Windows 8.1 desktop-pc met ssd bij Aldi Nederland

23
889
Vanaf woensdag 27 november 2013 verkoopt Aldi Nederland een “SSD PC”. Het gaat om de Medion Akoya MD 8873 (P5245 D) , een desktop-pc die is uitgerust met een 128 GB Solid State Drive. We bekijken in een preview wat je krijgt voor 599 euro.

De Aldi Medion Akoya MD 8873 steekt in de traditionele hoogglans zwarte kast die we al kennen van recente Medion desktop-pc’s die Aldi verkoopt. De kast meet 18 x 38 x 41,5 cm en herbergt bovenaan het Medion dockingstation 3 met snelle usb 3.0-aansluiting. Hierin kan je een HDDrive2go externe harde schijf gebruiken voor extra opslag.

Aldi Medion Akoya MD 8873 (P5245 D)

Aldi Medion Akoya MD 8873 (P5245 D) (© ; licentie: )

 
Processor

Als krachtbron koos Medion voor de Intel Core i5 4440 processor. Het is een erg recente processor (derde kwartaal 2013) uit de Haswell familie, de vierde generatie Intel Core processoren. Hij werkt normaal aan 3,1 GHz, maar met de Turbo Boost Technology ingeschakeld haalt hij tot 3,3 GHz.

Daar waar serie Core i3 van Intel uit dual core processors bestaat, voorzien van Hyper-Threading Technology om aldus virtueel vier kernen te simuleren, is deze Core i5 een “echte” quad core. Weliswaar zonder Hyper-Threading Technology; voor quad cores mét Hyper-Threading Technology moet je bij de Core i7 serie zijn.

Een technische fiche met de eigenschappen van deze processor vind je hier (Bron: Intel).

 
Grafisch

Deze desktop heeft twee grafische componenten. Enerzijds is er de Intel HD Graphics 4600, ingebakken in de Core i5-processor. Anderzijds monteerde Medion er nog een extra grafische kaart in, een NVIDIA GeForce GT 635. Dat is net als de processor een erg recent onderdeel waar nog niet al te veel testen van te vinden zijn.

NVIDIA GeForce GT-635

NVIDIA GeForce GT-635 (© ; licentie: )

We geven je toch een idee van de te verwachten prestaties mee. Op de website van PassMark Software vind je de Intel HD Graphics 4600 terug in de categorie “Mid-to-High Range Video Cards” met een score (G3D Benchmark) van 477. De NVidia GeForce GT 635 zit nog net in de categorie “High End Videocards” en behaalt een score van 959.

Dat is natuurlijk een stuk beter dan de 477 van de Intel HD Graphics 4600. Ga je echter naar de website van Medion Nederland en kijk je wat ze daar in een desktop met Core i5 4440 steken, dan zie je telkens de NVidia Geforce GTX 760 staan. Die behaalt een Benchmark van 5.012 – dat is toch wel wat anders.

Je voelt het al aankomen: ook met een NVidia GeForce GT 635 zullen gamers leuke dingen kunnen doen, maar een echte spelletjes-kaart is het toch niet.

Een technische fiche met de eigenschappen van NVidia Geforce GT 635 vind je hier (Bron: NVidia Geforce).

Medion Akoya MD 8873

Medion Akoya MD 8873 (© ; licentie: )

 
Verdere uitrusting

De Aldi SSD PC heeft 4 GB DDR3 SDRAM werkgeheugen. Zoals de benaming van deze Aldi desktop-pc al aangeeft, is de Medion Akoya MD 8873 uitgerust met een ssd. Die heeft een opslagcapaciteit van 128 GB. Data worden hierdoor sneller gelezen en weer opgeslagen en het desktopsysteem start hierdoor ook sneller op dan een systeem met enkel een harde schijf. De ssd dient vooral om het besturingssysteem en vaak gebruikte programma’s sneller te laten werken.

Daarnaast voorzag Medion de desktop-pc van een traditionele harde schijf met een opslagcapaciteit van 1 TB. Daar kan je al je gegevens en minder vaak gebruikte of minder snelheidskritische programma’s kwijt.

