Betaalbare digitale camera’s

0
18

Jenoptik is een opvallende nieuwkomer op de Belgische markt. De JD 11 speelt met zijn compactheid en lage prijs duidelijk in op een niet ingevulde niche van de markt voor digitale camera’s.
De JD 11 is niet groter dan een pakje sigaretten en toch zijn de ontwerpers erin geslaagd om het voldoende uit te rusten zonder dat de bediening er onder lijdt.De JD 11 is de enige camera in deze test die niet voorzien is van een lcd. Daardoor kun je je beelden pas achteraf op de computer bekijken. Bij het gebruik van digitale camera’s ben ik de lcd zo gewoon geworden dat ik dat als onmisbaar beschouw. Het toestel is uitgerust met een lichtsterke lens met een vaste scherpstellingsinstelling, die ook voor macro-opnames kan worden ingesteld.Door zijn compactheid ligt het toestel aangenaam in de hand. De bedieningsknopjes, in zacht rubber uitgevoerd, zitten net iets te veel verzonken wat de bediening benadeelt. De wisknop bovenaan op het toestel zit op een biezonder ongelukkige plaats en kan daardoor zonder enige verdere verwittiging bij aanraking je beelden wissen. Het is onbegrijpelijk dat voor het wissen van een beeld je slechts éénmaal op deze knop hoeft te drukken zonder enige verder confirmatie.

Conclusie
De beelden opgenomen met deze camera liggen duidelijk onder het testgemiddelde kwaliteit. De lichte onderbelichting en de magentazweem kun je weliswaar in een goed fotobewerkingsprogramma corrigeren… als je dat teminste hebt, want het meegeleverde pakket laat enige zinnige correctie niet toe. Aan de beperkte resolutie is echter niets te verhelpen. Zelfs op een afdruk van 9 bij 13 cm zal je duidelijk merken dat de foto is gemaakt door een digitaal fototoestel. Het aardige prijskaartje van dit leuk ogend speeltje kan het negatieve oordeel niet verbloemen.Pluspunten: compactheid; prijskaartje.Minpunten: beperkte resolutie; slechte positionering delete knop; geen lcd scherm; geen lensbescherming.
Vorig artikelBetaalbare digitale camera’s
Volgend artikelBetaalbare digitale camera’s