Fotopapier, fotolabo’s en fotoprinters

0
16

Deze HP P1000 zal met zijn donkergrijs-en-zwarte behuizing in geen enkele fotostudio uit de toon vallen. Toch herken je dit toestel onmiskenbaar als product van Hewlett Packard: inwerp en uitwerpopening zitten vooraan.
foto_hp_p1000
Van alle printers uit deze test is deze de enige die je kan gebruiken zonder computer! Aan de zijkant zitten namelijk twee sleuven voor geheugenkaarten. Een voor CompactFlash geheugenkaarten en een andere voor Smartmedia kaarten. Direct nadat je een foto genomen hebt met je digitale camera stop je je opslagkaartje in een van beide sleuven en je kan aan de slag.

Contactafdrukken
Vooraan zitten een aantal bedieningsknoppen waarmee je kiest welke foto’s je wilt afdrukken en hoe groot ze op het papier moeten verschijnen. Heel erg handig is de contactafdrukfunctie. Al de foto’s die je genomen hebt worden als thumbnails op een of meerdere vellen papier geprint. Deze kan je gebruiken om foto’s uit te zoeken of je kan ze bewaren voor later, als archief. Bovendien beschikt dit toestel over een infrarood verbinding: zo kan je draadloos foto’s van je digitale camera naar de printer sturen.

PhotoSmart
Natuurlijk kan je deze printer ook met de parallelle of USB-verbinding aan je computer koppelen. Dan print je vanuit je vertrouwde beeldbewerkingspakket of om het even welke andere toepassing. Naast de printerdriver wordt HP Photosmart Photo Printing op je computer geïnstalleerd. Met dit programma kan je op eenvoudige wijze een of meerder foto’s op een pagina schikken. Je kan bijvoorbeeld van 1 foto tot 50 kleine prints maken op een vel. Het is ook mogelijk van een foto verschillende formaten op een pagina te schikken, zoals we dat soms zien bij schoolfotografie. Als optie kan je een module monteren die je toelaat om tweezijdige afdrukken te maken.Als je dit toestel als pure fotoprinter gebruikt, zal je deze optie niet snel missen: foto’s worden meestal slechts eenzijdig bedrukt.

Conclusie
In tegenstelling tot beide Epson printers maakt deze HP geen gebruik van zes kleuren maar slechts van vier. Toch zijn de resultaten verbluffend. De beelden zijn scherp, de kleuren vol en neutraal. De prints zijn wel niet kurkdroog als ze uit de printer rollen. Ook niet als je gebruik maakt van het eigen HP papier, alhoewel het sneller droogt dan dat van andere merken. Hierbij moet wel vermeld worden dat je de printerdriver zo kan instellen dat extra droogtijd in het printproces wordt ingelast. De printer is fluisterstil en ook behoorlijk snel: na 2 minuten en 50 seconden was onze testfoto kant en klaar. Als je een lagere printkwaliteit instelt en gewoon papier gebruikt gaat een en ander natuurlijk nog sneller.
Vorig artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters
Volgend artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters