Laptop met Intel RealSense 3D camera

0
157
De HP Spectre x2 2-in-1 laptop heeft een ontwerp zoals Microsoft’s Surface Pro, maar met enkele extra snufjes, zoals een ingebouwde 3D camera. Wij hebben hem getest.

Het design van de HP Spectre x2 lijkt op dat van de Surface Pro van Microsoft: het is een dunne tablet met geïntegreerde standaard en een afneembare toetsenbordcover.

Deze 2-in-1 van HP heeft een iets kleiner aanraakscherm van 12 inch. Toch is de tablet wat hoger en breder dan de Surface Pro. Er zit een vrij brede rand rond het full hd ips-aanraakscherm (1920 x 1280 pixels), waardoor dat er heel wat minder gelikt uitziet dan het scherm van de Surface Pro.

 
Design

Maar HP’s tablet is wel een heel klein beetje dunner dan die van Microsoft, zelfs in combinatie met de afneembare toetsenbordcover. Deze tablet is 8 mm dik en weegt 830 gram (zonder de toetsenbordcover). De afneembare cover is op zijn beurt 5 mm dik en is net zoals de tablet vervaardigd uit één stuk aluminium.

De cover van HP voelt heel wat degelijker aan dan de Type Cover van Microsoft. Op de “chicklet”-toetsen is het ook aangenamer typen. Bovendien zijn de toetsen verlicht.

HP Spectre X2

HP Spectre X2 (© ; licentie: )

In plaats van een klep heeft de HP achteraan een aluminium standaard die in het chassis van de tablet wegzinkt, reden waarom het geheel iets dunner is dan bij Surface Pro die een klep op de achterkant heeft.

Je kunt die standaard niet gewoon naar achteren trekken. Daarvoor moet je eerst op een knopje aan de linker zijkant van de tablet drukken. De standaard klikt dan los, waarna je de tablet in traploos in elke gewenste positie kunt plaatsen.

 
Uitrusting

De vaste batterij van de Spectre x2 laad je op via een micro-usb-c poort aan de rechterkant. Links zit er een tweede micro-usb-c poort die je voor dataoverdracht kunt gebruiken.

Behalve een 3,5mm audioaansluiting heeft deze tablet verder geen in- of uitgangen. Je kunt een externe monitor wel draadloos aansluiten. En uiteraard kun je een apart aan te schaffen usb-c videokabel aansluiten.

De meegeleverde actieve stylus wordt van stroom voorzien door een gewone AAA-batterij.

De HP Spectre x2 heeft een energiezuinige Intel Core M processor van de zesde generatie. Het werkgeheugen van maximaal 8GB kun je verder niet uitbreiden.

De vier stereoluidsprekers (twee op het toetsenbord en twee aan weerszijden) zijn vervaardigd door Bang & Olufsen.

 
Intel RealSense 3D camera

Naast een 5MP HP TrueVision hd-webcam aan de voorzijde, heeft deze tablet ook een Intel RealSense 3D-camera met twee digitale microfoons aan de achterzijde.

Daarmee kun je niet alleen objecten in 3D scannen, maar ook je pc en software besturen door middel van handgebaren en zonder het scherm aan te raken. Verder kun je virtuele computerbeelden integreren met het echte camerabeeld.

Momenteel is er nog niet veel software die deze Intel RealSense-technologie ondersteunt.

HP levert een demo-app mee van Intel en je kunt ook terecht in de Intel Apps Showcase, maar tijdens onze test was daar maar één app te vinden, namelijk itSeez3D.

Met deze app kun je fotorealistische 3D-modellen van familieleden en vrienden creëren. Je hebt de keuze tussen het scannen van een buste of van een volledig lichaam. Met wat geduld kun je hiermee mooie resultaten bereiken. Dat is leuk, maar het is wachten tot er méér nuttige software verschijnt die deze veelbelovende RealSense-technologie ondersteunt.

Intussen zijn er wel enkele nieuwe apps toegevoegd aan de RealSense-winkel: ArcSoft DepthCam, Magix Youcast, Personify Chroma en NBA 2K16. Alleen de eerste app is gratis te downloaden, voor de andere moet je betalen. Met DepthCam kun je foto’s met extra diepte creëren. Youcast laat je toe te ‘live streamen’ in 3D. Personify Chroma is een app om video’s op te peppen. NBA 2K16 ten slotte is een game.

Op de website van HP vind je uitgebreide technische informatie over de Spectre x2.

 
Prestaties

De HP Spectre X2 met Intel Core M presteert vrijwel op hetzelfde niveau als de erg vergelijkbare Microsoft Surface Pro 4 met Intel Core i5. Beide hebben een Windows Experience Score van 6,1. De PCMark 8 Home 3.0 Accelerated score van 2.622 punten is vrijwel identiek aan die van de Surface Pro 4 met 2.600 punten.

Met een PCMark Home Battery Score van 200 minuten doet de HP het een tikkeltje beter dan de Surface Pro 4, die 193 minuten haalt in deze uithoudingstest.

HP Spectre X2

HP Spectre X2 (© ; licentie: )

De geïntegreerde Intel HD Graphics 515 videochip is geen snelheidsmonster, maar volstaat voor kantoortoepassingen. Deze videochip haalt een Futuremark 3DMark Professional Sky Diver score van 2.947 punten. De Surface Pro 4 doet het dankzij de Intel HD Graphics 520 chip in deze grafische test met 3.392 iets beter.

We voeren verschillende benchmarks uit en berekenen op basis daar van een gewogen prestatiescore op 100 punten. Daarin vertegenwoordigen de Futuremark PCMark 8 Accelerated Home Score 15%, de PC Mark 8 Accelerated Creative Score 10%, de Microsoft wei 5%, de PC Mark 8 harde schijfprestaties 15%, de 3DMark Ice Score Unlimited, Cloud en Skydrive grafische scores elk 10%, het gewicht 10% en de autonomie (berekend met de PC Mark 8 Accelerated Home Battery Score) 15%. Op basis van deze gewogen prestatiescore berekenen we een eveneens gewogen prijskwaliteitscore op 100 punten, waarin de prestaties voor 60% en de prijs voor 40% meetellen.

De HP Spectre X2 haalt dan een prestatiescore van 62/100 (64/100 voor de Microsoft Surface Pro 4) en een prijsprestatiescore van 56/100 (identiek aan de iets duurdere Surface Pro 4).

 
Prijs

Vanaf €799 voor het model met Windows 10 Home, Intel Core M3-6Y30 met Intel HD Graphics 515 en 128 GB M.2 ssd en 4 GB DDR3L SDRAM.

Conclusie
Deze 2-in-1 heeft een uitstekende bouwkwaliteit en dat voor een iets lagere prijs dan de erg vergelijkbare Surface Pro 4 van Microsoft. De ingebouwde 3D camera is momenteel veeleer een gimmick, maar kan interessanter worden naarmate er meer apps voor uitkomen.
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSolid state drive met lange levensduur
Volgend artikelConvertibele laptop voor studentenprijsje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.