Overal internet dankzij mobiele 3G/4G router

3
465

AVM FRITZ!Box 6820 LTE

€ 190,95
5.9

Diskidee Performance Rating

6.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.3/10

Pros

  • Portable
  • Good LTE performance
  • Easy to use

Cons

  • Expensive
  • No Wireless-AC
De Fritz!Box 6820 LTE is een compacte Wireless Wide Area Network (WWAN)-router waarmee je overal waar er een 3G- of 4G-signaal is een internetverbinding kunt maken. Wij hebben deze mobiele router getest.

Onder de noemer Wireless Wide Area Network of WWAN horen alle draadloze netwerkstandaarden thuis die over langere afstanden werken. Denk aan gprs en edge (ofwel 2g), umts (ofwel 3G) en lte (ofwel 4g). De nieuwe AVM Fritz! Fritz!Box 6820 LTE mobiele router ondersteunt al die standaarden.

 
Bedoeling van het apparaat

Je poot het apparaatje ergens neer — thuis, op een vakantieverblijf of, mits een geschikte stroomadapter, zelfs in de auto –, steekt een sim-kaart met een data-abonnement in het apparaat, koppelt er een pc, smartphone of tablet aan via wifi of een Ethernet-kabel, configureert je sim-kaart via de webinterface en daarna kunnen alle op deze mobiele router aangesloten apparaten op het internet met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 150 Mbit/s. De werkelijke snelheid hangt natuurlijk af van de kwaliteit van het gebruikte WWAN-signaal.

Via de gigabit Ethernet-poort op de achterkant kun je de Fritz!Box 6820 LTE op een andere router, hub of switch aansluiten en op die manier het WWAN-internetsignaal over het lokale netwerk verdelen. Die poort kun je uiteraard ook gebruiken om er rechtstreeks een pc of een spelconsole op aan te sluiten.

AVM Fritz!box 6820 lte

AVM Fritz!box 6820 lte (© ; licentie: )

Draadloze clients verbinden rechtstreeks met de Fritz!Box 6820 LTE via de ingebouwde Wireless-N wifi-voorziening. Die heeft dankzij 3 x 3 mimo (multiple input/output met drie zend- en ontvangstantennes) een maximale theoretische doorvoersnelheid van 450 Mbit/s en werkt uitsluitend in de 2,4 GHz frequentieband.

 
In de verpakking

Behalve het routertje zelf bevat de verpakking nog een anderhalve meter lange platte, witte LAN-kabel, een externe voeding en een papieren installatiegids (ook in het Nederlands).

 
Ingebruikname

De sim-sleuf bevindt zich onderaan in de router, tussen de twee vast geïntegreerde voetjes. Daar past ook de stroomaansluiting. Alle antennes zijn geïntegreerd in het 13,4 mm cm hoge, 6,4 mm cm brede en 9,9 cm diepe ivoorwitte kastje.

Het sim-kaartje klikt vast in de sleuf en is gemakkelijk weer verwijderbaar door er kort op te drukken, waarna het naar boven springt. (De sleuf is geschikt voor een “gewone” mini-sim kaart.) De sleuf is niet beschermd door een afsluitbaar klepje, dus iedereen kan de sim-kaart zomaar uit de router verwijderen. Voor thuisgebruik is dat wellicht geen probleem, maar op een vakantieadres zou een afsluitbaar klepje eventueel wenselijk kunnen zijn. Iets om rekening mee te houden…

Er is geen stroomknop: de router start op zodra je de stekker in het stopcontact steekt. Na enkele seconden is de wifi-chip actief. De wifi-verbinding is standaard beveiligd met een wpa2-wachtwoord en ook de webinterface is standaard met een wachtwoord beveiligd. Beide gegevens staan op een meegeleverd kaartje en vind je ook nog eens terug op een sticker onderaan het apparaat. Je kunt je apparaat eventueel ook met de router verbinden via de wps-knop op de achterkant.

De webinterface is dezelfde als die van alle andere AVM-routers. Je activeert die zoals bij alle routers van deze fabrikant door in de adresbalk van je browser naar http://fritz.box te surfen.

Eerst kies je de interfacetaal. Helaas wordt het Nederlands hierbij nog altijd niet ondersteund. Eigenlijk zou AVM dat na al die jaren dat hij bij ons actief is best wel eens voor een Nederlandse vertaling van zijn producten mogen zorgen.

Avm Fritz!Box 6280 lte

Avm Fritz!Box 6280 lte (© ; licentie: )

Een schoonheidsfoutje is dat er nog gedeeltelijk Duits wordt gebruikt, zelfs al kies je Engels als interfacetaal. Het tweede scherm van de installatie-wizard is zelfs volledig Duitstalig. Mocht je het Duits niet machtig zijn: dit scherm vraagt je om het standaardwachtwoord in te vullen dat je op het kaartje in de verpakking vindt.

Pas daarna verspring de wizard effectief naar de ingestelde taal. Nu dien je het land te kiezen waar de router gebruikt wordt. Vervolgens wordt het apparaat herstart. Dit duurt ongeveer twee minuten. Vervolgens moet je het pin-nummer van de sim-kaart invullen. Je krijgt hiervoor drie net zoals bij een smartphone drie kansen.

De router probeert zelf je mobiele provider te detecteren, maar als dit niet lukt worden de instellingen voor “andere internet service provider” geactiveerd en kun je zelf de access point name (apn) en de gebruikersgegevens invullen. Nu wordt de mobiele internetverbinding gemaakt, een proces dat tot dertig seconden kan duren. Als het lukt, wordt het voortgangsbalkje in de wizard groen en stopt het “power”-lampje op de voorkant van de router met knipperen.

