Nooit meer spullen verliezen

0
521
Wistiki, gestart als Indiegogo crowdfunding-project, produceert “connect jewels” ofwel Bluetooth-trackers ontworpen door de Franse designer Philippe Starck waarmee je nooit nog zaken verliest. Wij testten de Wistiki Voilà! verbonden sleutelhanger.

Het Franse Wistiki haalde begin dit jaar meer dan 300.000 dollar op bij de crowdfunding-site Indiegogo voor zijn “connected jewels” ofwel mooi ontworpen draadloze Bluetooth-hangers en sleutelhangers waarmee je een verloren voorwerp eenvoudig terugvindt.

Het gamma bestaat intussen uit drie devices: ahá, een hangertje voor huisdieren, hopla!, een kredietkaartachtig tracking devices voor in je portefeuille of handtas en voilà!, een sleutelhanger. Deze kost net zoals de andere Wistiki-trackers, verzendkosten inbegrepen, €49,99. Je krijgt er twee jaar garantie op.

Niet alleen de productnamen zijn kunstzinnig, dat geldt ook voor de trackers zelf, die ontworpen werden door de bekende Franse designer Philippe Starck.

De voilà! komt in een mooi zwart doosje waarin je, wanneer je het opent eerst de sleutelhanger ziet liggen en, wanneer je die uit het doosje neemt, een kleine papieren handleiding terugvindt die je uit de onderkant van het doosje schuift. Hierover is nagedacht…

 
Kenmerken

De sleutelhanger zelf is verkrijgbaar in vier kleuren: geel, paars, roze en oranje. De voilà! weegt 10 gram en meet 62,51 x 22,66 x 6,17 mm. De uitsparing waarmee je de voilà! aan iets bevestigd, is bestand tegen een lading van maximaal 50 kg.

Wistiki Voila!

Wistiki Voilà! (© ; licentie: )

De waterdichte tracker bevat een gps-locator, een batterij met een levensduur van drie jaar en een buzzer die een geluid van 90 decibel kan maken.

De verbinding met je smartphone of tablet en de bijbehorende Wistiki-app voor Android (v4.3 en hoger) en iOS (v8.0 en hoger) gebeurt via Bluetooth 4.0+ low energy en heeft een reikwijdte van maximaal honderd meter in een rechte, ongehinderde lijn.

Honderd meter afstand lijkt niet veel, maar Wistiki voorziet ook in een zogenaamd “crowd gps”. Telkens wanneer een andere Wistiki-gebruiker voorbij jouw (eventueel verloren) Wistiki wandelt, wordt de locatie gedeeld op het wereldwijde Wistiki-netwerk. Op die manier kun je voorwerpen ook over grotere afstanden opsporen, op voorwaarde natuurlijk dat er voldoende Wistiki-gebruikers langskomen.

Het is afwachten of deze “crowd gps” in de praktijk goed werkt, want het product is nog te nieuw om deze mogelijkheid al optimaal te benutten. Sowieso is de kans groter in een stad dan op het platteland dat er voldoende andere Wistiki-gebruikers langskomen.

Gelukkig hebben de makers wel aan je privacy gedacht. Andere gebruikers weten niet dat ze langs jouw Wistiki komen en omgekeerd weet jij ook niet dat een andere gebruiker langs is geweest, behalve wanneer je je voorwerp expliciet als verloren opgeeft in de app. Ook in dat geval leer je de identiteit van de andere gebruiker niet kennen.

 
Installatie

Download de Wistiki by Starck app en volg de instructies. Je dient een account aan te maken. Die vraagt alleen om je naam en e-mailadres. Nadat je je account via e-mail bevestigd hebt, kun je inloggen. Schakel Bluetooth in op je apparaat.

Wistiki App toevoegen

Wistiki App toevoegen (© ; licentie: )

Vervolgens kun je je eerste tracker toevoegen. Via de app kun je overigens direct bijkomende trackers bestellen. Om een tracker toe te voegen duw je drie seconden op de knop van de tracker. Er weerklinkt een muziekje. Klik nu op “Continue” om de verbinding te maken. Eventueel wordt daarna de firmware van de tracker automatisch geüpdated. Geef je tracker een naam en kies de kleur. Je kunt verder nog een pictogram of foto toevoegen.

