Betaalbare digitale camera’s

0
22

Met de moderne styling van de degelijk gebouwde CL50 en een CCD (de chip die de beelden opvangt) van 1280 bij 960 beeldpunten (pixels) mikt de fabrikant naar het felbegeerde segment van de semi-professionele camera’s.
De ingebouwde resolutie van de ePhoto CL50 wordt door interpolatie (een softwarematige opwaardering van het beeld) verhoogd tot 1600 bij 1200 beeldpunten.De Agfa CL50 is een van de gebruiksvriendelijkste toestellen in deze test. De belangrijkste instellingen kan je met een aantal toetsen bovenop het toestel rechtstreeks manipuleren. Voor een indrukwekkende reeks specifieke instellingen kan je het menu via de kleuren-lcd achteraan op het toestel raadplegen. Een zeer vernuftig idee, dat onmiddellijk navolging verdient van alle fabrikanten, is het ‘daglichtklepje’ dat toelaat om het schermpje in volle daglicht te gebruiken. Dit bespaart tegelijk op het batterijverbruik.De twee schuifschakelaars rond dit lcd, enerzijds bedoeld om het scherm te activeren en anderzijds om het toestel in de opname- of de afspeelstand te zetten, laten zich té gemakkelijk in een andere positie schuiven, wat je meteen een stel batterijen kan kosten.Het toestel is uitgerust met een zoomlens met een 3x bereik (wat overeenstemd met een klassieke 34 –102 lens), een flits en een heldere optische zoeker.

Conclusie
De beelden opgenomen op de meegeleverde 8MB Smartmedia kaart waren telkens onderbelicht waardoor details in de donkere partijen verloren gingen. De kleurweergave was neutraal maar miste toch wat contrast en saturatie in de groenweergave. De onderbelichting benadeelt sterk de kwotering en de rangschikking in de tabellen. Indien Agfa dit euvel kan rechttrekken zou de eindconclusie een stuk gunstiger zijn dan nu het geval is. Deze tekortkoming kan je weliswaar deels corrigeren in het bijgeleverde (goede) bewerkingsprogramma PhotoWise. Merk wel op dat we een preproductiesample testten. Daarom sta ik vergevensgezind tegenover de onderbelichting die dit toestel voortdurend vertoonde. Om de intrinsieke beeldkwaliteit te beoordelen riep ik de hulp in van het beeldverwerkingsprogramma en probeerde ik het potentieel van deze camera in te schatten. Ik kan in elk geval niet echt enthousiast zijn over de gebruikte interpolatietechniek, waardoor zogezegd de resolutie verhoogd wordt. Op de beelden was duidelijk te merken dat dit meer nadelen inhield dan voordelen. Een camera met reëele resolutie van 1600 x 1200 pixels levert écht betere resultaten dan wat met deze Agfatruuk mogelijk is.De Agfa ingenieurs zullen dit toestel nog wat moeten fijntunen om het competitief te maken ten opzichte van de bikkelharde concurrentie.Pluspunten: veel instelmogelijkheden; standaard uitrusting; gebruiksgemak; daglichtklepje voor de LCD verlichting.Minpunten: té duur voor het geboden pakket; resolutie versus prijs; onderbelichting bij automatische lichtmeting; gebrekkige interpolatietechniek; geen bescherming van de lens.
Vorig artikelBetaalbare digitale camera’s
Volgend artikelKantoorhybriden