Superdunne Android-tablet met 10,1-inch QHD-scherm

0
68
Consumenten geven blijkens recente marktcijfers meer en meer de voorkeur aan kleinere tablets, zoals de Sony Xperia Z3 Tablet Compact of de Google Nexus 9. De nieuwe Sony Xperia Z4 Android 5.0.2-tablet is echter extreem dun en licht. Maakt Sony de 10-inch tablet opnieuw populair? Wij zochten het voor je uit.

Net zoals de eerder geteste Sony Xperia Z3 Tablet Compact is de nieuwe Xperia Z4 Tablet stof- en waterdicht volgens de IP65 en IP68 “immersion protection”-specificaties. Dit op voorwaarde dat je de afsluitklepjes voor de microsd-geheugenkaartsleuf en eventuele sim-sleuf gesloten houdt. De micro-usb laadpoort hoef je niet af te sluiten.

 
Afmetingen en gewicht

Ondanks het grotere 10,1-inch scherm en dus noodzakelijkerwijze grotere formaat, is de Xperia Z4 zelfs nog dunner dan de toch al zeer dunne Sony Xperia Z3 Tablet Compact: 6,1 mm tegenover 6,4 mm voor zijn 8,1-inch collega.

De Z4 Tablet is daarmee wellicht niet toevallig even dun als de Apple iPad Air 2. Maar hij is wel heel wat lichter: 393 g tegenover 437 g.

Sony Xperia Z4 Tablet

Sony Xperia Z4 Tablet (© ; licentie: )

Toch voelt het apparaat stevig aan: het scherm buigt niet, tenzij je er zeer grote druk op uitoefent, en hoewel het chassis vooral uit kunststof bestaat, zijn de hoeken verstevigd met aluminium. Het scherm zelf heeft ook een kras- en vingerafdrukbestendige laag. Sony verkoopt als extra bescherming nog een flexibele Screenprotector voor ca. €16. Die heeft geen invloed op de aanraakgevoeligheid en de helderheid van het scherm, maar voegt wel 20 g toe aan het gewicht.

Het enige jammere is de vrij brede zwarte schermrand die in alle richtingen rond het scherm is gepositioneerd. Daar zal wellicht een technische reden voor zijn, maar deze tablet zou 1,5 cm minder hoog en breed kunnen zijn mochten de ingenieurs op één of andere manier van die rand afraken. Dat is wellicht iets voor een toekomstige versie.

Sony Screenprotector for Xperia Z4 Tablet

Sony Screenprotector for Xperia Z4 Tablet (© ; licentie: )

Zijn afmetingen van 254 x 167 cm vallen al met al nog mee, maar je steekt de Xperia Z4 Tablet niet zomaar eventjes weg in een jaszak zoals met sommige kleinere tablets wel mogelijk is.

 
Scherm

Het relatief grote scherm heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen: er past meer informatie op en films en games ogen spectaculairder.

Dankzij de hoge pixelresolutie (2560 x 1600 pixels) is de pixeldichtheid relatief hoog: 299 ppi is even scherp als een tijdschrift- of laserprinterpagina en heel wat scherper dan het iPad Air 2 scherm met zijn 264 ppi.

Het is geen Amoled-scherm zoals we dat van de Samsung-apparaten kennen. Maar de kleuren van het IPS LCD-scherm van de Xperia Z4 Tablet ogen bijna even spectaculair als bij een Amoled-tablet. Sony gebruikt wel een trucje: de led-verlichting is blauw en niet wit, wat voor warmere kleuren zorgt.

Je kunt de witbalans van het scherm overigens zelf wijzigen als je iets neutralere kleuren wilt.

Het scherm is ook extreem helder en dus zelfs bij fel zonlicht goed zichtbaar. De hoogste helderheidsinstelling vreet uiteraard stroom, dus laat je best de standaard gekozen aanpasbare helderheidsinstelling voor wat ze is, zodat je in alle lichtomstandigheden de beste resultaten haalt.

 
Uitrusting

Deze tablet wordt aangedreven door een krachtige octacore Qualcomm SnapDragon 810 SoC met Adreno 430 graphics (dezelfde SoC van bijvoorbeeld de HTC One M9 smartphone) en is voorzien van 3 GB werkgeheugen, ruim voldoende om Android 5.0.2 vlot te laten draaien.

Over die SnapDragon 810 chipset wordt gezegd dat ze te heet wordt en te veel stroom verbruikt. Daar is bij de Sony Xperia Z4 Tablet alleszins niets van te merken. Integendeel, in de “real world” Futuremark PCMark for Android batterijtest haalt deze tablet een spectaculaire autonomie van 814 minuten. Dat is veel méér dan welke andere tablet ook die we in het verleden hebben getest.

