Krachtige Wireless-AC modemrouter is netwerkmanusje

0
264
De Fritz!Box 7490 is het nieuwe topmodel dsl-modemrouter van de Duitse fabrikant AVM. Het apparaat ondersteunt de nieuwste AC-standaard voor draadloze netwerken. De 7490 is een echt communicatiehart voor je thuisnetwerk, maar is ook bruikbaar in een mkb/kmo-omgeving. Wij hebben dit manusje-van-alles voor het moderne netwerk getest.

De AVM Fritz!Box 7490 is een modemrouter: je kunt dit apparaat dus direct aan een xDSL-lijn hangen. Het voordeel van een routermodem is dat de gebruiker slechts één apparaat nodig heeft voor zijn internetverbinding. Dat bespaart energie en vereenvoudigt ook het beheer voor de abonnee.

 
DSL Vectoring

Deze modemrouter is al voorbereid op “vectored dsl”, een nieuwe dsl-techniek die de doorvoersnelheid verhoogt door het overspraakprobleem op koperen telefoonlijnen aan te pakken.

Die elektromagnetische interferentie hindert immers de dsl-prestaties bij hogere doorvoersnelheden vanaf 15 Mbit/s. “Vectoring” neutraliseert stoorzenders door antiruis te injecteren op het koperpaar. Op die manier kan meer bandbreedte over één koperpaar worden gestuurd. Zo zijn gegarandeerde vdsl2-downloadsnelheden van 100 Mbit/s en uploadsnelheden van 25Mbit/s haalbaar tot op 400 meter van de telefooncentrale.

AVM FRITZ!Box 7490

AVM FRITZ!Box 7490 (© ; licentie: )

Belgacom rolt “vectoring” met goedkeuring van het BIPT vanaf februari 2014 uit bij zijn klanten, maar beperkt dit voorlopig tot een maximale downloadsnelheid van 70 Mbit/s, met een minimale garantie 50 Mbit/s.

De maximale uploadsnelheid blijft, zoals sinds februari 2011 het geval is, beperkt tot 10 Mbit/s. Jammer, want veldproeven in Nederland bewijzen dat 40 Mbit/s uploadsnelheid perfect haalbaar is. De upstream-capaciteit verhogen belast het netwerk bovendien minder dan het verhogen van de downstream-capaciteit. Belgacom besliste echter om eerst de downstream-capaciteit te verbeteren en pas later de upstream-capaciteit te verhogen.

Bestaande vdsl2-modems moeten trouwens eerst “vector-friendly” worden gemaakt via een firmware-update. Oudere modems waarbij dit niet gebeurt of niet mogelijk is, krijgen een zogenaamd “repairprofiel” en vallen terug op adsl2-snelheden.

De alternatieve operatoren zijn zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van hun vdsl2-modems. Alternatieve modems zoals de Fritz!Box 7490 (of zijn voorganger de eerder door DiskIdee geteste Fritz!Box 7390, die via een firmware-upgrade van AVM ook “gevectoriseerd” werd) zijn in feite niet toegelaten voor Belgacom-klanten, maar werken de facto wel op het Belgacom-netwerk. moeten eerst goedgekeurd worden en dat is ondertussen het geval voor de Fritz!Box 7490 en 7390.

 
Wireless-AC

Het wlan of wifi-gedeelte van de Fritz!Box 7490 gebruikt een simultane dual-band Lantiq-chipset met Wireless-AC ondersteuning tot 1300 Mbit/s en een maximale doorvoersnelheid van 450 Mbit/s voor Wireless-N.

De IEEE 802.11ac standaard, kortweg Wireless-AC, , waarvan de ontwikkeling al in 2011 startte, werd begin dit jaar officieel goedgekeurd en is een nieuw onderdeel van de verzameling IEEE 802.11-standaarden voor draadloze netwerken of wlans.

Wireless-AC routers, access points, bridges, repeaters, kaarten en usb-sticks halen in theorie doorvoersnelheden tot 1300 Mbit/s in de 5GHz frequentieband. Wireless-AC werkt samen met de oudere Wireless-B/G/N wlan-standaarden.

Beheerinterface van AVM Fritz!box 7490

Beheerinterface van AVM Fritz!box 7490 (© ; licentie: )

Wireless-AC haalt hogere snelheden dankzij bredere zendkanalen (80MHz en zelfs 160 MHz in plaats van 40MHz bij Wireless-N voor snelheidsverbeteringen van respectievelijk 177% en 333%), dichtere modulaties (256QAM of viervoudige amplitudemodulatie, tegenover 64QAM voor Wireless-N, wat resulteert in een bijkomende 33% snelheidsverbetering op kortere afstanden) en bijkomende MIMO (multiple input, multiple output)-datastromen (acht in plaats van vier voor Wireless-N, voor nog eens 100% versnelling).

De eerste generatie Wireless-AC apparatuur zoals deze AVM Fritz!Box 7490 modemrouter haalt overigens nog niet het onderste uit de kan. In de toekomst kan de AC-snelheid verhogen tot theoretisch maximaal 3,46 Gbit/s!

