Samsung Electronics SDC-007

Acht digitale camera’s

0

digicamsmasungsint
De SDC-007 lijkt nog het meest op een heel smal handheld computertje. Als je het openklapt, zie je dat er in plaats van een toetsenbord een grote keuzeknop en enkele drukknoppen gemonteerd zijn. Alle instellingen gebeuren hier: beeldkwaliteit, opnamemodus en het verzenden van beelden naar je pc. Het beeldscherm is een klein 1.8 inch LCD-scherm zoals we dat ook terugvinden op andere digitale camera’s. Het kan niet alleen op en neer, maar ook om zijn as draaien. Het scherm en het insteldeel scharnieren dan weer om de centraal geplaatste lens. Er zijn twee manieren om de camera te gebruiken. Als deze dichtgeklapt is, gebruik je de ingebouwde optische zoeker om je onderwerp te volgen. 180 graden opengeklapt kan je alleen het beeldscherm gebruiken; de gewone zoeker draait in dat geval naar binnen en is onbruikbaar.

Filmpje
De beelden zijn maximaal 1152×864 pixels groot en je hebt ook de mogelijkheid om zwartwitfoto’s te maken. Naargelang de ingestelde beeldkwaliteit kan je 10 tot 45 foto’s kwijt op het Smartmedia geheugenkaartje. Je hebt echter slechts 4 MB tot je beschikking, maar dit is eventueel uitbreidbaar. De stand ‘speciale opnamen’ maakt het mogelijk met korte instelbare tijdsintervallen 4 of 16 foto’s na elkaar te maken. Zo maak je als het ware een klein filmpje. Bewegingen worden haarfijn ontleed: je opslag bij tennis bijvoorbeeld, of de eerste stapjes van je spruit. Je krijgt de beelden gepresenteerd als een mozaïek.

Piepklein
Net als bij een echte laptop kan je de camera afmeren aan een mini docking-station. De batterij wordt dan weer opgeladen en je kan de beelden naar je pc versluizen. De vormgeving van het geheel is verrassend en excentriek. Toch zijn er een aantal (interne en externe) schoonheidsfoutjes. De belichting is correct, maar de resolutie van de beelden is matig. Om zoveel mogelijk plaatjes te kunnen opslaan, moeten deze te sterk gecomprimeerd worden en dat heeft gevolgen voor de beeldkwaliteit. Samsung opteerde voor een losse, afneembare flits. Je kan deze aan het toestel koppelen als de lichtomstandigheden dit vragen. Maar de flits is werkelijk piepklein en geraakt zonder twijfel zoek ondanks het meegeleverde tasje. De optische zoeker wordt afgedekt als je het lcd-scherm gebruikt om je beelden te controleren. Snel kiekjes maken en beoordelen en eventueel wissen is er dus niet bij: de camera moet telkens weer open en dichtgeklapt worden. Dit werkt de productiviteit niet in de hand. Low-tech is zeker de verbinding tussen camera en pc. Het is gewoon een gemiste kans om het docking station niet te voorzien van een USB-verbinding, maar slechts van een gewone trage seriële verbinding .

Conclusie
Een vluchtige blik geeft je de indruk dat je met een zeer geavanceerd toestel te maken hebt. In vergelijking met de duurdere camera’s ging er bij de Samsung SDC-007 duidelijk meer geld naar het ontwerp, dan naar de kwaliteit van de opnames. Maar je krijgt dan wel een heel erg blitse camera. Afwachten of het ook een kaskraker wordt.Voor: futuristisch ontwerp, veel mogelijkhedenTegen: beeldkwaliteit kon beter