Inpluggen en sneller surfen op Wireless-AC netwerken

0
104
De AVM Fritz! Fritz!Wlan USB Stick AC 430 is kleiner dan een duim, maar ondersteunt Wireless-AC doorvoersnelheden tot 430 Mbit/s en Wireless-N snelheden tot 150 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentiebanden. Wij hebben deze wifi-stick getest.

De AVM Fritz!Wlan USB Stick AC 430 usb 2.0 wifi-stick werkt in beide wifi-frequenties, maar haalt de beste prestaties in de 5 GHz-frequentieband, want die heeft meer zendkanalen dan de oudere 2,4 GHz frequentieband en is ook minder druk, zodat er minder stoorzenders actief zijn.

De doorvoersnelheden die in het groot op de verpakking beloofd worden, zijn de theoretische maximale brutosnelheden. In de handleiding die wordt meegeleverd, vind je de échte nettosnelheden die je onder ideale omstandigheden kunt halen, namelijk maximaal 200 Mbit/s voor 802.11ac-verbindingen, 25 Mbit/s voor 802.11a en g-verbindingen, 100 Mbit/s voor 802.11n-verbindingen en 5 Mbit/s voor oudere 802.11b-verbindingen waarmee deze stick ook nog steeds compatibel is.

 
In de verpakking

In de verpakking vind je naast de stick zelf ook nog een usb-kabel en een usb-voetje waarmee je deze wifi-stick kunt aansluiten op een desktop-pc die bijvoorbeeld ergens onder een bureau staat opgesteld. Je kunt de usb-stick natuurlijk ook rechtstreeks in een usb 2.0-poort steken. Verder steekt er in de verpakking ook nog een kleurrijke, duidelijke, maar helaas eentalig Engelstalige handleiding.

Fritz!Wlan USB Stick AC 430

AVM Fritz!Wlan USB Stick AC 430 (© ; licentie: )

Een driver-cd wordt niet meegeleverd, maar dat is ook niet nodig want de drivers staan op de stick zelf en worden automatisch geïnstalleerd zodra je deze stick in een Windows-computer steekt. De volgende Windows-versies worden ondersteund: Windows 8 & 7 (32- of 64-bit), Vista & XP met Service Pack 3 of hoger (alleen 32-bit).

 
Ingebruikname

AVM maakt het je zo gemakkelijk mogelijk om de Fritz!Wlan USB Stick AC 430 in gebruik te nemen.

Voor bezitters van een AVM Fritz!Box router is de installatie het eenvoudigst: stick in de router steken, wachten tot het Info-lampje van de router ophoudt met knipperen, de stick verwijderen uit de router, hem in de computer steken, de driver installeren en hij is gebruiksklaar.

Heb je een router van een ander merk, dan kun je ook Wi-Fi Protected Setup (wps) gebruiken om De Fritz!Wlan USB Stick AC 430 aan je router te koppelen. Dan steek je de stick eerst in je computer, installeert de driver, selecteert het draadloze netwerk van jouw keuze en drukt op de wps-knop van je router. Na enkele seconden zijn beide met elkaar verbonden.

Ten slotte kun je de stick ook met je router verbinden door gewoon het wpa(2)- of wep-wachtwoord in te vullen.

Je kunt de AVM Fritz! Fritz!Wlan USB Stick AC 430 uiteraard ook gebruiken om een “ad-hoc” verbinding te leggen met andere draadloze computers zonder tussenkomst van een router. Dit werkt via de “ad-hoc netwerkverbinding” die je in Windows zelf kunt configureren.

 
Software

Samen met de driver wordt ook de Fritz!Wlan Windows-client op je pc geïnstalleerd. Met dit eenvoudige programma kun je de status van de draadloze netwerkverbinding controleren, een wlan-test uitvoeren naar je router, de details van de verbinding opvragen en de technische eigenschappen van de wifi-stick bekijken.

Fritz!Wlan USB Stick AC 430 installatie

Fritz!Wlan USB Stick AC 430 installatie (© ; licentie: )

Onder Windows 8.1 werkt deze client overigens maar half: alleen de Connection Monitor functioneerde, terwijl de andere onderdelen van het programma niet geopend kunnen worden. Onder Windows 7 werkt alles wel zoals voorzien. Voor alle duidelijkheid werkten de stick en de draadloze verbinding zélf wel perfect onder Windows 8. Veel voegt die client niet toe aan de functionaliteit, dus het is geen groot verlies dat de software niet 100% functioneert onder Windows 8.

 
Prestaties

We testten de netwerkprestaties van de Fritz!Wlan USB Stick AC 430 die verbonden was met een Fritz!Box 7490 router met behulp van JPerf 2.0.2 in de twee WiFi-frequenties (2,4 en 5 GHz). We voerden verschillende testen uit van elk 60 seconden met tien parallelle tcp-datastromen en een bufferlengte van 2 Mbytes in enkele en in dubbele richting op ongeveer twee meter afstand van de router. Hiermee meten we de maximale prestaties.

We noteren voor Wireless-AC een gemiddelde tcp-doorvoersnelheid van 189 Mbit/s in enkele richting en 188 Mbit/s in dubbele richting.

AVM FRITZ!WLAN Client

AVM FRITZ!WLAN Client (© ; licentie: )

De maximale udp “streaming”-snelheid voor één videostream bij een Wireless-AC verbinding is 69,5 Mbit/s. Udp wordt vooral gebruikt bij audio- en videostreaming. Bijna 70 Mbit/s is voldoende bandbreedte voor zeven gelijktijdige 3D HD-films (aan 9 MB/s per stuk) of voor vier gelijktijdige 4K HD videostreams (aan 15 MB/s per stuk).

Voor Wireless-N in halen we in de 2,4 GHz frequentieband een gemiddelde tcp-doorvoersnelheid van 47,4 Mbit/s in enkele richting en 38,4 Mbit/s in dubbele richting.

De Wireless-N “streaming”-snelheid is 54,9 Mbit/s.

De testresultaten in de Wireless-AC frequentieband benaderen de maximale prestaties die AVM zelf opgeeft in zijn documentatie. In de Wireless-N frequentieband behalen we voor wat tcp betreft lagere prestaties dan het maximum dat AVM opgeeft, maar dit hangt uiteraard sterk af van de interferentie van andere draadloze netwerken, die op onze testlocatie vrij hoog is.

 
Beschikbaarheid

De AVM Fritz! Fritz!Wlan USB Stick AC 430 vonden we op het internet voor een gemiddelde prijs van 43,5 euro exclusief verzendkosten. AVM geeft twee jaar garantie op deze wifi-stick

Conclusie
De AVM Fritz! Fritz!Wlan USB Stick AC 430 presteert goed, is eenvoudig te installeren dankzij de op de stick zelf geintegreerde drivers en is redelijk geprijsd. Het belangrijkste minpunt is dat deze wifi-stick alleen onder Windows kan worden gebruikt.
Gemiddelde internetprijs
€ 43,5
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDesktop-pc’s met Google Chrome OS heten Chromebox
Volgend artikelTelenet herstelt tv-kader in vernieuwde tv-gids
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.