Als je snakt naar compact

0
20

Minder dan twaalf euro voor veertig megabyte, je kunt het er zelf niet voor maken. Iomega daarentegen wel: Clik! heet het kleinood en het is drie millimeter dun en vijf vierkante centimeter klein.
iomegaclikbundle
De Iomega Clik! ontleent zijn naam aan het klikgeluid dat het schijfje maakt als je het in de lezer steekt of het daar weer uit verwijdert. De Clik! Is een mechanisch minigeheugen op basis van een technologie die in samenwerking met de Citizen Watch Company werd ontwikkeld. Hoewel er maar één Clik! bestaat, vind je meerdere types lezers die ook in verschillende bundels op de markt komen.

De portemonnee
Compact geheugen is al langer op de markt in de vorm van CompactFlash (CF) en Smartmedia kaartjes (zie ook ons achtergrondartikel.). Die zijn een stuk compacter dan de Click!, maar ook een flink stuk duurder. Een CF van 48 MB kost bijna 200 euro. Als je dan weet dat een Click!-schijfje van 40 MB (grotere capaciteit volgt later) minder dan 12 euro kost, dan is het duidelijk dat de lage kostprijs het grote voordeel is van de Click! Toch is het wel zo dat een CF-kaartje het snelste en gemakkelijkste externe geheugen is dat je je kunt aanschaffen. Je kunt ze direct gebruiken in compatibele handheld pc’s en digitale camera’s of via een adapter of kaartlezer in een notebook of desktop-pc (zie onze test van dergelijke lezers). Door zijn hoge prijs is dit soort opnieuw te gebruiken geheugen alleen weggelegd voor rijke gebruikers.

Andere markt
Iomega mikt op een heel ander marktsegment met de Clik!. De geheugenschijfjes zijn zo goedkoop dat je ze kunt gebruiken om gegevens uit te wisselen tussen vrienden en collega’s. Iomega lanceert met de Clik! dus eigenlijk een compactere, lichtere en gebruiksvriendelijkere ZIP. Elke Clik! komt in een handig beschermhoesje.

PC Card Drive uitvoering
In de PC Card Drive-versie vind je als extra een chique zilverkleurig doosje waarin drie Clik!’s passen, evenals de PC Card-adapter waarmee je een Clik! rechtstreeks in een PC Card-sleuf kunt gebruiken. De PC Card Drive-versie is trouwens de snelste versie van de Click!. Ze klokt bij ons binnen op 4,05 MB/sec of 4.150 KB/sec. Die snelheid is vrijwel identiek aan de Plus Mobile Drive uitvoering van de Clik! als je die via de meegeleverde PC Card-adapter aanspreekt. Vergelijk dit met de ZIP-drive: die haalt in zijn parallelle uitvoering met moeite 1.700 KB/sec (zie onze test).

Plus! uitvoering
De Plus-uitvoering bevat alles om je Clik!-drive aan te sluiten op notebooks, Windows CE pc’s, desktop pc’s en digitale camera’s. Het laatste gebeurt via een parallelle poortaansluiting. Helaas is die wel enorm traag met in onze test slechts 0,17 MB/sec, wat een flink stuk trager is dan een diskette.Een hoop onderdelen vonden we in de Plus-doos. Opvallen doet de oplaadbare NiMH batterij. Die heb je nodig omdat de Clik! geen stroom betrekt van je notebook of pc. Wil je hem mobiel gebruiken, dan moet je dus ofwel de stroomkabel ofwel de batterij meezeulen. Al die onderdelen maken de Clik! een stuk minder mobiel dan je zou willen. Op reis met de Clik! moet je toch rekenen op één batterij, één drive, één PC Card-adapter en één kabel. Gelukkig krijg je een handig draagtasje voor het geheel. Een beetje onbegrijpelijk is het wel dat in de Plus-bundel niet gewoon de PC Card-drive steekt in plaats van de adapter.Je krijgt ook een hoop software, waarvan QuickSync wellicht de handigste is. Hiermee kun je een folder op je pc of notebook synchroniseren met één of meer Clik!’s.

Copy Machine
Om snel bestanden tussen Clik!’s te kopiëren als je maar één drive hebt, krijg je Copy Machine. Gebruikers van de ZIP-drive kennen dit wellicht al. Ook de handleiding staat elektronisch op de cd, evenals een beknopte brochure die je toont hoe je de Clik!-drive kunt gebruiken.

Flash
Apart verkrijgbaar (maar dus inbegrepen bij de Plus! bundel) is de Clik! Flash Memory Reader. Daarmee kun je de inhoud van een CompactFlash of Smartmedia kaartje op een Clik!-schijfje kopiëren zonder tussenkomst van een pc. Je moet de Reader vastklikken op de achterkant van de Clik!-drive. Hij krijgt stroom via dezelfde batterij die ook de drive voedt. Omslachtig is het wel omdat het kopiëren om de twee minuten stopt om de batterij te sparen (het kopiëren van een CF van 8 MB duurt zo’n acht minuten). Je moet om het kopieerproces te laten doorgaan telkens op de daartoe voorziene knop drukken. De vooruitgang kun je volgen via pictogrammen op het kleine lcd-schermpje. De bedoeling van de Flash Memory Reader is dat bezitters van een digitale camera of handheld pc de Clik! gaan gebruiken om gegevens van hun (dure) CF- of Smartmedia geheugen te archiveren op één of meerdere Click!-schijfjes. Zo hoeven die gebruikers slechts één duur CF- of Smartmedia geheugenkaartje te kopen.

Conclusie
Als er een markt is voor compact en verwisselbaar geheugen dan zal de Iomega Clik! ongetwijfeld een succes worden. Het is immers vooral goedkoop. Maar als flash geheugen fors in prijs gaat dalen en in capaciteit gaat stijgen, dan kan het wel eens een ander verhaal worden. Er is trouwens nog een kaper op de kust: Sony met zijn Memory Stick. Voorlopig echter heeft de Clik! het terrein voor zich alleen.
Adviesprijs
379,28 euro
Systeemvereisten
Minimaal Pentium-pc, 16 MB geheugen, Windows 95 of hoger.
Vorig artikelHersengymnastiek voor jong en oud
Volgend artikelSpelrandapparatuur
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.