Grafisch geweldig

0
14

De stroom aan grafische kaarten lijkt amper te stoppen: zowat alle bekende en minder bekende fabrikanten willen een deel van de koek. Nieuwe favoriet van verstokte gamers is de GeForce 256 chipset van nVidia, makers van de populaire TNT2 (Ultra) chip. DiskIdee kreeg maar liefst vier grafische kaarten binnen op basis van die chipset. Om de vergelijking met de TNT2 te kunnen maken, bekeken we ook de MSI 3D AGPhantom. De GeForce is de eerste GPU of Graphics Processing Unit. Een duur woord dat enkel wil zeggen dat bepaalde berekeningen (zoals lichtinval) overgenomen worden van de centrale processor in de computer, de zogenaamde Transform & Lighting Engine (T&L-engine).

Wie net een grafische kaart met TNT2 (Ultra) chipset heeft gekocht, mag gerust enkele vloekwoorden laten uitspatten. Met de GeForce 256 zijn we duidelijk aanbeland bij een nieuwe generatie ultrasnelle chipsets. Wij geven toe dat we danig onder de indruk waren, niet alleen van het hoge aantal frames per seconde, maar ook van de beeldkwaliteit van de GeForce 256. Alle kaarten zijn ongeveer aan elkaar gewaagd, het is dus een kwestie van de kaart te kiezen met de beste verhouding tussen prijs en extra’s die worden meegeleverd. Naarmate de stuurbestanden worden geoptimaliseerd, zullen er zich wel verschillen aftekenen tussen de verschillende GeForce 256 gebaseerde kaarten. Maar dat is voor een volgende test.

Lees het volledige testverslag.

Vorig artikelPc-markt groeit met bijna een kwart in 1999
Volgend artikelMicrosoft dicht beveiligingsgaten in RTF
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.