In het najaar gaat tv-kijken digitaal

22
64

Vandaag kondigde Telenet officieel de start van zijn digitale-televisiesysteem aan. Het werkt via de gewone tv-kabel en vereist een decodeerbox, maar internet hoeft niet. Iedereen die nu kabeltv via Telenet ontvangt kan het krijgen en je hoeft geen extra abonnement te betalen. Het enige wat je moet aanschaffen of huren is de decodeerbox of ‘Digibox’.
telenetballon
Digitale televisie staat tot analoge televisie (waar je nu nog naar kijkt) zoals dvd’s tot videobanden of zoals cd’s tot langspeelplaten (lp’s). Voor de kabelmaatschappijen is digitale televisie interessant omdat dat veel minder plaats in beslag neemt dan gewone analoge televisie. In de ruimte die één analoog kanaal in beslag neemt op de kabel passen immers acht digitale kanalen. Voor de gebruiker is digitale televisie ook interessant, omdat hij een veel betere kwaliteit beeld en geluid krijgt en een veel uitgebreidere keuze. Telenet bestrijkt met zijn kabeltv-distributie momenteel twee derde van Vlaanderen. Het resterende derde valt onder Interkabel. Telenet en Interkabel onderhandelen momenteel nog over samenwerking op het gebied van digitale televisie en volgens beide partijen verlopen de gesprekken in een "uitstekende sfeer". Als deze gesprekken uitmonden in een akkoord, zullen ook Interkabel-klanten kunnen kijken naar de digitale televisie van Telenet. Als het akkoord er niet komt, zal Interkabel zelf verder gaan met IN·DI en ook digitale televisie met optionele pakketten en interactiviteit gaan aanbieden. Laten we nu echter onze aandacht toespitsen op Telenet digitale televisie. Wanneer gaat het van start, wat krijg je precies en hoeveel gaat het allemaal kosten?

WANNEER?

Telenet begint met de roll-out in Mortsel en Mechelen in juli. Affligem komt vanaf augustus aan de beurt. Heel Vlaanderen (althans het 2/3de deel dat Telenet van kabeltv voorziet) zal ten laatste op 3 september alle digitale signalen ontvangen. Op 3 september ben je dus zeker dat jij als huidige Telenet-klant dan ook digitale uitzendingen zal kunnen ontvangen. Als in de loop van de volgende maand of zo de onderhandelingen met Interkabel goed aflopen, zal dat ook gelden voor Interkabel-klanten.

WAT HEB JE NODIG?

Een digitale decodeerbox of Digibox zoals Telenet het toestelletje doopte. Het is ongeveer zo groot als een forse breedbandrouter en je sluit het aan zoals een videorecorder. De box heeft dus een in- en uitgaande antenneaansluiting. Zo wordt de box tussen je antenne aansluiting gehangen en kun je dus zelf kiezen of je naar de gewone analoge uitzendingen kijkt of naar de digitale. Daarnaast heeft de decoder een SCART-aansluiting waarmee je hem op de tv aansluit en een optische aansluiting waarmee je naar je surroundversterker kan voor weergave in Dolby Prologic, Dolby Digital en DTS (voor zover er zenders dit uitzenden, natuurlijk). Je kunt de Digibox aankopen of huren. Omdat dit over interactieve televisie gaat, heb je ook nog een retourpad nodig. Dat verloopt via een Telenet internetkabelmodem. Die wordt gratis bij je geïnstalleerd en verbonden met je Digibox met naar wens een Ethernet-netwerkkabel of een PowerLine-stroomadapterverbinding. In het najaar zul je in plaats van een Digibox ook voor een Digicorder kunnen kiezen. Die heeft een harde schijf van 160 GB aan boord om zelf programma’s te kunnen opnemen. Er is geen beperking op het aantal evenementen dat je kunt programmeren en de Digicoder heeft twee tuners zodat je naar tv kunt kijken terwijl één programma opgenomen wordt, of twee programma’s tegelijk kunt opnemen terwijl je naar een eerder gemaakte opname kijkt.

WAT KRIJG JE?