Verder volgt de Akoya MD 8873 de gewone Medion uitrusting: een multi-standaard cd/dvd-brander die zowat alles ondersteunt behalve Blu-ray, een ingebouwde multikaartlezer, 6-kanaals High-Definition Audio, vooraan 1 USB 3.0- en 1 USB 2.0-aansluiting en achteraan 4 extra USB 2.0-aansluitingen. Ook kan je de desktop-pc zowel bedraad als draadloos (802.11 n) aansluiten op het netwerk en internet. Bluetooth ontbreekt.

Een uitgebreide technische fiche van de Medion Akoya MD 8873 (P5245 D) in PDF-formaat vind je hier.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

 
Software

De Aldi SSD PC draait op Windows 8.1, de recentste versie van het besturingssysteem van Microsoft. Over Windows 8.1 lees je meer in dit artikel. Het komt het best tot zijn recht als je de desktop-pc gebruikt met een mulit-touch monitor (zoals de recent door ons geteste Dell 23 Touch P2314T). Maar een beeldscherm zonder touch-ondersteuning kan je ook gebruiken.

Verder is er een gratis testversie van 30 dagen van Office 365 en ook nog Power2Go, MediaEspresso, PowerDVD, PhotoDirector en PowerDirector van CyberLink. In het Medion MediaPack vind je Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo. Het geheel wordt afgerond met een heleboel Windows 8 Apps en Games.

Conclusie
Met de “SSD PC” haal je bij Aldi Nederland een goed uitgeruste desktop-pc met de recentste versie van het Windows 8 besturingssysteem in huis. De ssd in de Akoya MD 8873 (P5245 D) zorgt voor een snelle start en snellere werking van de destop. De extra Nvidia grafische kaart voldoet voor een vlotte multimedia-ervaring en het vlot spelen van recente spelletjes, maar een echte ultieme gamers-kaart is dit niet. 599 euro is voor een dergelijke desktop-pc mét 128 GB ssd niettemin een zeer aantrekkelijk prijskaartje. Bovendien krijg je drie jaar garantie bij Aldi.
Adviesprijs
€ 599
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelMooie timelapse-video voor bedreigde Joshua tree
Volgend artikelSSD en harde schijf gecombineerd in WD dual drive
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

23 REACTIES

  1. Ik heb zojuist een Medion Akoya MD8873 gekocht en omdat ik muziek van een minidisk wil uploaden en bewerken wilde ik een creativ soundblaster kaart er apart bijzetten.die kaart zit heb ik onlangs in mijn oude pc gezet.
    Tot mijn grote schrik merkte ik dat er helemaal geen vrij slot was op het moederbord.Bij de helpdesk van Medion konden ze mij alleen vertellen dat er een onboard geluidskaart van Realtec ALC887 in zat maar niet wat ik er allemaal mee kon.
    Weet iemand hier meer van anders kan ik hem beter terugbrengen voordat ik hem in gebruik neem.

    • Hallo Willem,

      Hmmm—- Vergis je je niet in het type nr. en moet dit MD8874 zijn? Als dit dezelfde is die in december 2013 werd aangeboden is het vreemd dat er geen vrij slot inzit.
      Ik heb namelijk deze PC toen gekocht en daar zat wel een vrij slot in. Ik heb daar toen een afzonderlijke geluidskaart kunnen plaatsen. Als je zeker weet dat er geen vrij slot is en je wilt met geluid werken, dan zijn er eigenlijk maar twee opties.
      1. PC retour. 2. werken met een externe audio-interface. ( zijn er wel creative 8.1 drivers voor je kaart? )

      gr.

  2. (de instellingsinstructies nogmaals, want “del” met haken resulteert in doorgehaalde tekst op deze website)

    BIOS aanwijzingen voor Aldi Akoya P5245D (MD 8873) met American Megatrends UEFI-BIOS V2.16.1240
    met Aptio Setup Utility

    Boot van DVD of CD:

    1. Enter BIOS via del-toets
    2. Tab Advanced> OS Configuration> OS Select [WIN8] –> {WIN7/Other OS]
    Hierbij wijzigt zich de rest van de tab pagina: item CMS parameters verschijnt
    3. Tab Advanced> OS Configuration> CMS parameters > Boot Option Filter [Legacy Only] –> [UEFI and Legacy]
    4. Tab Advanced> Advanced Chipset Setup> SATA mode [AHCI] –> [IDE]
    5. Tab Boot > Boot Option #1 [USB key] –> [CD/DVD]
    6. Tab Save & Exit > Save changes and exit (dit kan ook door F10-toets in te drukken)

    Boot van Windows 8.1 recovery CD:
    1. Enter BIOS via del-toets
    2. Tab Boot > Boot Option #1 [USB key] –> [CD/DVD]
    3. Tab Security > Secure Boot Menu > Secure Boot Support [Enabled] –> [Disabled]
    4. Tab Save & Exit > Save changes and exit (dit kan ook door F10-toets in te drukken)

    Herstellen van opstarten van Windows 8.1

    1. Maak alle bovenstaande wijzigingen ongedaan

  3. Recent deze Aldi/Medion nog als winkeldochter aangeschaft. Prima ding met 4GB memory. En (helaas…) ook een UEFI-BIOS die het onmogelijk maakt om een externe bootable CD met Linux of een recovery programma (Acronis/Paragon) of zelfs de meegeleverde Win 8.1 recovery CD te lezen. Hij boot altijd direct door naar Windows 8.1 op de SSD.
    Na veel proberen en weinig hulp van de Medion Helpdesk (een meneer praat zonder te luisteren en eindigt daarna het gesprek) ben ik er toch achter gekomen hoe de BIOS aan te passen voor de Win 8 recovery CD of elke andere bootable CD. De instellingen moeten wel worden teruggezet (ook wel zo veilig om UEFI actief te houden bij de dagelijkse werking) naar oorspronkelijk om de Win 8.1 te booten.
    Dit zijn mijn bevindingen:

    BIOS aanwijzingen voor Aldi Akoya P5245D (MD 8873) met American Megatrends UEFI-BIOS V2.16.1240
    met Aptio Setup Utility

    Boot van DVD of CD:

    1. Enter BIOS via
    2. Tab Advanced> OS Configuration> OS Select [WIN8] –> {WIN7/Other OS]
    Hierbij wijzigt zich de rest van de tab pagina: item CMS parameters verschijnt
    3. Tab Advanced> OS Configuration> CMS parameters > Boot Option Filter [Legacy Only] –> [UEFI and Legacy]
    4. Tab Advanced> Advanced Chipset Setup> SATA mode [AHCI] –> [IDE]
    5. Tab Boot > Boot Option #1 [USB key] –> [CD/DVD]
    6. Tab Save & Exit > Save changes and exit (dit kan ook door in te drukken)

    Boot van Windows 8.1 recovery CD:
    1. Enter BIOS via
    2. Tab Boot > Boot Option #1 [USB key] –> [CD/DVD]
    3. Tab Security > Secure Boot Menu > Secure Boot Support [Enabled] –> [Disabled]
    4. Tab Save & Exit > Save changes and exit (dit kan ook door in te drukken)

    Herstellen van opstarten van Windows 8.1

    1. Maak alle bovenstaande wijzigingen ongedaan

  4. Ik ben nu een beetje geobsedeerd door Medion en heb op hun site iets gezien, dat zeer goed eruit ziet.
    http://www.medion.com/nl/prod/MEDION+The+Touch+300+S6615T+laptop/30016045A1?wt_mc=nl.intern.StdBigCarousel.welcome.on-ma&wt_cc1=1_2&wt_cc3=Nieuw!%20THE%20TOUCH%20300
    In vergelijking tot deze Aldi SSD PC zou ik het nog niet zo weten wat ik zou willen, te meer daar ik tot nu toe gelukkig zelf met succes in staat ben geweest om zelf SSDharddisks te plaatsen. Maar laat ik dat afkloppen. Ik wacht dus nog eventjes.

