Betaalbare pc’s

0
25

Aldi’s stunt-pc is zowat overal uitverkocht. Sommige lezers van DiskIdee konden er zelfs geen bemachtigen als ze, zoals velen, in de rij gingen staan. Zo bleken volgens een lezer de pc’s in de vestiging te Sint Niklaas vooraf gereserveerd te zijn, wat officieel niet mocht. Ook zouden de winkels elk slechts over vijftien pc’s hebben beschikt. Wat te doen als je op zoek bent naar een schappelijk geprijsde maar goede pc voor in de Sinterklaas-schoen of onder de kerstboom en je hebt de Aldi pc ‘gemist’? DiskIdee helpt je met deze test van elf alternatieve budget-pc’s die maximaal 1.735 euro kosten, beeldscherm en btw inbegrepen. Een ondergrens hebben we niet aangehouden, er steken in deze test dus ook pc’s die een flink pak minder kosten (de goedkoopste kost net geen 992 euro). Hoe verhouden deze betaalbare pc’s zich tot de eerder door ons geteste Aldi Lifetec Medion stunt-pc of de eveneens eerder geteste VT4 Internet PC? Welke configuraties zijn de moeite waard? Je leest het hierna.
budgetpcs2000
Geen enkele van de hier geteste pc’s kan zich inzake snelheid meten met de Aldi Lifetec Medion. Het bewijst nog maar eens dat Aldi écht stunt: de pc’s die dit bedrijf om de zoveel maanden aanbieden scoren meestal heel goed inzake snelheid, extra’s, bouwkwaliteit én prijs. Tot spijt van wie het benijdt kunnen de reguliere dealers en merken daar niet mee concurreren. Ze willen dat wellicht niet, want je kunt je de vraagstellen in hoelang Aldi dit soort prijzen kon vragen als ze écht in de pc-verkoop zouden gaan. Als consument hoef je je daar weinig van aan te trekken (op tijd er bij zijn is de boodschap). Als overheid zou het misschien toch wel eens nuttig zijn om eens een onderzoekje te starten naar eventuele dumpingpraktijken.

Vergelijkbare configuraties
Wat als je de Aldi-pc hebt gemist of als je toch liever bij een echte dealer koopt? In dat geval identificeerden we twee pc’s die ongeveer even snel zijn als de Aldi-pc en net iets minder kosten. Het gaat hier met name om de PC Part Center Kio 1000 MHz Multimedia en de Star Gamer S87. Bedenk wel dat dit vrij ‘kale’ systemen zijn die het vooral van hun snelheid moeten hebben. Extra software krijg je er niet bij en een cd-herschrijver zoals in de Aldi-pc ontbreekt ook (en die kost lost toch al gauw bijna 250 euro). Wél extra software — maar helaas niet voorgeïnstalleerd — krijg je bij de SLB Quality, die ook zeer goed presteert en een zeer schappelijk prijskaartje heeft.

Klein budget
Heb je een kleiner budget en wil je echt zo weinig mogelijk geld uitgeven aan een pc dan lijkt ons de Office Improvement Personal Color 633 een goede keus, gevolgd door de Star Home S84. Wil je heel veel software bij je pc dan kun je eventueel de Packard Bell Club 2600 rw in overweging nemen, maar die is wel ontzettend traag.

Conclusie
Tegen stunters kan de concurrentie niet op. We laten in het midden hoe Aldi het doet en of dit allemaal wel volledig in overeenstemming is met alle geldende wetten en regels. Feit is dat je de stunt-pc van de Aldi momenteel niet meer kunt krijgen en dat — als je toch een nieuwe pc wilt voor een schappelijke prijs — er heus alternatieven zijn. Vind je snelheid belangrijk dan kun je terecht bij de PC Part Center Kio 1000 MHz Multimedia en de Star Gamer S87. Een goede verhouding tussen snelheid, prijs en extra software vind je bij de SLB Quality. Is prijs belangrijk dan heb je de keuze tussen de Office Improvement Personal Color 633 of de Star Home S84. En wil je een hoop gratis software bij je pc dan is er nog de — helaas ontzettend trage — Packard Bell Club 2600 rw.
Vorig artikelSpelen met beeldjes
Volgend artikelBetaalbare pc’s
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.