Sony SoundWorks Digital

Digitaal genieten

0

Met alle heisa rond multikanaals geluid zou je bijna vergeten dat er nog heel wat pc-liefhebbers zijn die tevreden zijn met twee eenvoudige luidsprekertjes en een subwoofer. Als er maar een degelijk geluid uitkomt is het enige argument. De Creative SoundWorks probeert aan dat profiel te voldoen.
swdigital
Goed geluid begint aan de bron en het is daar waar deze kit van Creative zich onderscheidt van de rest. Het is namelijk één van de weinige 2.1-kanaals geluidsystemen met een digitale coaxiale geluidsingang. Geluid wordt dan via de geluidskaart digitaal naar de ingebouwde versterker gestuurd met behulp van een speciale kabel. Het voordeel van digitale overdracht is dat het signaal niet onderhevig is aan ruis en er dus ook geen kwaliteitsverlies optreedt. Een digitale uitgang is te vinden op de nieuwste generatie geluidskaarten (zoals de SoundBlaster Live!) evenals op zowat alle stand alone dvd-spelers. Je kunt de SoundWorks Digital dus ook gebruiken om dvd-films te bekijken maar dan mis je de vele geluidseffecten die voor dat medium zo kenmerkend zijn. Overigens beschikt de SoundWorks Digital ook nog over twee lijn ingangen voor wie geen geluidskaart of muziekapparaat heeft met een digitale uitgang. Leuk detail: voor de oudere SoundBlaster geluidskaarten wordt een speciaal uitbreidingsplaatje meegeleverd met daarop een digitale uitgang.

Vermogen
Met een opgegeven RMS-vermogen van 8 Watt voor de luidsprekers en 24 Watt voor de subwoofer lijkt de SoundWorks Digital wat “under powered” maar dat is slechts schijn. Er zijn genoeg (op papier) krachtigere geluidssystemen die het van de SoundWorks Digital niet kunnen halen! Laat je dus niet misleiden door de specificaties want de SoundWorks Digital gaat (als het moet) oerend hart. Veel belangrijker is echter de geluidskwaliteit en ook daar toont deze Creative zich van z’n beste kant: glashelder en zonder de minste storing. Enkel de subwoofer vinden we een ietsje te bombastisch en die stel je dan ook best in op het laagste niveau.

Conclusie
De Creative SoundWorks Digital is een uitstekende geluidsset die vooral de muziekliefhebber zal aanspreken. De kit wordt bovendien zeer compleet geleverd zodat je meteen aan de slag kunt. Wat ons betreft een aanrader!
Adviesprijs
106,35 euro