CAD-CAM beurs en Elsa 3D

0
41

ecomo4d
Computer Aided Design, kortweg CAD, is één van die donkere hoekjes van de informaticawereld waar slechts een beperkt groepje gebruikers toegang tot lijkt te hebben. Vandaar wellicht dat deze CAD CAM-beurs — die ondertussen al voor de 17de keer georganiseerd wordt — bij het brede publiek niet zo’n grote bekendheid geniet. Onterecht zo blijkt want na een bezoek merk je dat dit wereldje heel wat meer inhoudt dan alleen maar ingewikkelde tekeningen, reuzegrote plotters en 21 inch-monitoren. In hal 1 van de Kortrijkse expohallen demonstreerden meer dan 100 standhouders hun nieuwste producten. Wij stopten bij enkele stands waar meterslange fotorealistische posters werden afgedrukt op minstens even lange plotters. Ronduit indrukwekkend en plotseling lijkt de afdrukkwaliteit van de doorsnee inkjetprinter een flauw afkooksel van wat deze printwonders weten uit te spuwen.

Spraakbesturing
Zoals gezegd, niet alleen waren er de gebruikelijke demonstraties, er vielen ook enkele speciale zaken te ontdekken: zo toonde het spraaktechnologiebedrijf Speethon hoe je AutoCAD kunt besturen met behulp van je stem. Deze zogenaamde sayLine-spraaksturing is gebaseerd op Lernout & Hauspie-technologie (of wat had je gedacht?) en moet de gecompliceerde bediening van AutoCAD een pak vereenvoudigen. De demo die we zagen werkte alvast perfect. Opvallend was verder ook de aanwezigheid van heel wat schoolgaande jeugd. Blijkbaar zien heel wat scholen deze CAD CAM-beurs als de ideale gelegenheid om de leerlingen kennis te laten maken met de mensen die dagdagelijks met CAD CAM bezig zijn.

Elsa
Waar we echter voor gekomen waren, was de ontmoeting met de mensen van Elsa. Meteen al werd duidelijk dat Elsa zeer trots is op het strategisch partnership dat ze onlangs aangingen met nVidia, zowat de belangrijkste fabrikant van grafische chipsets. Deze samenwerking moet vooral resulteren in betere producten voor high end werkstations. Belangrijk hierbij is te weten dat professionele gebruikers niet enkel performantie wensen, ook de stabiliteit vormt een niet te onderschatten factor om in dit professionele marktsegment door te kunnen breken. Het resultaat is de aankondiging van twee nieuwe grafische kaarten bedoeld voor Computer Aided Design: de Elsa Synergy III en de Elsa GLoria III. De Synergy III is gebaseerd op de nVidia Quadro2 MXR chipset en heeft als voornaamste feature het tegelijkertijd aansturen van twee monitoren. Wie maximale performantie zoekt komt terecht bij de GLoria III die gebruik maakt van nVidia’s Quadro2 Pro chipset in combinatie met liefst 64 MB DDR-geheugen (Double Data Rate). Dat alles resulteert in een maximale verwerkingscapaciteit van meer dan 30 miljoen triangles per seconde en een texture fill speed van één gigapixel per seconde.

Spetter We hadden ook gehoopt op een demonstratie van de Elsa Ecomo 4D maar die kon door allerlei oorzaken niet doorgaan. Toch belooft dit een spetter te worden want het gaat om een 18 inch lcd-scherm dat in drie dimensies beelden kan produceren. Dit gebeurt door het rechteroog andere beelden te laten tonen dan het linkeroog. Je hebt dus geen behoefte aan een speciale bril of enig ander accessoire. Een speciaal beeldprisma projecteert de beelden naar het juiste oog waarbij het systeem zichzelf aanpast aan de positie van je ogen. Dit alles is echter niet weggelegd voor gewone stervelingen want deze futuristische 3D-monitor kost zo maar eventjes 25 500 euro! Nodeloos te zeggen dat dit apparaat vooral verkocht zal worden aan de autoindustrie en de farmaceutische industrie. Zodra het mogelijk is, zullen we de Ecomo 4D met eigen ogen testen en dan hoor jij als eerste of de Star Trek-eeuw nu echt begonnen is!

Vorig artikelIntegratie van telefonie en fotografie
Volgend artikelInstaplaser voor bedrijven
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.