Aldi stunt-pc de moeite waard

4

Half negen ’s morgens. Nog niet helemaal uitgeslapen staat ondergetekende vol vertrouwen voor de plaatselijke Aldi-winkel. Dat hij als eerste aan de deur zou zijn, bleek een utopie: een tiental enthousiastelingen vond het de moeite om een uurtje slaap te laten… voor een nieuwe pc! Want daar kwamen de tien wachtenden voor en vijftig achter mij dan ook voor. ‘De Aldi’ zou weer gaan stunten met een multimediacomputer en je kon er maar beter als de kippen bij zijn. Elleboogstoten en klappen onder de gordel bleven gelukkig uit en na het neertellen van exact 1.487.24 euro (59.995 BEF) (zonder monitor) droegen we onze Aldi-pc het testlab binnen. Met de goede kritieken op de vorige Aldi-pc in het achterhoofd ging de eerste benchmark aan het draaien…
aldipc_2000
Pas een week eerder stond de advertentie op de Aldi-website: een supercomplete multimedia-pc voor net geen 1.488 euro (60.000 BEF). Enkel een monitor zat er voor dat geld niet in, maar Aldi voorzag dat je voor 220.50 euro (8.895 BEF) ‘en passant’ een 17-incher kon meenemen. De pc zit keurig verpakt in een doos die er geen twijfel over laat bestaan welk vlees je in de kuip hebt: een Pentium III 900 MHz met 100 MHz FSB (socket), 128 MB intern geheugen, een Seagate harde schijf van 40 GB (UDMA/66), een 12-speed dvd-rom van Lite-On en als smakelijke afsluiter een Hewlett Packard cd-herschrijver (4x schrijven, 4x herschrijven en 32x lezen). Het moederbord blijkt van Asus-makelij te zijn en bevat een Via Apollo Pro 133A chipset en voor gamers staat een GeForce2 MX grafische kaart van Asus gereed. Alles samengevat komt de Aldi-pc met prima papieren en het is vooral de processor die hoge ogen gooit.

Details
Enkel de echte hardwarefreak zal zich druk maken om een paar details. Zo moeten we toegeven dat de cd-herschrijver niet van de snelste is en dat de FSB van 100 MHz wat achterloopt ten opzichte van de ‘normale’ 133 MHz. Daar tegenover staat dan weer dat het allemaal hardware is waar een merk achter staat wat het vertrouwen sterkt. Overigens kunnen we je nu al vertellen dat er bitter weinig uitbreidingsmogelijkheden zijn: in totaal bevat het moederbord drie pci-sloten waarvan er twee vrij zijn. En één van de twee dimm-sloten is al gevuld met een geheugenlatje van 128 MB.

Software
Een multimedia-pc zou geen multimedia-pc zijn zonder een selectie aan voorgeïnstalleerde software. Windows Millennium is het besturingssysteem van dienst waarmee je aan de slag kunt met Word 2000, Works 2000, Picture IT!, Encarta Wereldatlas 2000 en Autoroute Express 2000 (deze softwarebundel is beter bekend onder de naam Works Suite 2000). Voor het afspelen van dvd-films zorgt PowerDVD en het branden van cd’tjes neemt Nero 5 voor z’n rekening, net zoals de Aldi-pc zelf overigens van Duitse afkomst. Kortom, een keurige lijst van extra software en het levert deze Aldi-pc goede punten op. Positief zijn we ook over de recovery-mogelijkheden waardoor je je pc in enkele minuten terug in de originele staat brengt. Het wereldwijde web schuim je af met de ingebouwde 56K-modem waarbij je zelfs niet meer op zoek moet naar een (gratis) abonnement want dat is al geactiveerd bij Belgacom.Net. Enige valse noot is dat wij niet binnen raakten voor de registratie maar dat zal wel te wijten zijn aan de overrompeling aan bellers.

Prestaties
Hoe doet dit ding het nu op onze benchmarks? Een goed teken is dat elke benchmark zonder de minste hapering doorlopen werd. Bapco Sysmark 2000 meet de algemene prestaties van een pc en dit inzake multimedia (Internet Content Creation) en kantoorprogramma’s (Office Productivity). De Aldi-pc spuwt in het eerste onderdeel een score van 170 uit en daarmee situeert hij zich op het niveau van een Athlon 900 MHz. Op Office Productivity zien we een terugval met een score van 147 maar echt slecht durven we dit zeker niet noemen. Met een gemiddelde Sysmark-score van 156 schuift de Aldi-pc binnen in de top 10 van snelste systemen ooit getest in ons testlab en dat is zonder meer een prestatie. Ook de spelbenchmark 3D Mark 2000 is van de partij en daarin zien we dat de GeForce2 MX met een score van 4399 het zeker niet slecht doet. Zijn 3D prestaties zijn in ieder geval voldoende voor de regelmatige spelletjesspeler.

Conclusie
Het grootste voordeel van de Aldi-pc is de ‘uitpakken-aansluiten-en-beginnen’-filosofie. De hele pc is gewoon perfect geconfigureerd en voorgeïnstalleerd en bijgevolg ideaal voor beginners. Bovendien is het een vrij moderne en vooral krachtige configuratie. Het enige nadeel zijn de beperkte uitbreidingsmogelijkheden, alhoewel het doelpubliek daar weinig nadeel van zal ondervinden. De verhouding tussen prijs en kwaliteit ligt zonder meer op het juiste niveau en de garantie van twee jaar is handig meegenomen. Wat ons betreft een dikke aanrader! Reageren op deze test kun je zoals steeds in ons forum.
Lees ook: Doet Aldi aan dumping of niet?
Adviesprijs
1487,24 euro

4 REACTIES

 1. hoi hier een reaktie wel laat in 2003 maar ja .
  ik heb sinds een week de medion pc bij de aldi gehaald.
  deze computer heeft verder een dvd rom dvd brander +/- en een atiradeon 9800pro met 128 mb kleurenkaart ,een tv radio kaart en 512 dual channel geheugen en een pentium 4 3 ghz processor.
  ook is de afwerking perfect want de computer is gehuisvest in een mooie en strakke titanium kast wat er erg professioneel uitziet.
  verder is de ventilator muisstil .
  dit in vergelijking met andere computers die een pentium 4 hebben of een amd die een hoop herrie maken lijken dan net stofzuigers.
  waarom want deze medion van de aldi is muisstil .
  ik heb nog nooit zo een goed systeem gezien voor deze prijs ok hij was wel 1200 euro maar navraag bij computer winkels die een systeem op wens bouwen kwammen met dezelfde specificaties duurder uit soms wel tot 1700 euro en dan zat er geen scherm bij.
  ook geen software ja alleen windows die moest ik dan kopen ,de aldi levert een uitgebreid software pakket dus zeg niet meer tegen mij dat supermarkten geen computers moeten vedrkopen want dan zeg ik ,heb je geld teveel dan .

 2. ik heb zins kort een aldi note boek 26 Ghz medion .die me heel goed bevalt echt klase 1 merk spul alleen heb ik de windows xp er af gegooid en windows 2000 geinstaleerd en de partitie tot een schijf gemaakt veel meer ruimte en draait stukken beter dan xp ben er erg tevreden over kan alle spellen draaien .

 3. jaz eker zijn ze goed heb vorig jaar een pc bij de aldie gehaald een 1900mhz 80g harde schijf ,et dvd speler en cd rom brander voor iets meer dan 2600 gulden alles is er op geinstalleerd en ook over windows xp ben ik heel goed tevreden daarom zou ik de aldi pc een dikke 10 willen geven

Comments are closed.