Nog snellere Powerline-adapter met range+ technologie

0
206
De devolo dLAN 650+ Powerline adapter haalt volgens de fabrikant snelheden tot 600 Mbits/s en werkt ook over langere afstanden en zelfs via verdeelstekkers. Wij hebben deze adapter getest.

Een draadloze netwerkverbinding is niet altijd mogelijk of wenselijk. Gelukkig kun je twee verder uit elkaar gelegen locaties ook laten netwerken via het gewone stroomnet dankzij de Powerline-technologie. De prestaties van Powerline adapters verbeteren constant. De Duitse fabrikant introduceert nu adapters met een theoretische maximumsnelheid van 650 Mbit/s.

Dankzij range+-technologie kun je deze dLAN 650+ Powerline adapters ook over langere afstanden met elkaar verbinden. Bovendien werken ze in theorie ook als je ze in een contactdoos of verdeelstekker steekt.

 
Werking

De devolo dLAN 650+ heeft een ingebouwd stopcontact, zodat je geen stroomaansluiting verliest. Nog een handigheidje is dat de aarding aan de kant die je in het stopcontact moet steken, dubbel is uitgevoerd, zodat je deze adapter in elke gewenste richting kunt monteren.

devolo dlan 650 starter kit

devolo dlan 650 starter kit (© ; licentie: )

De hagelwitte stekker heeft aan de onderkant een Gigabit Ethernet-aansluiting. Op de voorkant zitten drie piepkleine leds die respectievelijk aangeven of de adapter stroom krijgt, een Powerline-verbinding heeft en een Ethernet-verbinding detecteert.

Wit betekent dat de verbinding werkt, oranje geeft aan dat ze niet actief is of niet werkt. Op de zijkant zit een knop waarmee je de ingebouwde AES-128 hardware-encryptie inschakelt. Een dLAN 650+ Starter Kit bevat twee stekkers die al aan elkaar gekoppeld zijn en elkaar direct vinden wanneer ze je in een stopcontact steekt.

devolo dlan 650

devolo dlan 650 (© ; licentie: )

Naast de stekkers bevat de doos van de Starter Kit ook nog twee witte Ethernet-kabels en een beknopte, visuele handleiding.

Software wordt niet meegeleverd en heb je in principe ook niet nodig, maar op de website van devolo kun je dLAN Cockpit Software downloaden voor Windows, Mac en Linux waarmee je de status van de adapters kunt uitlezen en sommige configuratie-opties zoals de versleuteling kunt wijzigen of de leds kunt uitschakelen. Je kunt via deze software ook de firmware van de adapters vernieuwen.

devolo dlan cockpit software

devolo dlan cockpit software (© ; licentie: )

In tegenstelling tot in het verleden, herkent de software de adapters wanneer ze in hetzelfde netwerk hangen als de computer waarop de software draait. Je hoeft de adapter(s) dus niet rechtstreeks aan de computer te hangen om bijvoorbeeld de firmware te vernieuwen.

 
Prestaties

We testten twee dLAN 650+ adapters op verschillende posities binnen hetzelfde stroomnet, zowel rechtstreeks in een stopcontact als via een verdeelstekker. Eén adapter sloten we aan op onze internetrouter en op de andere adapter sloten we een testcomputer aan. De testten gebeurden met JPerf/iPerf 2 met de standaardinstellingen (o.a. een tcp window size van 0,02 MB). We maten de doorvoersnelheid gedurende 60 seconden met tien parallelle tcp-datastromen in enkele en in dubbele richting.

5 meter, tcp één richting: 121 Mbit/s

5 meter: tcp dubbele richting: 122 Mbit/s

De Cockpit-software van dLAN zelf gaf op 5 meter een optimistische doorvoersnelheid van 490 Mbit/s aan. De prestaties hangen uiteraard af van de hoeveelheid en het soort verstuurde data. Maar toch mogen we stellen dat de dLAN 650+ behoorlijke prestaties neerzet, die in de buurt komen van wat je momenteel met een WiFi 802.11ac verbinding kunt bereiken.

15 meter, tcp één richting: 93,3 Mbit/s

15 meter, tcp dubbele richting: 93,3 Mbit/s

We hebben ook de udp-doorvoersnelheid gemeten op vijf en vijftien meter afstand. Udp wordt vooral gebruikt bij audio- en videostreaming. De maximale streamingsnelheid bij één stream is 43,7 MB/s. Dat is voldoende bandbreedte voor vier gelijktijdige 3D HD-films (aan 9 MB/s per stuk) of voor twee gelijktijdige 4K HD videostreams (aan 15 MB/s per stuk). De streamingsnelheid wijzigde nauwelijks op de langere testafstand.

De adapters werkten ook als we ze in een verdeeldoos staken, maar de prestaties gingen dan wel met 25 à 75 procent naar omlaag. Om de hoogste prestaties te halen, steek je ze dus best rechtstreeks in een stopcontact.

De dLAN 650+ verbruikt 3,3 Watt in werking en 2 à 2,3 Watt in rusttoestand en 0,4 Watt in volledige rust.

dlan 650 aansluitschema

dlan 650 aansluitschema (© ; licentie: )

 
Beschikbaarheid

De devolo dLAN 650+ Starter Kit vonden we op het internet voor een gemiddelde prijs van 126,5 euro exclusief verzendkosten. devolo geeft drie jaar garantie op deze Powerline adapter.

Conclusie
De dLAN 650+ Powerline Adapter van devolo installeert eenvoudig, presteert goed en geeft stabiele netwerkverbindingen. Deze adapter is zelfs in staat om 4K videostreams via het stroomnet te verdelen.
Adviesprijs
€ 149
Foto van devolo
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDraadloos muziek genieten zonder storende bijgeluiden
Volgend artikelRegel je verwarming via smartphone of tablet
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.