Compaq zomert

0
12

compaqipaqh3650
(Compaq nodigde de pers uit om zijn zomeroffensief voor te stellen. Niet alleen kregen we de nieuwe iPAQ Pocket PC te zien, ook het Presario- en het Deskpro-gamma kreeg een facelift. Blikvanger was de nieuwe handheld pc. De iPAQ Pocket PC is volgens Compaq geen nieuwe PDA, maar betekent een heel nieuw concept. Behalve een PIM is de iPAQ ook een MP3-speler, een ebooklezer en een webbrowser. Het beantwoordt aan Compaq’s filosofie over wat de gebruiker zoekt, namelijk overal en altijd draadloos en mobiel kunnen werken. De iPAQ kreeg als besturingssysteem Windows Pocket PC. Op hardwarevlak valt de ‘Jacket’-technologie op. Door een omhulsel of ‘Jacket’ op de achterkant van de iPAQ te schuiven kan de gebruiker het toestel aanpassen aan zijn of haar behoeften. Compaq zal op korte termijn een CompactFlash Pack en een PCMCIA Pack leveren. Het eerste is een Jacket voor modem, Ethernet-verbinding of extra geheugen. Het laatste maakt draadloze Ethernet-verbinding, GSM-verbinding of extra opslagcapaciteit mogelijk. Later zouden nog uitbreidingsmogelijkheden volgen voor GPS en digitale camera. Aanbevolen richtprijs van Compaq’s kleinste is cicrca 705,00 euro.

Deskpro
Bij de Deskpro-familie, het gamma voor de professionele markt, benadrukt Compaq het belang van het internet door standaard bij elke Deskpro het nieuwe Easy Access toetsenbord te leveren. Alle Deskpro’s krijgen de i815 chipset van Intel en worden kleiner omdat Compaq overstapt van ISA naar PCI sloten. Bij de Armada’s, de lijn met professionele notebooks, krimpt Compaq het aanbod in tot drie series: de Armada M700, M300 en de E500. Die laatste is nieuw en wordt naar voren geschoven als de all-in-one notebook. Alle Armada’s krijgen standaard Windows NT/2000 Dual Install en hebben dezelfde uitbreidingsopties.

Presario desktop
Ook de thuisgebruiker krijgt de keuze uit een aantal nieuwe modellen. Zowel bij de Presario pc’s als bij notebooks ligt het accent op eLifestyle. Volgens Compaq zullen mensen hun thuiscomputer steeds meer gaan gebruiken voor informatie en communicatie. Daardoor dringt de pc de huiskamer binnen. Het design moet volgens Compaq dan ook modieuzer. Dat doet Compaq met nieuwe behuizingen. Met MyStyle Accents volgt Compaq Apple en ‘kleurt’ het je pc. Dit houdt in dat de gebruiker het frontpaneel kan veranderen naar eigen smaak. Ook op de luidsprekers en het toetsenbord kan hij kleuraccenten wijzigen. Midden augustus zullen de twee Presario-series leverbaar zijn: de Presario 5000 met een Celeron 600 MHz processor en de Presario 7000 met een Pentium III 800 MHz processor.

Presario notebook
Ook de Presario-notebooks kreeg drie nieuwe productlijnen. De Presario 1200 is het instapmodel. De Presario 1400 focust op lyfestyle door het opvallend design dat het mogelijk maakt kleuraccenten te wijzigen. Tenslotte is er de Presario 1600, met als doelgroep de semi-professionele gebruiker.

L&H
Tijdens de persconferentie demonstreerde Lernhout & Hauspie ook even hoe ze als third-party ontwikkelaar de Compaq iPAQ Pocket PC kunnen omtoveren tot een handheld pc met stembesturing. Ze hebben er nog geen echte naam voor, maar L&H gelooft dat met de ‘Speech Application for PDA’ de handheld pc grotendeels handenvrij te besturen valt. Door bijvoorbeeld het woord “e-mail” uit te spreken, kan de gebruiker zijn e-mailberichten lezen.

Vorig artikelSeagate eerste met UltraDMA/100 harde schijven
Volgend artikelMeer gratis games
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.