Momenteel krijg je via Telenet 26 analoge tv-kanalen en 20 analoge radiokanalen. Het basispakket voor digitale tv zal uit 41 digitale tv- en 22 digitale muziek- en radiokanalen bestaan. Daarnaast biedt Telenet 29 themakanalen, tv à la carte (op aanvraag) en 15 premiumkanalen. Telenet verzorgt voor de "primaire" kanalen (waaronder alle Vlaamse zenders) dvd-kwaliteit tegen 8 Mbit/s. De andere stations zullen op een bandbreedte tussen 3 à 4 Mbit/s en 8 Mbit/s aangeboden worden, waarbij de bandbreedte automatisch aangepast wordt zodra het soort programma of de kijkcijfers daar aanleiding toe geven. Zo zal een zender bijvoorbeeld naar 8 Mbit/s stijgen als ze een belangrijke voetbalmatch uitzenden, maar dalen richting 4 Mbit/s als ze een documentaire of zo uitzenden. De themakanalen bestaan uit zenders die zich richten op een bepaald onderwerp: films, kinderen, ‘adult’-inhoud, noem maar op. Sommige daarvan zullen gratis zijn, voor andere zul je moeten bijbetalen. De premiumkanalen zijn allemaal betalend en bestaan uit zes non-stop filmkanalen, twee sportkanalen en twee ‘adult’-kanalen. De TV-theek (à la carte) biedt toegang tot centraal opgeslagen films, tv-programma’s, nieuws en muziek. Die kun je dus bekijken wanneer je maar wil. Telenet heeft al voor ruim 2000 uur opgeslagen en 200 uur daarvan kun je gratis raadplegen, voor de rest moet je bijbetalen. VRT ontbreekt overigens helaas in deze TV-theek, maar met VTM/Kanaal2/JimTV en VT4/VijfTV heeft Telenet dan weer een exclusief contract. Op dit moment is helaas ook BBC-1 en BBC-2 niet beschikbaar via Telenet digitale tv. Telenet hoopt dat dat tegen december wel het geval zal zijn. Zodra ze beschikbaar komen, zullen ze gratis aan het basispakket toegevoegd worden. Vanaf de zomer van 2006 zal Telenet ook beginnen met het doorsturen van HDTV (vooral omdat de wereldkampioenschappen voetbal dan in HDTV doorgestraald worden). HDTV verbruikt met 16 Mbit/s de dubbele bandbreedte van dvd-kwaliteit, maar volgens Telenet is er nu al ruimte op de kabel gereserveerd daarvoor. Vergeten we vooral niet dat de Telenet digitale televisie ook interactief is. Dat betekent dat je veel gemakkelijker kunt meespelen met tv-spelletjes of stemmen op enquêtes zonder dat je meteen naar een gsm moet grijpen. Zelfs het versturen van erg eenvoudige e-mails is mogelijk. Om onder meer dit laatste makkelijker te maken, biedt Telenet in het najaar ook een speciaal draadloos toetsenbord. Wij hebben het al gezien en hoewel het erg klein is, heeft het toch volwaardige toetsen en is het zowaar in AZERTY ingedeeld.

HOEVEEL KOST HET?

De Digibox kun je aankopen of huren. De aankoop kost 199 euro, al zou die prijs "significant" (dixit Telenet) dalen als je al andere Telenet-diensten hebt of tegelijk bestelt. Bijvoorbeeld als je al internet of telefoon van Telenet hebt of als je je tegelijk met de digitale tv abonnementen op extra tv-diensten zoals Telenet Prime (de nieuwe naam van wat Canal+ was) abonneert. Hetzelfde geldt voor de Digicorder, die met een prijs van 299 euro zou vertrekken. Overigens voorziet Telenet upgrades. Als je eerst een Digibox koopt en later wil overstappen naar een Digicorder kan dat zonder dat je de volle pot moet betalen. Bij de aanschaf van de Digibox of Digicorder hoort de installatie van een Telenet kabelmodem voor internet of telefonie, maar je bent niet verplicht een Telenet internet- of telefoonabonnement te nemen. De installatie van de kabelmodem is gratis, net zoals de verbinding van deze modem met je Digibox of Digicorder via netwerkkabel of PowerLine. Je moet voor dit retourpad wel een activatiekost van 25 euro betalen. Als je al internet of telefonie van Telenet had en later digitale tv erbij neemt, kun je een korting krijgen op de aanschafprijs van Digibox of Digicorder en vervalt vermoedelijk de activatiekost ook. Je kunt instappen op Telenet Prime (de premiumkanalen) vanaf 12,95 euro. Wat verder nog niet gratis is, zal ingedeeld worden in pakketten en hier mag je denken richting 4,95 euro per bijkomend pakket.