    • Zojuist de vorige week gekocht SSD PC retour gebracht. Bleek een voor mij storende zoemende resonantie hoorbaar. Waarschijnlijk vanuit de voeding. jammer want alles werkte eigenlijk best goed.

      Maar… wat zag ik> komende woensdag 11-dec. een prima aanbieding bij ALDI Nederland. Goede videokaart en maar liefst 16 GB geheugen.
      Jammer dan weer dat er een middelmatig draad-toetsenbord bij zit. Als dit eenzelfde is als bij de PC die ik net heb teruggebracht is dit een niet echt prettig toetsenbord. Ook de muis is erg groot en wat lomp.
      Ben benieuwd wat de visie van Rene Paulus is op deze komende Aldi aanbieding.

  5. Beste Rene Paulus,
    Bedankt voor uw uitleg over de beknoptheid van de review.
    Als er mensen met deze pc zijn, hoef je eigenlijk de kast niet eens open te maken. Installeer PC wizard2013
    http://pc-wizard.nl.softonic.com/
    of Speccy,
    http://www.piriform.com/speccy
    en je kan alle gegevens van de hardware van deze kast zo zien. Let dan vooral op het RAMgeheugen.
    In feite houdt Medion zelf onbedoeld de verkoop van deze kast tegen, door te weinig info erover te geven. Een goede pc, maar dat RAMgeheugen is erg belangrijk om de pc in de toekomst op bijv. Windows 9 te laten draaien. Want je moet toch een beetje vooruitkijken als koper.

  6. Ik vind het jammer dat in de desktoppreview van deze pc geen foto’s gepubliceerd zijn van de inhoud van de kast. Ik heb de MD8338, die ook besproken is en waarvan heel wat meer door Diskidee on line gezet is. http://www.diskidee.nl/2010/02/14/gebouwd-volgens-de-nieuwste-technologie/11144/
    En van deze PC wordt het kort gehouden, zonder afbeeldingen van de binnenkant, en van het moederbord. Ook in de Aldi-folder stond geen MD-nummer. Dat zorgt ervoor, dat ik niet sta te popelen om deze PC aan te schaffen.

    • Update…..

      Ik heb contact gehad met Toshiba. De in deze PC ingebouwde Toshiba SSD heeft trimfunctie en kan getrimd worden met een gewoon trimprogramma zoals bijvoorbeeld Acronis.
      Verder is de PC superstil en voldoet in iedere geval op dit moment aan hetgeen in Diskidee in de conclusie is beschreven.

      gr.

      • Windows 7 en 8 hebben de trim-opdracht ingebouwd. Dus geen nood om dat nog eens met een apart programma te regelen. Voor alle duidelijkheid: Windows schakelt trim automatisch in, je hoeft er niks voor te doen. Defragmentatie wordt ook automatisch uitgeschakeld, want een ssd mag (en hoef) je niet te defragmenteren. Gebruik je een extern defrag-programma kijk dan zeker de instellingen na zodat het niet de ssd zit te defragmenteren, want dan slijt ze sneller.

    • Wij zouden maar wat graag foto’s, meer details en testresultaten publiceren, maar daar hebben we dan wel een testexemplaar voor nodig. Tot nu toe stelt Aldi/Medion er geen ter beschikking. Dus moeten we het stellen met wat we op het Internet kunnen samensprokkelen. Soms komen toestellen eerder in andere landen op de markt, dan kunnen we daar de opmerkingen van kopers uitpluizen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat merk en model van bvb. moederbord je niet veel wijzer zou maken, Medion gebruikt bijna altijd speciaal voor hen ontworpen modellen waarover je nergens iets kunt terugvinden.

  7. Over de nieuwe Aldi PC.
    Er bestaan (volgens mij) 2 soorten/modellen SSD.
    “Gewoon” SSD en SSD-TRIM.
    Weet iemand welke er in zit?

    Dank.

