Home Audio / Video

Acht audio-cdrecorders

2
35
Dit artikel is deel 6 van 11 in het DiskIdee dossier Audio-cdrecorders
DossiernavigatieAcht audio-cdrecordersAcht audio-cdrecorders

Losstaande audiocd-recorders passen in je hifikast en laten toe om op een heel simpele manier cd’s te dupliceren of opnames te maken van allerlei bronnen op cd-r(w)’s. Wat zijn ze waard en wat zijn hun voor- en nadelen? Waarom zou je voor een losse audiocd-recorder kiezen als je al een computerbrander hebt? Je leest het antwoord op die vragen in onderstaande test.
audio_cd_lg
Waarom zou je een losstaande audiocd-recorder kopen als je met een cd-brander in je computer ook audiocd’s kunt kopiëren? Als je een echte muziekliefhebber bent, kun je daar meer goede redenen voor vinden dan je op het eerste zicht misschien zou denken. Een audiocd-recorder is bijvoorbeeld een stuk gebruiksvriendelijker en flexibeler dan een computer-met-brander. Je kunt een cd met één druk op de knop dupliceren. Daarbij hoef je je geen zorgen te maken over buffer underruns of kopieën die allerlei kleine foutjes vertonen, zoals vervormingen, digitale storingen en dergelijke meer. Audiocd-recorders zijn immers geoptimaliseerd voor muziekweergave en –opname.

Andere bronnen
Met een audiocd-recorder kun je ook gemakkelijk opnames maken van andere bronnen, zoals radio, satellietdecoder, minidisc- of DAT-speler. DAT-spelers bijvoorbeeld kunnen digitaal opnemen met bemonsteringsfrequenties van 32 tot 48 kHz. Audiocd-recorders kunnen deze bemonsteringsfrequentie converteren naar de frequentie van een cd, namelijk 41 kHz. Op die manier kun je een DAT-opname digitaal kopiëren naar een cd-r(w).

Nadelen
Audiocd-recorders hebben ook nadelen. Zelfs de goedkoopste kosten een flink stuk meer dan een goede cd-brander voor in een pc. De audiocd-recorders die bedoeld zijn voor de gewone consument hebben ook een kopieerbeveiliging aan boord, het Serial Copy Management System. SCMS zorgt ervoor dat je een digitale opname van een digitale bron vervolgens niet opnieuw digitaal kunt kopiëren. Analoge kopieën kun je altijd blijven maken. Nog een beperking is dat je in deze apparaten alleen audiocd-r’s en audiocd-rw’s gebruiken. Technisch bestaat er geen enkel verschil tussen audiocd-r(w)’s en computercd-r(w)’s. Op de audiotypes staat echter een niet verwijderbare code (de Disc Application Flag) die ze als dusdanig identificeert. De meeste audiocd-recorders lezen die code uit en weigeren op een cd-r(w) te kopiëren als die code niet aanwezig is. Computerbranders trekken zich niets aan van die code en kunnen dus digitale kopieën maken op gewone cd-r(w)’s die op hun beurt ook weer digitaal kunnen worden gekopieerd. Audiocd-r(w)’s kosten meer dan hun computertegenhangers omdat je er een extra auteursrechtenheffing op betaalt. Op die manier wordt de muziekindustrie gecompenseerd voor het verlies dat ze lijdt door het digitaal thuiskopiëren.

Conclusie
We zijn tevreden over de afspeel- en digitale opnamekwaliteiten van alle hier geteste audiocd-recorders. Alle kopieën bleken perfect en voor ons oor niet te onderscheiden van het origineel. Andere criteria moeten dus bij je keuze de doorslag geven. Gebruiksgemak, mogelijkheden en prijs zijn zaken om rekening mee te houden. De LG ADR-620 scoort goed op twee van deze drie criteria. Alleen het gebruiksgemak laat te wensen over. Zowel de Philips CDR777 als de JVC XL-R5000BK kunnen wél individuele tracks tegen weliswaar tweevoudige snelheid opnemen en bieden een hoger gebruiksgemak. De Philips is goedkoper, maar de JVC heeft een cd-wisselaar aan boord. De Pioneer PDR-609 is de goedkoopste van de hier geteste apparaten. Hij is vrij gebruiksvriendelijk, maar heeft maar één deck. Ben je een opnamehobbyist en wil je meer doen dan alleen cd’s dupliceren dan is de Teac RW-800 een goede keuze. De duurste audiocd-recorder in deze test, de voor de professionele markt bestemde Marantz CDR500, is — wellicht niet verwonderlijk — technisch de beste. Het is ook het enige apparaat dat zich van kopieerbeveiligingen niets aantrekt. Maar je betaalt er wel meer dan dubbel zoveel voor als voor de duurste consumentenrecorder in deze test.Gedetailleerde productinfo vind je in dit Excel-rekenblad.

2 REACTIES

  1. Ik brand mijn audio cd-r\’s met nero 5.5 en deze zijn kennelijk automatisch gefinaliseerd. Ik denk dat je deze niet meer kunt gebruiken.

  2. Nu heb ik enkele audio cd-r\’s in de pc gebruikt om te branden (mijn audio cd brander doet het nl. niet zo goed). Deze worden echter niet gelezen bij pogingen om af te spelen (zowel niet op de pc, op een gewone cd speler als op een cd-man), omdat ze kennelijk niet gefinalisseerd zijn. Mijn audio cd brander geeft aan ze niet te kunnen finaliseren. Op de pc weet ik niet hoe dat moet (ik gebruik de windows media player). Weet u een oplossing of moet ik deze cd-r\’s als verloren beschouwen? Indien mogelijk, graag een selle reactie. Bvd.

Comments are closed.