 
Werking

Deze router gebruikt hetzelfde Fritz!OS-besturingssysteem als de andere routers van AVM, met mogelijkheden zoals ouderlijke controle, prioritering van bepaalde types van verkeer, doorschakelen van ip-poorten, dynamic dns-toegang, vpn-toegang, toegang voor gastgebruikers en algemene of specifieke toegangsbeperkingen.

Dit is aangevuld met een aantal opties die specifiek van toepassing zijn voor een wwan-router, zoals een hulpmiddel om de ideale oriëntatie van de ingebouwde wwan-antennes te bepalen en zo te zorgen voor een optimale ontvangst, of een menu voor de lte-instellingen en -statistieken, of nog een instelling om volume- of tijdbeperkingen voor de wwan-verbinding in te stellen. Wij testten de router overigens met Fritz!OS 6.4.

fritz6820_interface

Interface (© ; licentie: )

Voor een aantal functies kun je allerlei wizards gebruiken die je op weg helpen. De installatiewizard gebruikte je al toen je het apparaat in dienst nam. Andere wizards zijn: controleren van de status van het apparaat; controleren en tonen van de beveiligingsinstellingen; bewaren en herstellen van de instellingen; updaten van de firmware; en instellen van de “push-services” die je allerlei berichten stuurt over de werking van de router.

Deze mobiele router werkt ook met de Fritz!App Wlan-app voor Android. Daarmee kun je bijvoorbeeld gasttoegang verlenen, of details over de kwaliteit van de verbinding opvragen. Eveneens wordt de MyFritz!-dienst ondersteund. Die zorgt ervoor dat je de router via het internet op een veilige manier kunt bereiken via een beveiligde clouddienst van AVM.

De “alignment aid” toont je in echte tijd het ontvangstniveau van beide wwan-antennes. Door het apparaat te draaien en te verplaatsen verkrijg je de beste ontvangst voor jouw situatie. Vóór op het apparaat geven drie ledjes ook de ontvangstkwaliteit weer (samenvatting van de niveaus voor beide antennes).

fritz6820_alignmentaid

Aligneerhulpmiddel voor de lte-antennes (© ; licentie: )

Deze handige voorziening is echt wel nuttig, want een kleine wijziging in de positie kan soms een belangrijke ontvangstverbetering geven. Tijdens de test verkregen we op sommige locaties slechts umts (3g)-ontvangst (14 Mbit/s up en 5,8 Mbit/s down) en op andere performantere hspa+ (3g+)-ontvangst (42,2 Mbit/s en 5,8 Mbit/s up/down), dus hier een tijdje mee spelen loont zeker de moeite. In dit scherm kun je overigens ook statistieken voor de wwan-ontvangst over langere periodes opvragen.

Desgewenst kun je in de geavanceerde instellingen zelf het type van wwan-verbinding (gsm, umts en gsm) en frequentieband vast instellen (banden 1, 3, 5, 7 8 of 20).

 
Prestaties

We testen de effectieve doorvoersnelheid met behulp van IPerf 3 in de twee wifi-frequenties (2,4 en 5 GHz) en op een gigabit-ethernet LAN-poort. We voeren in totaal vier snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten).

Met behulp van de Android-tablet en de Farproc WiFi Analyzer app voeren we een bereiktest uit in de 2,4 GHz-frequentie op in totaal zes locaties die zich in een 3D-stervorm rond, boven en onder de geteste router bevinden.

We testen de mobiele internetsnelheid met een Mobile Vikings-sim via het BASE-netwerk en met behulp van Telenet Speedtest.

Alle restresultaten worden omgerekend in gewogen scores voor functionaliteit, draadloze netwerksnelheid, gewone netwerksnelheid en draadloos bereik. We rekenen dit allemaal om in één gewogen algemene prestatiescore op honderd punten.

De AVM FRITZ!Box 6820 LTE haalt een gemiddelde draadloze doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark van 95 Mbit/s.

De LTE-snelheid in onze testlocatie was 172,5 Mbit/s download en 38,4 Mbit/s upload.

Nvdr.: Dit artikel werd op 20/6/2018 geüpdated met nieuwe testresultaten.

Conclusie
Dit compact lte-routertje werkt gebruiksvriendelijk en snel. De echte doorvoersnelheden die je met dit apparaat haalt, zijn echter van zoveel factoren afhankelijk dat je daar moeilijk algemene uitspraken over kunt doen. In onze testsituatie waren we in elk geval tevreden over de verkregen internetsnelheid en de stabiliteit van de verbinding.
Gemiddelde internetprijs
230 euro
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelVloeistofgekoelde 2-in-1 notebook
Volgend artikelRecto-versoscanner voor mobiele gebruikers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Ik vrees dat dit geen succes product wordt van AVM. Ik vind de design wel zeer mooi, maar is het ook praktisch ? Als men die router wil meenemen in een koffer of in de auto heb je liefst een zo compact mogelijk model nodig en dan zitten die voetjes in de weg, bovendien is het vrij groot met 13,4 mm hoog, 6,4 mm breed en 9,9 mm diep. Over de power supply geen woord maar als dit geen 5 V model is dan moet je ook nog eens een extra PS meenemen, niet bepaald handig. Ik weet niet waar de test gedaan werd en via welke provider, maar als je in Vlaanderen geen vlotte 4G ontvangst krijgt dan is er wat fout met de antennes. Maar erger nog is het gebrek van een WAN poort, ondanks de grootte van de apparaat. Kan de LAN poort eventueel als WAN geconfigureerd worden? Ook bij Wifi is er eenzelfde probleem, omdat er geen mogelijkheid geboden wordt om het apparaat als WISP of eventueel als client te configureren, kan je de 6820 enkel als 3G/4G router gebruiken worden zonder failover.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.