Bluetooth-koptelefoon laadt draadloos op

0
131
Parrok ZIK 3.0 is een verbeterde versie van de eerder geteste ZIK 2.0 Bluetooth-hoofdtelefoon. Inzake hardware zijn de verschillen miniem, maar qua mogelijkheden is er wel een en ander veranderd. Zo ondersteunt de ZIK 3.0 hifi- en 5.1 surround-geluid via usb audio en kan draadloos worden opgeladen volgens de Qi-standaard. Wij hebben de nieuwe versie getest.

De Parrot ZIK 3.0 ziet er hetzelfde uit als zijn eerder geteste voorganger, de ZIK 2.0 en heeft grotendeels dezelfde mogelijkheden, maar voegt uiteraard ook enkele nieuwigheden toe.

 
Hardware vrijwel hetzelfde

Hebben we het eerst over de gelijkenissen tussen de ZIK 2.0 en 3.0. Design, gewicht en audioprestaties zijn identiek.

Deze over-het-oor koptelefoon werkt nog altijd via Bluetooth 3.0 (en niet het nieuwere en energiezuinigere 4.0), weegt nog steeds 270 gram, heeft een identieke verwisselbare accu van 830 mAh die in 2,3 uur volledig is opgeladen, de autonomie is nog steeds 6 uur draadloos en tot 18 uur in vliegtuigmodus, de rechter oorschelp blijft aanraakgevoelig (voor het regelen van audio, verspringen van muziek en aannemen van telefoontjes) en de ZIK 3.0 blijft in verschillende kleuren verkrijgbaar, al zijn er nieuwe kleuren en patronen verkrijgbaar.

Parrot ZIK 3.0

Parrot ZIK 3.0 (© ; licentie: )

Kortom, alles wat je leest in onze eerdere test van de ZIK 2.0 geldt ook voor de ZIK 3.0. Voor al die details verwijzen we je dan ook naar dat eerdere artikel. Hier behandelen we alleen de verschillen en nieuwigheden.

 
Nieuwigheden

Je kunt de ZIK 3.0 draadloos opladen met een Qi-lader die je wel nog apart moet kopen. Je legt de binnenkant van de rechter oorschelp op de lader om de batterij bij te laden. Bij een erg compacte Qi-lader zoals degene die wij tijdens de test probeerden, kan het wel nodig zijn even te schuiven met de koptelefoon om het laden te starten. Je merkt dit aan het ledje dat bij een succesvolle verbinding met de lader langzaam rood knippert.

De meegeleverde met stof bekleedde flexibele usb-naar-micro-usb-kabel laadt de koptelefoon niet alleen op, maar functioneert ook als usb-audiokabel. Dan krijg je echt hifi-geluid waarbij de 24-bit dac van de ZIK 2.0 zelf zorgt voor de geluidsconversie. Daarbij wordt ook 5.1 surround ondersteund.

Wij probeerden dit met succes uit op een Windows 10 all-in-one pc van HP. De geluidskwaliteit is via de kabel uitstekend en ook de surround-effecten mogen er best wezen, al wordt het lfe-kanaal (lage frequentiekanaal) niet weergegeven. We probeerden dit uit met de verschillende Dolby Digital 5.1-testbestanden die je op Youtube-kunt vinden.

De iOS- en Android-app heb je nog altijd nodig om zaken te regelen als de ruisonderdrukking, de equalizer-instellingen en de dsp-effecten.

Parrot ZIK app

Via de Parrot ZIK app kun je de lawaaionderdrukking nu automatisch inschakelen. (© ; licentie: )

Maar je kunt in de app nu wel een “automatic” mode kiezen voor de ruisonderdrukking, waarbij de koptelefoon dit daarna zelfstandig in- en uitschakelt al naargelang het omgevingslawaai. De ruisonderdrukking blijft dan bijvoorbeeld ook gewoon werken als je de koptelefoon gebruikt via usb-audio.

Nog een verbetering in de app is dat je de “Street mode” nu in een tussenstand kunt inschakelen, waarbij een deel van het straatgeluid hoorbaar blijft tijdens telefoongesprekken. Dit verhoogt zeker de veiligheid wanneer je de koptelefoon buitenshuis gebruikt.

Nieuw, maar eerder een gimmick, is de “noise map” die je in de app kunt openen en die op de kaart van Europa toont waar in gebruik zijnde ZIK’s het meeste omgevingslawaai oppikken. Het zal je niet verwonderen dat onze contreien tot de meest lawaaierige behoren.

Parrot ZIK app noise map

Parrot ZIK app noise map (© ; licentie: )

Die lawaaikaart kan Parrot alleen tonen omdat de app permanent via de cloud met zijn servers verbonden is en je de app niet kunt gebruiken als je je niet eerst registreert. Verschillende onderdelen van de app zoals de preset equalizer-instellingen van vrienden en populaire artiesten werken trouwens alleen via die cloudverbinding.

 
Geluidskwaliteit

Ook deze nieuwe versie ondersteunt geen aptX, dus Android-gebruikers blijven zoals bij de ZIK 2.0 aangewezen op een draadloze verbinding via de minder kwaliteitsvolle sbc-codec, of moeten de meegeleverde analoge audiokabel gebruiken.

Apple iOS-gebruikers krijgen een hogere draadloze geluidskwaliteit dankzij de ondersteuning voor aac. In theorie zou je bij sommige recente Android-mobieltjes ook de bekabelde usb-audioverbinding kunnen gebruiken voor een hogere geluidskwaliteit, maar de meegeleverde usb-kabel werkt alleen op pc’s. We hebben dit dus niet kunnen uitproberen.

Het geluid is vergelijkbaar met de vorige versie: krachtig, vervormingsvrij en redelijk dynamisch, waarbij de hoge tonen misschien iets zuiverder zouden mogen klinken. De automatische lawaai-onderdrukking doet het geluid ietwat gecomprimeerd klinken.

Conclusie
Als je niet geïnteresseerd bent in de nieuwigheden, zoals usb-audio en automatisch ruisonderdrukking, is er eigenlijk weinig reden om over te stappen op de nieuwe ZIK 3.0. Je kunt dan misschien een koopje doen door de ZIK 2.0 te kopen, die hier en daar nog verkrijgbaar is voor ca. €279. Heb je nog geen ZIK koptelefoon dan blijft de conclusie van onze eerdere test overeind: ben je geen Apple-gebruiker dan is dit apparaat eigenlijk te duur in verhouding tot de geluidskwaliteit. Het aantal sterren dat we aan de Zik 3.0 geven, geldt dan ook alleen voor Apple-gebruikers, of wanneer je de usb-audioverbinding gebruikt.
Adviesprijs
€349
Foto van Parrot
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSd-geheugenkaart met ssd-snelheid
Volgend artikelGaming-muis met regelbaar rgb licht
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.