iOS- of Android-app controleert robotstofzuiger op afstand

0
67
Stofzuigerfabrikant Dyson brengt zijn eerste robotstofzuiger op de markt. De Dyson 360 Eye heeft volgens de fabrikant meer zuigkracht dan alle andere en ziet zelf wat er zich in de kamer bevindt, waar hij al is geweest en waar hij nog moet schoonmaken. Ook kun je de 360 Eye op afstand bedienen met behulp van apps.

De Dyson 360 Eye komt pas volgend jaar bij ons op de markt, maar deze robotstofzuiger ziet er zo veelbelovend uit dat we er nu toch al iets over schrijven. Dyson noemt alle andere robotstofzuigers die momenteel op de markt zijn in zijn persbericht “gimmicks” met te weinig zuigkracht en intelligentie. “Ze maken niet naar behoren schoon,” aldus Dyson. Hun Dyson 360 Eye doet het beter, al valt natuurlijk af te wachten of alle beloftes uit het persbericht ook effectief in het apparaat zullen steken dat “ergens” in 2015 bij ons op de markt zal komen. Japan krijgt overigens de primeur: daar zal deze nieuwe robotstofzuiger al in het voorjaar te koop zijn.

Wat is er nu zo speciaal aan de Dyson 360 Eye? Om te beginnen heeft deze robotstofzuiger een krachtige en supersnelle “digitale” motor die samen met Dyson’s bekende cycloontechnologie stofdeeltjes van slechts 0,5 micron opzuigt. De motor draait aan 78.000 toeren per minuut.

De batterij is krachtig genoeg om deze V2-motor van Dyson twintig minuten lang aan te drijven. Daarna keert de robotstofzuiger zelfstandig terug naar zijn laadstation. Hoe lang het opladen daarna duurt, staat evenwel niet in het persbericht.

De 360 Eye gebruikt geen ronddraaiende borsteltjes, maar heeft een borstelkop over de volledige breedte met koolstofvezelharen en stugge nylon haren, zodat het stof zowel van harde vloeren als tapijten wordt verwijderd.

Dyson’s robotstofzuiger gebruikt ook geen wielen, maar heeft rupsbanden voor meer grip op alle soorten vloeroppervlakken.

Ook bijzonder is het 360° beeldsysteem waarmee de stofzuiger automatisch een plattegrond maakt van de kamer die hij moet stofzuigen. Bovenop de stofzuiger zit een lens waarin een panoramische camera steekt die 360 graden in het rond “kijkt” en 30 beelden per seconde maakt. Infraroodsensoren werken samen met die lens om de robot toe te laten zijn positie te bepalen en de belangrijkste voorwerpen te identificeren waar hij rond moet navigeren.

Dyson 360 Eye

Dyson 360 Eye (© ; licentie: )

Ten slotte zijn er apps voor iOS en Android waarmee je de schoonmaakprestaties van de Eye 360 ook buitenshuis kunt volgen en sturen. Met deze app kun je zelfs in het buitenland het schoonmaakschema van de Eye 360 instellen of wijzigen.

Het stofreservoir van de Dyson Eye 360 is voldoende voor 0,4 liter stof. Het apparaat weegt slechts 2,37 kg en is met zijn 24,2 x 23 x 12 cm behoorlijk compact.

Dyson zegt dat de 360 Eye robotstofzuiger het resultaat is van 16 jaar onderzoek en €35 miljoen investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De ontwikkeling van de Dyson digitale motor, die ook in de andere stofzuigers van het merk wordt gebruikt, kostte op zichzelf al €190 miljoen. Het navigatiesysteem van de robotstofzuiger werd ontwikkeld door een team van 31 robottechnologie- en software-ingenieurs die daarvoor meer dan 100.000 uur nodig hadden.

Dyson heeft nog geen prijzen vrijgegeven, maar op het internet circuleren geruchten dat al dit moois met een stevig prijskaartje zal komen. De Dyson Eye 360 zou rond de 1.200 dollar kosten.

James Dyson stelde zijn nieuwe robotstofzuiger op 4 september zelf voor aan het Japanse publiek, zoals je in onderstaande video kunt zien.

https://www.youtube.com/watch?v=4y_9V7O1pac

Vorig artikelProfessionele usb-microfoon voor iPad, iPhone, PC en Mac
Volgend artikelMini-tablet met opvallend kleurrijk scherm
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.