Sony Bluetooth Keyboard bkb50

Sony Bluetooth Keyboard bkb50 (© ; licentie: )

Sony zelf beweert trouwens dat je 17 uur lang onafgebroken naar een video kunt kijken.

Van de 32 GB opslagruimte, is in de praktijk ongeveer 20 GB vrij bruikbaar. Dat heeft ook te maken met de vele vooraf geïnstalleerde apps, waarvan je er een aantal (maar niet allemaal) desgewenst kunt verwijderen.

Je kunt de opslagruimte gelukkig wel uitbreiden met een microSD-kaartje van maximaal 128 GB.

Voor gamers die thuis een Sony PS4-console hebben, is er goed nieuws: je kunt deze tablet gebruiken om de PS4 te bedienen, als tweede scherm, als toetsenbord en ook als “remote player” voor de PS4. Beide apparaten dienen dan wel in hetzelfde netwerk te zitten en een PSN-account is eveneens een verplichting.

 
Toetsenbord

Sony legt wel een XPERIA-laag rond de standaardinterface van Android “Lollipop” 5, maar laat de standaard-GUI toch grotendeels met rust, wat wij een goede zaak vinden.

Apart of in bundel kun je bij deze tablet het Sony Bluetooth Keyboard BKB50 kopen, waarmee je er een soort minilaptop van maakt. Apart is dit toetsenbord met een prijs van ca €190 helaas wel vrij (te) duur…

Je laadt de niet-verwisselbare 430 mAh accu van het toetsenbord op via de micro-usbpoort op de zijkant. Bij twee uur typen per dag gaat de batterij ongeveer één maand mee. Het toetsenbord weeg 380 g.

Zodra je de tablet in het het Bluetooth-toetsenbord vastklikt en inschakelt via het drukknopje op de zijkant, past XPERIA de Android-interface subtiel aan voor een betere gebruikservaring. Links verschijnt er een pijl waarmee je een Windows-achtig programmamenu activeert met daarin een lijst van recent gebruikte apps en pictogrammen voor populaire apps.

Sony Xperia Z4 Tablet met toetsenbord

Sony Xperia Z4 Tablet met toetsenbord (© ; licentie: )

In combinatie met zijn toetsenbord en apps zoals de nieuwe Android-versie van Microsoft Office kun je de Xperia Z4 Tablet redelijk goed gebruiken als laptop-alternatief, compleet met een heel lange autonomie, véél langer dan gelijk welke laptop.

Deze “laptop” blijft erg compact en licht: de combinatie van tablet en toetsenbord is 12,38 mm dun aan de voorkant, 22,08 mm aan de achterkant en weegt 750 gram.

De tablet herkent (via nfc) overigens zelf dat je hem in zijn toetsenbord steekt en schakelt dan Bluetooth in mocht dit nog niet gebeurd zijn.

 
Prestaties

De gewone “werk”-prestaties zijn zeer goed, maar niet van het hoogste dat we al gemeten hebben. De Futuremark PCMark for Android Work Score is 4277 tegenover 5674 voor de Google Nexus 9, die een Nvida Tegra K1 SoC gebruikt.

Puur grafisch bekeken, scoort de Xperia Z4 Tablet echter wel top. Zijn Video Playback Score in PCMark is 3897, tegenover 3220 voor de Google Nexus 9.

In de Futuremark 3DMark OpenGL-testen is het beeld minder duidelijk. De OpenGL 2.0-prestaties zijn beter (met een “maxed out” score in de 3DMark Ice Storm benchmark, tegenover een score van 26722 punten voor de Nexus 9). In de OpenGL 3.0 en 3.1 3DMark Slingshot benchmark doet de Google Nexus 9 het dan weer lichtjes beter dan de Xperia Z4 Tablet, met een score van 2202 punten tegenover 1936 punten in de OpenGL 3.1-test.

Trek je niet te veel aan van die benchmarkcijfers. Deze tablet is ruim krachtig genoeg om alle huidige en wellicht heel wat toekomstige Android-apps en -games vlot te draaien.

 
Prijzen

€779 voor een bundel met 4G-tablet en toetsenbord; €709 voor Wi-Fi-bundel; €645 voor losse Wi-Fi tablet; €694 voor losse 4G-variant; €191 voor los toetsenbord. Officieel is alleen de duurste 4G-bundel bij ons verkrijgbaar, maar via online kanalen vind je ook de goedkopere versies.

Conclusie
De Sony Xperia Z4 Tablet is wonderlijk dun en heeft een uitstekend en zeer helder scherm. Jammer genoeg betaal je veel geld voor al dit moois, zeker als je ook nog het handige toetsenbord koopt, waarmee je deze Androd-tablet in een erg compacte laptop met zeer lange batterijlevensduur omtovert.
Foto van Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSpecialist in DECT-telefoons lanceert Android-smartphones
Volgend artikelEfficiënte ssd’s met laag stroomverbruik
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.