WAT ALS IK GEEN DIGITAAL WIL?

Dat kan. Je bent tot niets verplicht. Vergeet echter niet dat Telenet acht analoge zenders weghaalde (TVE, BBC World, ARTE, CNN, CNBC, FR3, TCM en Tell-Sell) en dat je die dus niet meer via analoge weg kan ontvangen. Wil je die echter toch nog hebben, dan kun je van Telenet gratis een ‘kabeltuner’ krijgen die je deze acht kanalen teruggeeft. Deze kabeltuner is dus gratis, maar je moet wel een waarborg betalen van 49 euro (of 25 euro als je recht hebt op sociale tarieven).

EN ALS IK MEERDERE TV’S HEB?

Je kunt met extra tv’s altijd zoals vroeger naar de analoge kanalen kijken. Wil je extra tv’s ook uitrusten met digitale tv, dan moet je Digiboxen bijkopen. Daar komen geen abonnementskosten bij en Telenet onderzoekt momenteel nog hoe ze het zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken dat elders in het huis ook genoten kan worden van bestelde extra pakketten of Prime-kanalen. Voor bedrijven, hotels, ziekenhuizen of andere instellingen met veel tv’s heeft Telenet speciale oplossingen zoals de Digibox Pro (die is goedkoper maar er is geen retourpad) en er is ook een speciale meergebruikersversie van de kabeltuner en dat is de Modulator Pro.

Adviesprijs
199 euro
Vorig artikelDuo breedbeeld LCD-tv’s
Volgend artikelUltradraagbare notebook met uitgebreide beveiligingsfuncties

22 REACTIES

  1. ook ik heb digitale tv en ik ben er tevredn over ,breeld en geluid zijn merkmar veel beter dan vroeger ,ik vindt alleen spijtig er nog geen bolby digital op zit maar mischien komt dat wel ,op mijn plasma tvzit ook nog geen hdmi omdat zij nog niet geshikt voor hd beelden de reden wa\’s de hoge kostprijs vorige jaar in september toenik de mijne kocht wa\’s het 60000 bfr meer voor z\’on toestel en waneer gaan ze dat signal uitzenden? en dan moeten we onze dvd -rcoder ook wegdoen want die kan da niet opnemen daarvoor is het wachten op de opvolger de bleu ray of hd-dvd ook een schotel is geen oplossing daar zijn ook teveel zenders betalent en zit vm erop?

  2. Telenet is niets anders dan een bende dieven. Steeds maar meer en meer betalen. Straks staat us huis vol met bakskes van telenet
    falcon 17 June 2005

    u spreekt straffe taal man…….niemand verplicht u tot iets zodoende is het niet nodig uw huis vol met bakskes te ztten……………………hihihi
    hans 30/09/2005

  3. Lol , Telenet hun nieuwe motto : Nu stap ik over!
    Neen geef mij maar : Je blijft beter waar je bent en die TV ? De ballen! Het aanbod is zo triest ( behalve dan Canvas / NGC / Arte / …) , de reality-scum komt er langs mijn aars uit.
    Leve de kreativiteit , leve het simpel genot!!!

  4. hehe juist een vriend van mij heeft zo\’n syteem laten instaleren hihi een DIKKE FLOP is het die digi decorder blokkeerd steeds en films bestellen werkt ook al niet en als hij naar een wil kijken of vtm krijgt hij steeds een rood scherm er over heen met de melding dat de regio code fout staat na al verschilende keren reset gedaan te hebben werkt die kankerzooi nog niet wat een rommel zooi het zal niet lang meer duren eer nog meer mensen boos gaan worden 225€ betalen voor rommel !!!!!.

