IBM en de computer van de 21ste eeuw

MicroDrive en Elektronische krant

5

De twintigste eeuw loopt op haar laatste benen en dan mijmeren we er wel eens over hoe de computerwereld er volgende eeuw zal uitzien. Bij IBM doen ze dat ook. Er is zelfs een hele afdeling van Big Blue die als denktank nieuwe technologieën ontwikkelt. Onlangs kreeg de Benelux-pers een voorsmaakje van wat de 21ste eeuw volgens IBM brengt op computergebied.
ibmelectrpaper
Eerst nog dit: sommige uitvindingen zullen de ontwikkelfase niet overleven. Soms gebeurt het ook dat een concept niet het verwachte succes heeft. Zo had een paar jaar iedereen de mond vol van de push-technologie. Pointcast was er een pionier in. Push-technologie werd een flop en niemand hoort er nog iets over. Het portal-concept van Yahoo daarentegen heeft wel veel succes en krijgt overal navolging. De Apple Newton was de eerste PDA met schriftherkenning, maar ook de Newton is ter ziele. De Palm III en Palm V zijn daarentegen springlevend.

MicroDrive
De eerste nieuwigheid van IBM is niet echt science fiction meer, maar ondertussen een commercieel product. De IBM Microdrive is een harde schijf van 340 MB die zo groot is als en compatibel met een SmartFlash smartcard. De Microdrive is dus ideaal voor de steeds evoluerende markt van de digitale camera’s. Zo’n camera heeft tegenwoordig een resolutie van 2 miljoen megapixels of meer (zie ook onze test van digitale camera’s). Dat houdt in dat de genomen digitale foto’s meer informatie bevatten en dus groter en groter worden. IBM voorziet dat binnen dit en een paar jaar 1,2 GB en misschien zelfs 2 GB haalbaar is op een Microdrive. De huidige versie van 340 MB kost een kleine 300 euro.

Elektronische krant
Een beetje verder in de toekomst ligt het IBM Electronic Newspaper. Dit is een dun lichtgewicht ‘boek’ dat iets groter is dan een A4 blad. Het heeft maximum zestien plastic pagina’s. Deze plastic pagina’s zijn flexibel. Het lijken wel gewone, geplastificeerde pagina’s. Het geheel heeft de helderheid en zichtbaarheid van een huidig TFT actief matrix kleurenscherm. IBM Research werkt voor dit project samen met het MIT (Massachussets Institute of Technology), dat een soort van ‘elektronische inkt’ ontwikkelt voor het IBM Electronic Newspaper.

Je moet het apparaat zien als een aantal plastic A4-tjes die in de breedte bovenaan vastzitten aan een stevige metalen staaf. Onderaan en achteraan zit een lange, platte batterij en vooraan onder is een brede band met enkele toetsen: een aan/uit schakelaar en enkele navigatieknoppen om verder of terug te bladeren. Er is ook een aansluting om de inhoud van je ‘krant-op-verzoek’ regelmatig te verversen. Wil je meer weten over het IBM Electronic Newspaper, wip dan naar de website van Idea99 (opent nieuw venster).

5 REACTIES

Comments are closed.