Windows 8.1 draait verrassend vlot op goedkope minitablet

0
66
De Lenovo Miix 2 heeft een 8-inch ips led-scherm met tien aanraakvlakken, kost slechts 349 euro en draait de volledige 32-bit versie van Windows 8.1 (dus niet de beperkte Windows RT versie). Je kunt op deze kleine tablet ook oudere Windows-programma’s draaien, dus niet alleen Windows 8 apps. Microsoft Office Home & Student wordt trouwens gratis meegeleverd. Windows in het klein: interessant of niet? Wij zochten het voor je uit.

Een minitablet is niets bijzonders meer, maar een minitablet met een volwaardige 32-bit Windows én de volledige versie van Office Home & Student voor een lagere prijs dan een Apple iPad, dat is toch een beetje speciaal. Wij zochten uit hoe bruikbaar de 349 euro kostende 8-inch Lenovo Miix 2 werkelijk is.

 
Hardware-uitrusting

De 8-inch Mixx 2 heeft een 1,33 GHz quad-core Intel “Bay Trail” Atom Z3740 processor met geïntegreerde Intel HD Graphis. De tablet heeft 2 GB LP-DDR3 werkgeheugen, dat je niet kunt uitbreiden en 64 GB ingebouwd eMMC-opslagruimte die je met maximaal 32 GB kunt uitbreiden door middel van een microsd-geheugenkaartje. (Dit zijn overigens identieke hardwarespecificaties als de 8-inch “Bay Trail” Windows-tablets van onder andere Toshiba en Dell die we nog niet hebben getest.)

Lenovo Miix 2

Lenovo Miix 2 (© ; licentie: )

Let op: na initiële setup is er nog maar 9 GB vrij op de interne opslag en zelfs maar 8,5 GB meer eens je MS Office in gebruik neemt. Je kunt meer geheugen vrij maken door enkele apps zoals McAfee ter verwijderen, maar de interne opslagruimte is beperkt. Een geheugenkaartje, gecombineerd met cloudopslag bij bijvoorbeeld Microsoft OneDrive of Lenovo Reach, zijn dus noodzakelijke aanvullingen als je deze tablet intensief gaat gebruiken.

Het erg heldere ips led-scherm met een HD Ready resolutie van 1280 x 800 pixels heeft een brede kijkhoek van 178° en herkent — zoals we zelf gecontroleerd hebben met de app Touch Tester — tien gelijktijdige aanrakingen (en niet slechts vijf zoals Lenovo zelf beweert op zijn website).

WiFi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0+EDR, TPM 2.0 veiligheidsmodule (die Windows BitLocker hardware-encryptie van de schijf mogelijk maakt) en A-GPS (internet-ondersteunde Broadcom BMC4752 chip met positiebepaling via gps, glonass, qzss en sbas) zijn ingebouwd.

De 17,5 Wh 1-cel lithium-polymeer batterij houdt het volgens Lenovo tot 7 uur uit. Dat kan kloppen, want in de Futuremark PC Mark 8 Home benchmark noteerden we een autonomie van 6 uur.

Dit is een verrassend compacte en lichte tablet. Het 8-inch scherm loopt volledig door tot aan de rand van de tablet, die daardoor slechts 13,2 cm breed is. De tablet is 21,5 cm hoog en slechts 0,8 cm dun. De Miix 2 weegt ook maar 350 gram.

 
Aansluitingen

Verder krijg je één micro-usb 2.0-poort die dubbele dienst doet als stroomaansluiting en aansluiting voor randapparatuur. Op voor- en achterkant zitten webcams met een resolutie van respectievelijk 2 en 5 megapixels, maar een led-flash ontbreekt.

Deze tablet heeft geen hdmi-video-uitgang. Bovendien ondersteunt de usb-poort geen mhl, dus er is geen manier of video via een kabeltje naar een groter scherm te sturen. (Wil je perse een hdmi-aansluiting, dan vind je die bij de verder erg vergelijkbare, maar zwaardere 8-inch Windows-tablet van Toshiba.)

