeft heel wat te bieden voor z’n naar notebookbegrippen toch wel lage prijs. Hij overtreft op zowat alle vlakken de andere twee en is z’n meerprijs dubbel en dik waard.
Vorig artikelDrie keer FinePix
Volgend artikelDat typische sequelgevoel
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.