Bovendien zullen toekomstige AC-stations ook als draadloze switches kunnen functioneren, dankzij een nieuwe technologie die MU-MIMO heet, wat staat voor “multi-user mimo”. Een AC-switch kan dankzij MU-MIMO tegelijkertijd meerdere dataframes naar meerdere clients sturen. Er zit dus nog rek op deze nieuwe wlan-standaard.

 
Andere mogelijkheden

Behalve als modem en als draadloze router, functioneert de 7490 ook als dect-telefooncentrale met vijf digitale antwoordapparaten, ondersteuning voor meervoudige sip-internettelefonie en ondersteuning voor dect-ul thuisautomatiseringsapparatuur zoals de intelligente Fritz!Dect 200 stopcontacten die we eerder al hebben getest.

AVM FRITZ!DECT 200

AVM FRITZ!DECT 200 (© ; licentie: )

Je kunt tot honderd dergelijke intelligente stopcontacten draadloos aansluiten op en beheren met de Fritz!Box 7490.

De Fritz!Box 7490 heeft ook twee usb 3.0-poorten waarop je printers, externe schijven en 3G/4G usb-modems kunt aansluiten. Die modem kan dan dienen als reserveverbinding met het internet voor als de dsl-verbinding uitvalt.

Via de clouddienst MyFritz kun je de aangesloten apparatuur op een veilige wijze via het internet bereiken en beheren.

De ingebouwde vpn-server met acht tunnels kun je voortaan via de webinterface configureren. Je hoeft dus niet meer zoals voorheen een apart configuratieprogramma te downloaden.

 
Prestaties

We voeren verschillende snelheidstesten uit met behulp van JPerf 2.0.2 in de twee WiFi-frequenties (2,4 en 5 GHz) en op de bekabelde Ethernet- en wan-verbindingen. Uit deze testen puren we netwerk- en draadloze netwerkscores op 100 punten. Ook voeren we een bereiktest uit met behulp van een Toshiba AT300 Android 4.1-tablet waarop InSSIDer draaide. Dat levert ons een bereikscore op van maximaal 100 punten.

Verder kennen we punten toe op meer dan 140 technische kenmerken. Dit resulteert in een functionaliteitsscore op 100 punten. We berekenen een prestatiescore op 100 punten waarin de functionaliteit voor 40%, de internetsnelheid voor 5%, het bereik voor 15%, en de draadloze en bedrade netwerksnelheden elk voor 20% meetellen.

We berekenen ook een prijsprestatiescore op 100 punten waarin de performantiescore voor 60% en de gemiddelde straatprijs (afgewogen aan een ideale prijs van 80 euro excl. btw) voor 40% meetellen.

De Fritz!Box 7490 haalt in onze testen een gemiddelde lan-snelheid van 855,5 Mbps, een gemiddelde draadloze snelheid van 137,4 Mbps en een gemiddeld bereik van 49/100.

Inzake lan-snelheid is dit de snelste router die we kennen. Voor wat de draadloze snelheid betreft zijn de prestaties eerder gemiddeld. Veel routers presteren nog sneller, bijvoorbeeld D-Link Wireless AC 1750 (DIR-868L) met 151,3 Mbps, Linksys AC 1900 (EA6900) met 146,1 Mbps of Sitecom X8 AC1750 (WLR-8100) met 162,7 Mbps.

Het draadloze bereik is dan weer top. Alleen de D-LINK DIR-868L doet het qua bereik even goed in onze testen.

De gemiddelde draadloze snelheid van de Fritz!Box 7490 wordt vooral naar omlaag gehaald door de vrij zwakke resultaten in de 2,4 GHz band (gemiddeld 43,6 Mbps tegenover 65 à 75 Mbps voor de meeste andere routers).

De 5GHz resultaten van de 7490 zijn zowel voor Wireless-N als voor Wireless-AC wél vergelijkbaar met andere AC-routers (162 Mbps gemiddeld voor Wireless-N en 206,6 Mbps gemiddeld voor Wireless-AC).

Voor wat betreft de functionaliteit is de Fritz!Box echter onklopbaar, met een score van 99/100. Alleen de Netgear Nighthawk R7000 AC1900 komt met 75/100 punten enigszins in de buurt.

Voor de AVM Fritz!Box 7490 levert ons dit alles een algemene prestatiescore op van 96/100 en een algemene prijsprestatiescore van 70/100.

Conclusie
De AVM Fritz!Box 7490 is wellicht de beste modemrouter die je momenteel kunt kopen, met goede prestaties en vooral een erg uitgebreid functiepakket. Je betaalt natuurlijk een stevige prijs voor al dit moois. Als je met iets minder functionaliteit ook tevreden bent dan is de Netgear Nighthawk een waardig alternatief voor een lagere prijs (gemiddeld € 186).
Gemiddelde straatprijs
€ 289.

Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

Nvdr.: Op 22/8 werden twee fouten gecorrigeerd in dit artikel. De eerder geteste Fritz!Box 7360 werd foutief aangeduid als “7390”. Zowel de 7360 als hier getest 7490 zijn ondertussen goedgekeurd door Belgacom.

Vorig artikelCompacte stereo-intallatie met netwerkaudiospeler
Volgend artikelLichte, kleine en goedkope aanraak-netbook bij Aldi Nederland
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.