Intelligent stopcontact automatiseert en meet verbruik van elektrische apparaten

0
463
Met de FRITZ!DECT 200 introduceert de Duitse fabrikant AVM zijn eerste slimme stekker of “smart plug” die volgens de DECT ULE-specificatie functioneert. In combinatie met een FRITZ!Box-router, een webbrowser en een tablet of smartphone bouw je met deze plug een eenvoudig thuisautomatiseringssysteem. Je kunt elektrische apparaten op afstand bedienen en het verbruik ervan volgen. Wij testten deze slimme plug uit.

AVM omschrijft de FRITZ!DECT 200 als “een slimme stekker voor het thuisnetwerk”. Met deze “smart plug” tover je elk (geaard) stopcontact in huis om in een intelligent stopcontact. De elektrische apparaten die je erop aansluit kun je op afstand in- en uitschakelen. Dit kan handmatig of automatisch. Bovendien kun je ook het energieverbruik meten en registreren.

 
Technische details van DECT ULE

De FRITZ!DECT 200 werkt volgens de DECT ULE standaard. DECT is het communicatiesysteem waarmee ook draadloze telefoons functioneren. ULE betekent dat het DECT-apparaat zelf zeer weinig energie verbruikt. Voor de FRITZ!DECT 200 maten we bijvoorbeeld een eigen verbruik van slechts 0,6 Watt. AVM zelf zegt dat de stekker maximaal 1 Watt verbruikt in werking en 0,7 Watt in standby.

AVM FRITZ!DECT 200

AVM FRITZ!DECT 200 (© ; licentie: )

DECT ULE-apparaten gebruiken de 1,9 GHz frequentieband. Er is dus minder interferentie met andere draadloze apparaten die doorgaans in de 2,4 GHz- of 5 GHz-frequentiebanden opereren, zoals WiFi, ZigBee en Bluetooth. Dergelijke apparaten hebben een zeer lage vertraging of “latency” waardoor instant-communicatie mogelijk is. Het signaal is ook geëncrypteerd.

Het zendbereik van de DECT ULE is 40 meter binnenskamers en tot 300 meter buitenshuis.

 
Technische details van de FRITZ!DECT 200

De nieuwe slimme stekker van AVM past in elk 230 Volt stopcontact met aarding (pin of zijkant).

De witte plug weegt 135 gram en meet 93 x 59 x 41 mm.

Aangesloten apparaten mogen maximaal 2.300 Watt of 10 Ampère verbruiken. De omgevingstemperatuur moet tussen 0°C en 40°C liggen.

De stekker is alleen bedoeld voor gebruik binnenskamers.

Op de voorkant van de plug zitten twee groene leds: on/off en DECT. Deze leds kun je overigens softwarematig uitschakelen. De leds dienen tegelijk als bedieningsknopjes. Met on/off schakel je de stekker in of uit. Met de DECT-knop registreer je de FRITZ!DECT 200 bij een FRITZ!Box.

De leds geven ook statusinformatie: permanent brandende leds betekenen dat de stekker ingeschakeld is en geregistreerd; flikkerende leds betekenen dat er een firmware-update bezig is van de stekker of dat het DECT-registratieproces bezig is.

 
Ingebruikname

De FRITZ!DECT 200 moet eerst aan je AVM FRITZ!Box-router gekoppeld worden. Een stekker kan maar aan één router tegelijk worden gekoppeld. Je steekt de FRITZ!DECT 200 in een stopcontact. De DECT-led zal direct beginnen knipperen. Druk vervolgens de DECT-knop boven op de FRITZ!Box-router gedurende minstens 10 seconden in, tot de Info-led van de router begint te knipperen. De koppeling is vrijwel direct gemaakt en het DECT-lampje op de stekker brandt dan constant groen. Je kunt de stekker nu uittrekken en in een ander stopcontact steken. De verbinding met de router blijft behouden.

Wil je de stekker met een andere router verbinden dan moet je eerst de DECT-knop op de stekker gedurende zes seconden ingedrukt houden, tot het DECT-ledje begint te flikkeren. Daarna kun je de registratieprocedure met een andere router herhalen.

De FRITZ!DECT 200 werkt met alle recente FRITZ!Box-routers met een DECT-voorziening. De firmware van de router moet wel geüpdated worden  tot de recentste versie van FRITZ!OS 5. Je kunt dan tot tien stekkers op één router aansluiten. Binnenkort komt FRITZ!OS 6 beschikbaar en dan kun je tot 100 stekkers op één router aansluiten.