    Tom

  8. Hallo

    Ik heb de PC nu voor me staan en zie dat de GT635 afwijkt van hetgeen je in de winkel koopt.
    Er zit namelijk geen DVI op. Alleen vga en hmdi. Helaas heeft mijn monitor een DVI en VGA maar geen hmdi. Ik zit nu even te bedenken of ik de PC zal gaan terugbrengen of voor ca 50 euro een GT635 videokaart ga kopen.
    Verder zit er een Toshiba ssd in en is het moederbord een MSI type MS 7848g ( niet te vinden op internet ) De videokaart zit in een PCIe-16 slot. Nog twee PCIe-1 sloten vrij.
    Overigens:
    er waren er weinig uitgeleverd, Ik ben in diverse filialen geweest. Die hadden 4 stuks gekregen. Bij een wat achterafgelegen filiaal had ik succes. Men had nog ’n exemplaar….

    • Je schrijft dat de PC “alleen vga en hdmi heeft” en je monitor “DVI en VGA”. Ik zie het probleem niet… vga op vga past toch?!

      Maar als er iets anders wordt geleverd dan in de folder staat, dan heb je een goede reden om te retourneren.
      Of bel de helpdesk en vraag of ze een juiste kaart op willen sturen.

      Suc6!

    • Op de foto die wij bij het artikel publiceerden staan inderdaad de 3 soorten aansluitingen: HDMI, DVI en VGA. Op die foto zie je de zogenaamde “referentiekaart” van NVidia. Het staat de fabrikanten vrij hier (binnen welomlijnde perken) wijzigingen op aan te brengen. Zo vind je GT 635 kaarten met een andere koeling of minder aansluitingen zoals hier. Let dus wel: mocht je zoals je aangeeft zelf een commerciële GT 635 kopen, let daar dan op, het kan best zijn dat die OOK afwijkt van de standaard!

  9. Even een update over de Aldi SSD PC:
    Vandaag heb ik deze pc opgehaald en meteen maar even opengemaakt 🙂

    Moederbord: Micro Star MS-7848
    Ga maar niet zoeken naar specs over dit moederbord, want er is op dit moment echt niks over te vinden! Ook niet op de site van Medion. Medion heeft mij telefonisch medegedeeld dat er maximaal 2x 4GB (DDR3 1600) in kan, er zit standaard trouwens 2x 2GB in.

  10. Kan iemand mij met zekerheid vertellen of de 2 geheugenbanken wel of niet vol zitten?
    En of ik deze dan uit zou kunnen breiden naar 8GB.

  11. Bedankt voor de review. Een interessante PC.
    Mijn vraag is: “Wat voor hardware zit er in?”
    In denk dan met name aan het moederbord. Hoeveel sata aansluitingen heeft ie en van welke type? Met een SSD, HDD en brander zijn er al 3 in gebruik. Is er nog 1 (of meer?) beschikbaar voor een 2e HDD?
    Welk merk&type SSD zit er in? En zou ‘ie op een Sata-600 aansluiting zitten.
    Deze informatie is zeker niet bekend.
    Ik weet wél bijna 100% zeker dat met de 4Gb intern, dat alle (2) geheugenbanken vol zitten…

    • Ik weet wél bijna 100% zeker dat met de 4Gb intern, dat alle (2) geheugenbanken vol zitten…

      2 banken? en wat is de max intern geheugen? kun je tot 8Gb gaan?

      • Mijn vermoeden van “2 banken. Max 8Gb totaal” is gebaseerd op een oudere e-mail van medion met deze tekst: “De MD 8868 is uit te breiden naar maximaal 8 gb, waarbij de oorspronkele modules moeten worden vervangen van elk 4 gb.”
        En ook al gaat het nu om een MD 8873 (de mail ging over de MD 8868), ik verwacht dat daarvoor hetzelfde geldt.

  12. De GTX 760(OEM)videokaart in de Medion PC’s is een afgeslankte versie van de standaard GTX 760, volgens mij..
    Met 1,5 GB i.p.v. 2 GB geheugen en 192 i.p.v. 256 bit (Memory Bus Width). De geheugen bandbreedte bedraagt 134 GB/s i.p.v. de 192.2 GB/s bij de standaard GTX 760.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.