Betaalbare digitale camera’s (6/10)

0
31

De Dimage EX van Minolta is uitgerust met een verwisselbare hoogwaardige optische zoomlens (3x bereik) opgebouwd uit asferische elementen.
Bijzonder aan het ontwerp van de Dimage EX is dat je het lensgedeelte kunt verwijderen en vervangen door een optionele (dure) groothoeklens (equivalent aan een klassieke 28 mm lens) met een opvallend grote opening (F 1,9). Met een optionele kabel kan je de lens los van het camerahuis gebruiken tot op een afstand van anderhalve meter. Om de beelden over te zetten naar je pc dien je tevens de lenskop te verwijderen en het camerahuis op het bijgeleverde ‘dockingstation’ te plaatsen, een ietwat omslachtige operatie . Het is me niet duidelijk voor welke doelgroep deze bijzondere eigenschap bestemd is. De losse lens levert helaas meer nadelen dan voordelen op voor de gewone gebruiker.In hoogste resolutie levert de CCD-chip beelden van 1344 bij 1008 pixels, die opgeslagen worden op de meegeleverde 8MB Compact Flashkaart.Er staan een heleboel bedieningsknopjes opgesteld rond het met plastic beschermde schermpje aan de achterzijde van het toestel. Een deel krijgt slechts een functie toegewezen wanneer je het LCD scherm activeert. Zo kom je bij dit toestel pas na activatie van het scherm en het indrukken van een functietoets te weten hoeveel foto’s je nog resten en op welke resolutie het toestel ingesteld staat. Om dit te wijzigen moet je weer verder in het menu scrollen. Dit is allemaal erg omslachtig en had kunnen vermeden worden zoals bewezen wordt bij andere toestellen uit de test. Op zichzelf zou dit minder een probleem zijn als het schermpje in alle lichtomstandigheden leesbaar zou zijn en als er niet zoveel energie van de batterijen voor nodig zou zijn. Een biezondere eigenschap is de burst mode waarbij je tot 3,5 beelden per seconde kunt registeren en dit aan volle resolutie. Om dit mogelijk te maken combineert de Dimage EX drie technologieën: 16 MB intern ramgeheugen; de Dcam 101 beeldprocessor (mini Risc MIPS microprocessor); en de Digita technologie waarover je meer kunt lezen

Conclusie
De beeldresultaten zijn excellent. Door de perfecte belichting krijg je een vibrante warme kleurweergave met goede saturatie en een oplossend vermogen dat men van een dergelijke ccd mag verwachten. Enkel bij uitvergroten merk je wat meer ‘ruis’ dan gebruikelijk. Opvallend is ook het behoud van detail in de schaduwpartijen.Al bij al een degelijk product, dat echter te lijden heeft van een teveel aan ‘goede bedoelingen’ in de ergonomie, waardoor de echte kwaliteitoverschaduwd wordt.Pluspunten: scherpe beelden; goede beeldkwaliteit; constructiekwaliteit; goede prijs/kwaliteitverhouding.Minpunten: rampzalig ingewikkelde bediening met té veel knoppen; nutteloze afneembaarheid van lenskop; lichte ruis in het beeld; wissen van een beeld veel te omslachtig.
Vorig artikelBetaalbare digitale camera’s (3/10)
Volgend artikelBetaalbare digitale camera’s (7/10)