 
Mogelijkheden

Nadat de stekkers gekoppeld zijn aan je router, verschijnen ze in het Smart Home-menu van de router. Je vindt dit menu onder het hoofdmenu Home Network. Elke stekker krijgt een standaard naam in het formaat “FRITZ!DECT 200 #1” etc. Je kunt die naam overigens wijzigen in wat je maar wil. Elke stekker heeft een unieke identificatiecode of AIN.

fritzdect200_1

Je kunt elke stekker manueel in- of uitschakelen of de in- en uitschakeltijden automatiseren. Dit kan volgens verschillende tijdsschema’s: dagelijks, per dag en per uur, toevallig, periodisch (beginnen op…), eenmalig, volgens zonsopgang en zonsondergang of volgens een gedetailleerd schema dat je in een Google Calendar programmeert.

fritzdect200_3

Voor elke stekker kun je ook instellen wat er moet gebeuren als de stroom uitvalt: opnieuw de laatste toestand inschakelen, de stekker uitschakelen, of hem juist inschakelen.

Per stekker kun je ook de elektriciteitskost in cents per kWh en de CO2-emissie in kg per kWh instellen.

Desgewenst kun je per stekker ook dagelijkse, wekelijks of maandelijkse e-mails versturen met informatie over de werking en het verbruik.

In de tab “Energy Displey” van het Smart Home-menu kun je ook gedetailleerde verbruiksgegevens van elke stekker opvragen. Het actuele verbruik kun je per periode van 10 minuten of één uur in Watt bekijken, zowel in cijfer- als in grafiekvorm. Het totale verbruik in kWh kun je in grafiek of cijfervorm bekijken per dag, maand of jaar. Je kunt hier ook het verbruik in euro of CO2 opvragen. De router probeer voor elke stekker ook te voorspellen wat het dag- maand- en jaarverbruik zal zijn in euro, kWh en kg CO2.

fritzdect200_2

Je kunt de stekkers niet alleen via de webinterface van de router bedienen, maar ook via de MyFRITZ!-dienst van AVM. Die is overal ter wereld bereikbaar via een beschermde webverbinding. Je kunt de plugs op die manier dus ook vanop je vakantieadres bewaken en bedienen.

AVM heeft ook een aantal apps voor mobiele besturingssystemen (iOS, Android) waarmee je de stekkers kunt bedienen. Je kunt dus op die manier apparatuur in huis in- en uitschakelen met je smartphone of tablet.

De stekkers kun je ten slotte ook bedienen met de FRITZ!Fon DECT-telefoons van AVM, zoals de eerder door DiskIdee geteste FRITZ!Fon M2 of de FRITZ!Fon MT/F. Je doet dit via het Home Network-menu waar je het item Smart Home vindt. Daarin zie je alle “FRITZ! actuators” met hun actuele verbruik.

 
Praktijk

Wij testten twee FRITZ!DECT 200-stekkers op een FRITZ!Box 7390 met FRITZ!OS 5.51. De test duurde drie weken en met verschillende soorten belastingen (tv- en multimedia-apparatuur, verlichting, kerstverlichting, boiler). In de testperiode werkte alles perfect zonder enig probleem en volgens de door ons ingestelde schema’s.

De stekkers werkten probleemloos op verschillende locaties, zowel op de hoogste verdieping (15 meter hoger dan de router) als in een apart gebouw ongeveer 15 meter verwijderd van de router.

Het duurt tot een minuut of langer voor de router detecteert dat een stekker niet meer vindbaar is (bijvoorbeeld wegens uit het stopcontact getrokken, of niet-functionerend). Het Connection-bolletje in het Smart Home-menu wordt dan grijs in plaats van groen. De stekker terugvinden gaat iets sneller en duurt een seconde of vijftien.

Conclusie
De AVM FRITZ!DECT 200 is een goedkope manier om allerlei elektrische apparaten in huis vanop afstand te bedienen, eventueel op een geautomatiseerde manier. Interessant is ook dat je het verbruik van aangesloten apparatuur erg gedetailleerd kunt bewaken. Het enige “nadeel” is dat je een recente AVM FRITZ!Box router met DECT-voorziening moet hebben om deze slimme plugs te kunnen gebruiken.
Adviesprijs
€ 49.
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelUSB 3.0 stick met hardware-versleuteling
Volgend artikelPiepkleine usb 3.0-stick breidt tablet-geheugen uit
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.