  5. hehe jep Telenet=dieven net
    Ik heb daar geen last van met schotel van 140cm in de tuin 3000 zenders en gratis .
    en voor 30 euro per jaar RTL4 RTL5 SBS6 VERONICA TMF YOURIN NED1 NED2 NED3 enz een week schotel kijken =kabel buiten gooien beter schotelen dan naar die sociale zenders kijken zoals vtm kanaal2 enz
    groeten hihih:-)

  6. hehe jep Telenet=dieven net
    Ik heb daar geen last van met schotel van 140cm in de tuin 3000 zenders en gratis .
    en voor 30 euro per jaar RT RTL SBSL VERONICA TMF YOURIN NED NED NED enz een week schotel kijken =kabel buiten gooien beter schotelen dan naar die sociale zenders kijken zoals vtm kanaal2 enz
    groeten hihih:-)

  7. Ik kan iedereen aanraden een digitale schotelantenne te plaatsen.
    Misschien veel vreemde talen,maar veel kijkplezier.
    Geen winstbejag,niet alleen Telenet maar ook Belgacom zitten dik in de prijzen.en voor wat ? Geld verdienen op de Belg hun rug.En wij maar betalen.
    Ze doen sam sam zeker ?En de Belg er maar inlopen,dan nog de minst begoederden.
    Als ze nu al zeggen dat wij enorm betalen voor internet in Belgie zijn ze waarschijnlijk goed bezig.
    Hoe langer je op het net zit met dergelijke providers.Hoe minder je krijgt ! Als eeuwenoude abbonee.
    Ik hoop dat er eens een provider in Belgie op de markt komt die menselijk is en die zal boeken !
    Arm Belgie.
    In andere landen zijn ze misschien talrijker maar veel slimmer.
    Waar blijven onze belgische zenders met schotel te ontvangen ?
    NOPPES?EN DAT HEEFT ZIJN DOEL.Geld

  8. Hopelijk helpt Europa os wel aan het feit dat er iets moet gebeuren aan het monopolie van Telenet. bvb andere providers op de kabel, of alle kanalen via dvb-t of dvb-s . Dan zullen ze wel anders piepen die schelmen…ze encrypteren hun standaard pakket ook nog, dus daar kan je al geen alternatieve settopbox of pc kaart voor gebruiken.
    Geef me dan maar een goed analoog signaal…

  9. betaal geen abbonnement meer dat is de enige oplossing
    er is nog niemand gestorven van zonder beeld te leven
    neem een schotel antenne en ontvanger, er zijn vrije zenders genoeg
    ook eurosport is vrij te ontvangen .

  10. EN NOG STEEDS WETEN WE NIET HOEVEEL HET NU KOST OM BV VOETBAL OF FILMKANAAL ERBIJ TE NEMEN
    HET WORDT WEL TIJD
    TELENET ZEGT DAT HET GOEDKOPER WORDT BIJ CANAL + EN GELIJKTIJDIG KRIJG IK EEN BRIEF VAN CANAL + DAT DE PRIJS HETZELFDE BLIJFT VOOR MEER KANALEN
    GE MOET ER MAAR AAN UIT KUNNEN HE

  11. Ik begrijp echt niet wat Telenet bezielt van 8 zenders van ons scherm te weren, terwijl de Turkse zender TRT zomaar mag blijven staan (in Gent toch !), niettegenstaande zo\’n 80 % van die doelgroep een schotelantenne heeft om hun lievelingszenders te kunnen bekijken.
    Ongetwijfeld zal Telenet onder druk van de Turkse lobby hier in Gent
    gezwicht zijn voor hun wensen (of waren het eisen ?).
    Het is een echte schande dat de Belgen weeral eens gediscrimineerd worden en dat zoiets hier allemaal zomaar mogelijk is en dan nog zonder enig protest.
    Inderdaad, de Vlamingen zijn weeral eens te toegeeflijk, zoals gewoonte !

  12. Het zoals velen heeft aangekaart, je betaalt terug bij voor minder. U verliest kanalen TENZIj je een \”gratis\” filter plaats die je uiteindelijk toch maar 50euro aan waarborg kost (en nooit meer terug zal zien) omdat die jawell dieven niet kunnen tellen daarginds. Want hun facturatie is ÉÉN GROTE WARBOEL en daarom en énkel daarom alleen wil ik zo weinig mogelijk te maken krijgen met telenet: SERVICE = diKKe VETTE NUL,NULL,00000000

  13. Dag Theo, we hebben de vraag aan Telenet gesteld. Hun antwoord: ze MOGEN niet van de contentproviders (de leveranciers van digitale inhoud). Het debacle van de dvd-bescherming indachtig mag digitale tv alleen doorgestraald worden als die op geen enkele manier digitaal af te tappen is. En dus bieden de Digibox en Digicoder geen digitale uitgangen voor beeld, wel voor geluid. Wellicht komt daar in de toekomst nog verandering in naarmate er meer tv-toestellen op de markt komen met geïntegreerde HDCP (beveiligingsprotocol voor digitale inhoud): dan kan er wel een HDMI-aansluiting voorzien worden. DVI-I heeft o.i. geen schijn van kans wegens onvoldoende beveiliging, de inhoudsleveranciers gaan dat nooit aanvaarden. Een componentaansluiting is overigens geen digitale uitgang, maar net zoals SCART een analoge!

