OnStream demonstreert video-afspeelmogelijkheden van ADR-tapedrives

0
86

adr50
OnStream is producent van tapeback-upsystemen met hoge capaciteit voor servers, werkstations en krachtige desktops. OnStream wordt gefinancierd door de Nederlandse elektronicagigant Philips. Alle OnStream-drives werken met de ADR-technologie (Advanced Digital Recording) waarbij tegelijkertijd met acht koppen wordt gelezen en geschreven. DiskIdee werd door OnStream uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in hun fabriek in het Nederlandse Eindhoven.

Video-alternatief
Na een inleiding in de technologie en producten van OnStream kregen we enkele demonstraties. Deze demonstraties richtten zich vooral op de multimediamogelijkheden van ADR-tapedrives. Zo zagen we onder andere hoe een stukje dvd-film rechtstreeks afgespeeld werd van een 15 GB usb (universal serial bus) tapedrive: illegaal (dvd’s mag je immers niet kopiëren), maar zeer indrukwekkend! Naar de toekomst toe zal het zo mogelijk worden om van je pc eenvoudigweg een digitale video recorder te maken. Mogelijk kan de ADR-technologie ook worden gebruikt in toekomstige digitale videorecorders.

Fabriek
Op naar de fabriekshallen, waar we geconfronteerd worden met stofvrije ruimtes waar je alleen binnen mag in speciale kledij. De productie van een tapedrive bestaat uit drie grote processen: het maken van de koppen, het samenstellen van de drive en tenslotte de verpakking. Daarbij worden heel wat strenge controles en testen gedaan om defecte of niet goed functionerende apparaten zo snel mogelijk te vinden. Zo kan een piepklein mensenhaartje al genoeg zijn om een tapedrive niet correct te laten functioneren, vandaar ook de beschermende kledij waar zelfs een journalist niet aan ontsnapt. De fabriek in Eindhoven is nog maar een jaar actief en moet binnenkort op volle capaciteit draaien. Op jaarbasis kunnen er meer dan één miljoen drives worden geproduceerd. Uniek is dat ook de koppen zelf vervaardigd worden in Eindhoven. Daarvoor is er een hoogtechnologische waferfabriek uit de grond gestampt waar uit siliciumschijven (de “wafers” of wafels) de koppen worden gesneden.

Nieuwe producten
OnStream kondigde tijdens ons bezoek twee nieuwe producten aan. De ADR 50 is een high end SCSI-3-tapedrive bedoeld voor serverback-ups die tot 50 GB aan (gecomprimeerde) data kan opslaan. Deze drive komt zowel beschikbaar in een interne als in een externe uitvoering. Ze biedt ondersteuning voor onder andere Windows 95/98/NT, Novell Netware, Unix, Linux en MacOS. De prijs van de ADR 50 ligt op 775 Euro terwijl een cartridge van 50 GB 55,95 Euro kost. Voor minder veeleisende gebruikers is er nu een usb-versie van de Echo 30 GB-drive. Dankzij de usb-interface is deze drive vooral geschikt voor desktop- en notebookgebruikers. De Echo 30 kost 449 Euro, de 30 GB-cartridge ervoor kost 44,95 Euro. We hopen deze nieuwe producten binnenkort te testen.

Verder lezen
Achtergrond over OnStream en een test van het SC30 bandgeheugen lees je in ons artikel Stroom met twee snelheden.

Vorig artikelOp avontuur met een nieuwe standaard
Volgend artikelToshiba werpt zich op markt van digitale camera’s
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.