 
Gebruik

Zolang er een Bluetooth-verbinding is tussen de hanger en de smartphone met Wistiki-app wordt de laatst gekende locatie van de hanger opgeslagen. Je kunt die in de app bekijken op een Google Maps-kaart.

In de app kun je op een virtuele knop drukken en dan maakt de hanger een geluid dat je kan helpen om hem op te sporen. Omgekeerd zorgt een druk op de knop van de hanger zelf ervoor dat je mobieltje een geluid maakt, zodat je ook dit kunt terugvinden als je het ergens verloren gelegd hebt.

Wistiki beweert dat de buzzer 90 decibel aankan, maar het standaard geluid van de hanger klinkt niet erg luid en we vonden geen enkele manier om het luider te doen klinken. Onze Android 6.0.1 smartphone waarschuwde ons ook dat de Wistiki-app vertragend werkte, al merkten we daar in de praktijk weinig van. We geven het mee voor wat het waard is…

Wistiki App hanger benoemen

Wistiki App hanger benoemen (© ; licentie: )

De locatie wordt alleen bewaard op voorwaarde dat er een Bluetooth-verbinding is. Heb je een oudere smartphone met een vroegere versie van Bluetooth dan is het bereik van honderd meter veeleer theorie en haal je met moeite tien meter. Ook met de laatste Bluetooth-versie is die honderd meter iets wat je alleen buitenshuis echt haalt. Het effectieve bereik hangt af van het aantal obstakels.

De crowd gps-functie hebben we niet kunnen testen door een gebrek aan andere Wistiki-gebruikers. Via de app kun je je hanger als “verloren” instellen en dan zal die zijn gps-positie updaten als en indien er een andere Wistiki-gebruiker in de buurt komt. Maar dat is veeleer theorie. Wistiki zegt dat het momenteel meer dan een half miljoen gebruikers heeft, maar we vermoeden dat die zich vooral in de omgeving van Parijs bevinden. Daar zal die crowd gps misschien wél werken.

Sowieso kun je via de app natuurlijk altijd de laatst gekende positie van je hanger opvragen en hopen dat hij daar nog ligt. Maar de voilà! is toch vooral nuttig voor vergeetachtig of slordige gebruikers die bijvoorbeeld hun sleutel of hun smartphone binnenshuis voortdurend kwijt zijn. (Weliswaar best niet beide tegelijk want dan heb je aan het systeem natuurlijk nog niets.)

Wistiki App locatieweergave

Wistiki App locatieweergave (© ; licentie: )

Voor zover wij konden nagaan is de batterij niet verwisselbaar. Dit is dus de facto een wegwerpproduct dat na maximaal drie jaar zijn functie verliest. Nog een nadeel is dat de huidige versie van de Wistiki-app vrij veel van de batterij vergt, toch op de tijdens de test gebruikte Samsung Galaxy S5 smartphone met Android 6.01.

Wistiki app accuverbruik

Wistiki app accuverbruik (© ; licentie: )

Het in de “spaarstand” zetten van de app verhelpt dit probleem gedeeltelijk.

Conclusie
De Wistiki voilà! is een stijlvolle Bluetooth-tracker die vooral nuttig is voor gebruikers die binnenshuis regelmatig spullen kwijtspelen. De crowd gps-functie om verloren voorwerpen terug te vinden, hangt af van het aantal Wistiki-gebruikers en dat aantal is momenteel bij ons nog te beperkt. Echt goedkoop is deze tracker al evenmin. De app verbruikt op sommige smartphones ook te veel stroom.
Prijs
€49,99 (incl. verzendkosten).
Vorig artikelVerberg eens een desktop-pc in een subwoofer
Volgend artikelNavigatie TomTom Go uitgebreid met wifi, spraakbesturing en routevoorspelling
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.