  14. Ik heb op de website van Telenet de uitgangen van de Digibox bekeken, er zijn 2 x scart aansluitingen en 2 x coaxaansluitingen.
    De 2 x coaxaansluitingen zijn voor: antenne-Input en de andere voor antenne-Output als je dus ook nog analoog wil verder kijken.
    De 2 x scartpluggen zijn voor ??? digitale aansluiting !!! dat kan niet want scartaansluitingen zijn nog altijd \”ouderwetse analoge aansluitingen\” Waarom zijn op de Digibox geen DVI-I, HDMI of component aansluitingen voorzien +?? Dat is pas Digitaal overbrengen van digitale TV-signalen. Alle nieuwe plasma en LCD TV-schermen hebben zulke digitale-inputs al. Waarom heeft de Digibox dan geen digitale uitgangen??

  15. Crammikske, Telenet heeft wel degelijk het monopoltie in 2/3de van Vlaanderen. Via de antenne kun je maar een beperkt aantal posten ontvangen, soms zeer slecht. Satelliet werkt evenmin, want je kunt er geen enkele Belgische zender op ontvangen (behalve dan die gemengde Nederlands-Belgische \’wereldzender\’ waarvan ik de naam vergeet)! Als de Belgische zenders ook via satelliet zouden te ontvangen zijn, dan was er tenminste enige concurrentie met Telenet. In elk ander Europees land is er die concurrentie, alleen toevallig niet in België. Tja, Telenet was ooit van ons allemaal (via de gemeenten), maar is verkocht, inderdaad aan Amerikanen, en die moeten wel geld verdienen hé. Enfin, binnenkort komt Belgacom ook op de proppen met digitale tv en is er toch sprake van iets meer concurrentie. Méér kosten zal het in elk geval toch, niet onmiddellijk, maar zodra iedereen digitaal kijkt dan kunnen ze bedragen beginnen aanrekenen voor elk programma dat je bekijkt.

  16. jammer dat een voetbalwedstrijd de volle 8mbits krijgt (wat overigens niet nodig is, een groen veld met weinig bewegende beelden neemt immers minder bandbreedte in) en dat dan bvb een schitterende documentaire op 4mbits wordt uitgezonden (ik zeg maar wat, iets over onderwaterdieren ofzo, wat veel meer bandbreedte nodig heeft)

  17. sebiet zetten ze daar ook ne schuivende bandmeter op hehe ze moeten dringend iets doen aan de monopolie van telenet we hangen al genoeg af van de usa zeker maar ja ons beleid trek zich daar niks van aan ze verkopen belgie leeg ne keer zien wat ze gaan uitvinden als al ons grote bedrijven verkocht zen hoe gaan jullie dan aan jullie geld komen stel voor da onze politicie dan maar achter het raam gaan staan he hehe wa e zicht mag er nog ni aan denken lang leve belgie

  18. Wat mij terug tegen de borst stoot
    Is ze komen met iets nieuws
    Er vallen posten weg en er komen Erbij
    1 oplossing dat de cosument
    Toch op het einde van het jaar terug dieper in de geldbeugel gaat moet grijpen
    En zeg niet neen
    Want de rechten van hier en daar en noem maar op
    Nu DIGITAAL BETAAL is het zelfde als bij de satteliet
    Dat ze alles via dit doen
    Want een vrij land bestaat nooit
    Europa 1 alle grenzen open
    Alle centen moeten rollen
    Toch liever geen Europa 1
    Ja we mogen zelf niet stemmen over die beruchte grondwet
    Dus arm c……….. Land Had toch beter in Rusland gewoond

  19. niemand MOET telenet in huis halen, zet een antenne op uw dak en je ontvangt ook de meest primaire kanalen
    of sattelietschotel =éénmailge kost.

  20. Telenet is niets anders dan een bende dieven.
    Steeds maar meer en meer betalen.
    Straks staat us huis vol met bakskes van telenet

Reacties zijn gesloten.