FujiFilm X 2900

Megapixels met klassieke aanpak

1

In tegenstelling tot de MX 2700 heeft Fuji voor het design van de MX 2900 geopteerd voor een klassieke aanpak. Het toestel lijkt veel meer op een klassiek 35 mm fototoestel, ook wat de bediening betreft. Door toepassing van een 2,3 megapixels ccd (charge coupled device) kan de Fuji MX 2900 zich qua resolutie met de allerbeste digitale camera’s meten, ook met een aantal professionele modellen.
fuji2900
Manueel kun je de volgende instellingen (in beperkte mate) wijzigen: witbalans, belichtingscompensatie (+1,5 of -0.9 stop), twee diafragmavoorkeuzes (F8 of F4), flashsterktecompensatie tot -0,6 stop en het type van lichtmeting (gemiddeld/spot of multimeting). De gevorderde amateurfotograaf zal deze mogelijkheden appreciëren. De professional blijft echter met de té beperkte wijzigingen nog wat ontevreden in de kou staan.

Geheugen
Je kunt beelden kadreren met de optische zoeker (inclusief dioptrie-instelling voor de brillendragers) of met het kleurenscherm achter op het toestel. Via dit scherm kun je niet alleen de geregistreerde beelden onmiddellijk beoordelen en eventueel verwijderen, maar door middel van een multifunctionele druktoets ook instellingen zoals resolutie en kwaliteit wijzigen. De instellingen kun je ook aflezen op het kleine zwart-wit lcd-schermpje bovenop het toestel. Wie de maximum resolutie uit het toestel wil halen, zonder enige vorm van compressie, kan slechts één beeld op de meegeleverde (krappe) 8 MB Smartmedia-kaart registreren. In zogenaamde Hi-resolutiestand, waarbij een jpeg-compressie van 1:8 wordt toegepast, kun je vier foto’s kwijt op de meegeleverde geheugenkaart. De compressie beïnvloedt amper de beeldkwaliteit, wat bij de MX 2700 bijvoorbeeld wel het geval was. Hoge resolutiebeelden slorpen veel geheugencapaciteit op en vergen dus een groter opslagmedium. Men kan best meteen in het budget een extra kaart van minstens 24 MB voorzien. Bij gebrek aan een USB poort verloopt het downloaden van de grote bestanden via de seriële poort tergend traag, wat de aanschaf van een externe USB Smartmedia reader onvermijdelijk maakt.

Conclusie
Ondanks het feit dat de automatische belichting niet altijd feilloos werkt, zijn de opnames van deze camera toch uitstekend: krachtige neutrale kleurweergave met een prima contrastweergave en resolutie. De lichtsterke zoomlens blijkt zelfs in de uiterste zoomstanden vervormingvrij te fotograferen.

Pluspunten :

+ uitstekende beeldkwaliteit
+ eenvoudige bediening
+ USB uitgang voor snelle overdracht beelden
+ groothoekstand
+ uitstekende prijs/kwaliteit verhouding


Minpunten :


– geen lenskapje
– beperkt zoombereik

Adviesprijs
959,85 euro

1 REACTIE

Comments are closed.