Olympus C830

Betaalbare digitale camera’s (7/10)

0

Olympus is er tot nu steeds in geslaagd om zich in elke prijsklasse in de kopgroep van een testselectie te plaatsen. Het is dan ook niet ten onrechte dat veertig procent van de digitale camera’s verkocht in België afkomstig zijn van dit merk.
Dit nieuwe model van Olympus situeert zich in een prijsklasse waar de strijd binnenkort het hevigst zal gevoerd worden.Olympus heeft dit toestel gewapend met alle kennis die het vergaard heeft bij zijn vorige modellen. Ergonomisch is er weinig op aan te merken. Het toestel ligt prima in de hand. De bediening wijst zichzelf uit dank zij het gebruik van een aantal directetoegangstoetsen opgesteld rond het kleine LCD display op de bovenzijde van het toestel, waarmee men de instellingen onmiddellijk kan wijzigen.Zodra men de lenskap, waarin de flits verwerkt zit, wegschuift, activeert men het toestel in de opnamestand. Zo komt het lichtsterke vaste-brandpuntsobjectief vrij waarmee de 1280 bij 960 pixel CCD kan belicht worden.

Conclusie
De beelden, geregistreerd op de meegeleverde 4MB Smartmedia kaart, bleken van een behoorlijke kwaliteit. Ze vertoonden een neutrale kleurweergave en een goede scherpte en detaillering. Toch miste ik wat van het contrast en de saturatie die ik van Olympus gewoon was geworden. Dit is eerder een milde kritiek op het resultaat dat mogelijk een gevolg is van een lichte onderbelichting of een nog niet honderd procent geoptimaliseerde firmware (interne software).Pluspunten: eenvoudige bediening; goede beeldkwaliteit; lenskap-aan/uit schakelaar combinatie.Minpunten: geen zoom; ietwat fletse beelden.