Je kunt het scherm, zoals bij alle “Bay Trail” Windows-tablets mogelijk is, wel draadloos dupliceren of delen met een groter scherm via WiFi, op voorwaarde dat dit andere scherm de Intel WiDi-standaard ondersteunt.

 
Software-uitrusting

Belangrijkste pluspunt is dat Microsoft Office Thuis & Student gratis wordt meegeleverd. Die kost normaal alleen al 119 euro. Je moet die wel nog activeren en als je Office echt wil gaan gebruiken zul je nog moeten investeren in een Bluetooth-toetsenbordje, zoals het uitstekende Wedge Mobile Keyboard van Microsoft zelf dat we een hele tijd geleden testten. Koop er dan voor ca. 40 euro ook de optionele Lenovo “smart cover” met actieve stylus bij en je hebt een compleet Windows-systeem voor onderweg.

Verder installeerde Lenovo nog enkele apps, waarvan de interessantste een volledige versie is van de ’txtr e-booklezer.

Lenovo Miix 2 met cover en actieve stylus

Lenovo Miix 2 met cover en actieve stylus (© ; licentie: )

Een minpunt is dat Lenovo ook McAfee geïnstalleerd heeft. Deze antimalware vertraagt deze tablet nodeloos en valt je voortdurend lastig met allerlei pop-ups en vensters. Het eerste wat je dus best doet is die McAfee verwijderen. Windows 8.1 heeft immers een ingebouwde antimalware die meer dan voldoende is. Die McAfee is overbodig.

 
Prestaties

Het scherm is uitstekend: helder, gestoken kleuren, goed contrast. De oriëntatiesensor reageert wat stroef naar onze zin. Het scherm springt niet altijd vlot mee in de kijkrichting. Er is overigens geen hardwareknop waarmee je het automatisch draaien van het scherm kunt uitschakelen en we vonden ook niet direct een manier om dit in software voor elkaar te krijgen.

Deze tablet haalt een Futuremark PC Mark 8 Accelerated Score van 1.237 punten voor thuisapplicaties, 1.261 punten voor werkapplicaties en 1020 punten voor creatieve applicaties. De opslagscore is 4.227 punten ofwel 50,76 MB/s gemiddelde doorvoersnelheid. Dat zijn betere prestaties dan die van iets oudere Atom-gebaseerde 10-inch Windows 8 tablets zoals de Dell Latitude 10 ST2, HP ElitePad 900 G1 of Lenovo ThinkPad Tablet 2, iets trager dan recentere tablets zoals Acer Iconia W700-6454 en flink wat trager dan de veel duurdere en zwaardere Toshiba W310-108 of Microsoft Surface Pro 2 met volwaardige Intel Core 2 processoren.

De Lenovo Miix 2 heeft een Windows Experience Index (WEI) van 4,1 punten.

In de Futuremark 3DMark Professional Ice Storm grafische benchmark scoort deze tablet 15.099 punten. In de intensievere Futuremark 3DMark Professional Cloud Gate grafische benchmark haalt hij 1.242 punten. 

In de Futuremark Peacekeeper web-benchmark haalt deze Lenovo-tablet 726 punten.

We vermeldden eerder al dat deze tablet in onze benchmarks een autonomie van zes uur liet optekenen.

Conclusie
De Lenovo Miix 2 presteert in verhouding tot zijn formaat goed. Het kleinere scherm moet je er natuurlijk bijnemen, maar dat is in bepaalde omstandigheden juist een voordeel.  Het prijskaartje van €349 is opmerkelijk, vooral omdat je er een volledige Microsoft Office Thuis & Student bijkrijgt, die normaal alleen al 119 euro kost. Je moet die Office-versie wel nog online activeren voor je ze kunt gebruiken. De voorgeïnstalleerde Windows 8.1 is al geactiveerd wanneer je deze tablet in gebruik neemt. Hou rekening met de beperkte interne opslagruimte. Een sd-geheugenkaartje en/of cloudopslag via het internet zijn dus noodzakelijke aanvullingen bij het gebruik van deze minitablet.
Foto van Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelQuad-core Android-tablet voor minder dan 100 euro
Volgend artikelTweede generatie Chromebooks werkt 8,5 uur op volle batterij
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.