Headset voor kantoor en mobiel gebruik

0
79
De Plantronics Voyager Legend CS headset is bedoeld voor gebruikers die vaak telefoneren, zowel op kantoor als onderweg. Smart Sensor-technologie beantwoordt gesprekken automatisch als je de headset op jouw oor plaatst en schakelt ze automatisch door tussen mobieltje en vaste telefoon. Wij hebben deze mobiele kantoor-headset getest.

Plantronics is een van de bekendste fabrikant van (draadloze) headsets en aanverwante producten. In 1961 ontstaan in een kleine garage in Californië, groeide Plantronics ondertussen uit tot een internationaal bedrijf met kantoren in 19 landen en meer dan 3000 werknemers.

Het bedrijf biedt oplossingen voor particulieren en zakelijke klanten, maar de hier geteste Voyager Legend CS headset is duidelijk bedoeld voor de zakelijke markt. Deze mobiele headset kun je zowel op kantoor als onderweg gebruiken.

Je laadt de headset op in het meegeleverde oplaadstation. De headset past in de bovenkant en hecht er zich magnetisch aan vast. De handset van je vaste telefoon kun je aan dit oplaadstation koppelen met behulp van de meegeleverde kabel.

Dankzij optionele uitbreidingen zoals de HL10 lifter of de Electronic Hook Switch Cable kun je gesprekken van een vaste kantoortelefoon automatisch aannemen via de headset.

Voyager Legend CS

Voyager Legend CS (© ; licentie: )

En met het optionele draagbaare oplaadetui kun je de gespreksautonomie uitbreiden tot 14 uur. Dit etui bevat ook een usb-adapter waarmee je deze headset op een gewone pc kunt aansluiten als die niet over Bluetooth beschikt.

 
Technische kenmerken

De Voyager Legend CS headset gebruikt Bluetooth 3.0+EDR draadloze technologie die tot op 10 meter afstand van het basisstation of de verbonden smartphone(s) of andere mobiele apparaten werkt. Gesprekken worden hardwarematig geëncrypteerd met een 128-bits encryptiesleutel.

Drie geïntegreerde microfoons zorgen in combinatie met “echo cancellation”, verbeterde dsp en “mobile wideband audio” (Bluetooth hfp 1.6 profiel) voor een optimale gesprekskwaliteit. Deze headset ondersteunt ook het Bluetooth a2dp-profiel voor het beluisteren van muziek. Geluiden boven 118 dBA worden weggefilterd dankzij “soundguard”-technologie.

Als jouw telefoon het Bluetooth pbap-profiel ondersteunt, zal de headset de naam van degene die jou opbelt uitspreken voor je het gesprek opneemt.

Op een volle batterij houdt de Voyager Legend CS headset het tot 7 uur uit tijdens gesprekken en tot 11 dagen in standby.

Plantronics Voyager Legend CS

Plantronics Voyager Legend CS op lader (© ; licentie: )

 
In de praktijk

De headset weegt 18 gram. Het deel dat achter het oor hangt is een halve mannenduim groot, maar ondanks de redelijk grote afmetingen, is het draagcomfort toch goed, mede dankzij de redelijk brede “brug” tussen oorgedeelte en microfoon en het zachte siliconen-materiaal waarvan de behuizing is gemaakt. Je kunt deze headset lang achter elkaar dragen en ze zit al die tijd stabiel rond het oor, zodat je na een tijdje vergeet dat je ze draagt.

De volumeknop op de zijkant is eigenlijk een kleine kantelknop en eenvoudig te bedienen, ook met de headset achter het oor. Hetzelfde geldt voor de bel-drukknop die zich bovenop de microfoon-beugel bevindt. Druk je kort op die belknop, dan vertelt de headset je overigens (in het Engels) hoelang de batterij nog meegaat. Druk je twee keer kort op de belknop, dan wordt het laatste nummer teruggebeld. Druk je twee seconden lang op de belknop, dan worden de stemopdrachten van je smartphone gebruikt.

De headset heeft ook een aantal eigen stemopdrachten, die je activeert door kort op de mute-knop aan de onderkant van de microfoonbeugel te drukken. Met de stemopdracht “What can I say” vertelt de headset je alle stemopdrachten die je kunt uitspreken. Voorbeelden zijn “Check battery”, “Pair mode”, “Call back” en “Cancel”.

De meegeleverde beknopte handleiding vertelt niets over de stemopdrachten, maar verwijst wel naar een uitgebreide handleiding die op het internet te vinden zou zijn. Maar als je de in de folder vermelde url intikt, levert dit op de Nederlandse Plantronics-website een “null”-resultaat op. Manueel zoeken naar de volledige handleiding biedt geen soelaas: alleen de beknopte handleiding die al in de verpakking zit, staat ook nog eens als pdf op de Nederlandse Plantroncis-site. De beloofde volledige handleiding bestaat wel, maar moet je handmatig gaan zoeken op de Amerikaanse website. Slordig!

De volledige handleiding is overigens niet in het Nederlands beschikbaar. De enige andere talen die worden ondersteund voor stemopdrachten, stemmeldingen en handleiding zijn behalve het Engels ook nog Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Zweeds, naast een aantal Aziatische talen. Nederlands is niet van de partij. De taal wijzig je overigens met de Plantronics MyHeadset Updater software, waarmee je indien nodig ook de firmware kunt aanpassen.

Als je de headset niet draagt, kun je dankzij een slimme sensor een binnenkomend gesprek automatisch aannemen door de headset gewoon op je oor te plaatsen.

De geluidskwaliteit is goed, zowel voor telefoongesprekken als streaming audio, al klinkt muziek wel redelijk metaalachtig, maar daar is deze headset natuurlijk ook niet echt voor gemaakt.

 
Testverantwoording en -resultaten

We testen headsets door punten te plakken op de functionaliteit. Verder voeren we praktische tests tests uit aan de hand van zeven criteria: geluidskwaliteit, gebruiksgemak, pasvorm, installatiegemak, design, functionaliteit en autonomie. Ook daar geven we punten op.

Op basis van dit alles berekenen we een prestatiescore op 100 punten, waarin de functionaliteitsscore voor 20% meetelt en de praktische test voor 90%. We berekenen ook een prijsprestatiescore op 100 punten op basis van “ideale prijzen” (110 euro excl. btw voor headsets met snoer, 200 euro voor draadloze headsets), waarin de prestaties voor 60% en de prijs voor 40% meetelt.

De Plantronics Voyager Legend CS headset met HL10 lifter haalt een functionaliteitsscore van 98/100 en een praktische testscore van 87/100. Dit resulteert in een prestatiescore van 89/100 en een prijsprestatiescore van 93/100.

 
Beschikbaarheid

Wij vonden de Plantronics Voyager Legend CS headset op internet voor prijzen tussen 197 en 240 euro, inclusief BTW. De aanbevolen verkoopprijs bedraagt €229. De optionele HL10 lifter kost €55. Het optionele draagbare oplaadetui kost €50.

Conclusie
De Plantronics Voyager Legend CS headset presteert erg goed en heeft, gezien zijn vele mogelijkheden, een redelijke prijs.
Adviesprijs
€ 64,95
Foto van Plantronics
Categorieën: Hardware en software, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelEnterprise-printers met paginabrede inkttechnologie
Volgend artikelSnelle energiezuinige laptop-ssd
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.