Uitgebreid en zelf te installeren thuisbewakingssysteem van Belgacom

1
108
Belgacom lanceerde onlangs het Home & Care productgamma voor thuisbewaking. Naast het Home View-camerabewakingssysteem is er ook het Home Control-systeem, een uitgebreider en uitbreidbaar bewakingssysteem met ondersteuning voor een iOS of Android app voor controle op afstand. We hebben deze oplossing van Belgacom getest.

Het Home & Care productgamma van Belgacom bestaat momenteel uit twee producten: Home View en Home Control. Home View is de goedkoopste oplossing (€ 149,99 en € 4,99 maandabonnement) voor thuisbewaking en bestaat uit een HD netwerkcamera voor binnenshuis die je ook draadloos kan aansluiten. De camera biedt zowel dag- als nachtzicht en heeft een geïntegreerde bewegingsdetector. Met dit systeem kan je beelden rechtstreeks of uitgesteld bekijken via Android en iOS smartphones, tablets, pc of laptop. Je kan het Home View systeem uitbreiden met één binnen- of buitencamera.

Belgacom Home Control en Home View verpakking

Belgacom Home Control en Home View verpakking (© ; licentie: )

Home Control is een uitgebreider en duurder (€ 499,99  en € 9,99 maandabonnement) systeem voor thuisbewaking. Naast de Home View cameraset biedt deze oplossing ook nog een centrale met ingebouwde sirene, een draadloze infraroodbewegingsdetector, een draadloze rookmelder, twee draadloze deursensoren, een slim stopcontact en twee sleutelhangers met afstandsbediening.

Voor beide Home & Care systemen heb je wel een VDSL-aansluiting nodig en moet je klant zijn of worden bij Belgacom met een Belgacom Internet Overal abonnement. De installatie, het instellen en het opvragen van beelden en alarmmeldingen gebeurt immers via het internet.

 
In de doos

De verpakking met het Home Control systeem van Belgacom bevat drie dozen met de verschillende apparaten. Doos 1 bevat de centrale, een rookmelder en een ‘slim’ stopcontact. Doos 2 bevat een binnenhuiscamera met cameravoet, een stroomadapter en netwerkkabel.

In doos 3 tot slot treffen we het volgende aan: een infraroodbewegingsdetector, twee deursensoren en twee sleutelhangers met afstandsbediening. In deze doos steekt ook de stroomadapter voor de centrale en een netwerkkabel. Belgacom levert ook nog een Startersgids in Nederlands en Frans mee en een brochure met wat meer uitleg over Home Control en Home View.

De verschillende onderdelen van Belgacom Home Control

(© ; licentie: )

 
Installatie

Het pakket bevat heel wat onderdelen om te installeren. Maar eerst moet je via de e-Services van Belgacom een Home Control account activeren. Vervolgens start de online installatiegids die je stap voor stap door de installatie loodst.

Allereerst dien je de Centrale op te stellen.  Het toestel heeft een ingebouwde batterij die volledig opgeladen nog acht uur stroom biedt bij stroomuitval.

Om de batterij aan te zetten moet je  een knopje omzetten dat naast de stroomingang achter een rubberen plug verborgen zit. Om de Home Control Centrale met je thuisnetwerk te verbinden dien je het unieke Mac-adres in te geven (staat op het toestel en op de verpakking) om de centrale te registreren, wat tot 5 minuten kan duren.

Een Home Control account aanmaken

Een Home Control account aanmaken (© ; licentie: )

Meteen wordt ook de software in de centrale gecontroleerd en indien noodzakelijk geüpdatet wat bij ons het geval was. Dit kan wat tijd in beslag nemen. Bij ons duurde het circa 15 minuten, maar uiteindelijk bleek de update mislukt te zijn en kregen we de melding: “Aanpassing systeemsoftware momenteel mislukt. De software zal automatisch worden aangepast binnen de 24 uur. U hoeft hiervoor zelf niets te doen.”

Je kan wel verder met de installatie van het Home Control systeem. De bedoeling is dat je elk meegeleverd accessoire eerst registreert. Bij de bewegingssensor en de twee deursensoren moet je een plastic lipje op de achterkant verwijderen waarna een rood ledje flikkert. Op de bovenzijde van deze sensoren zit een knop die je dient in te drukken. De centrale zal eenmaal biepen als het accessoire wordt herkend en tweemaal als dat niet het geval is.

Sensor bevestigd aan een raam

(© ; licentie: )

Bij de rookmelder dien je de vier meegeleverde AAA-batterijen te plaatsen. Het led-lampje begint te flikkeren. Ook hier moet je weer een knop indrukken. Als de initialisering voltooid is, biept de detector tweemaal kort en stopt het lampje met knipperen. Het slimme stopcontact is dan weer meteen klaar voor gebruik.

Na de registratie kan je ook elk accessoire testen vooraleer je het installeert. Door bijvoorbeeld het contactpunt van de deursensor bij de sensor te houden klinkt een aftelsignaal. Op de webpagina krijgt dit accessoire een “v”-tje om te tonen dat het correct functioneert.

De Home View binnenhuiscamera werkt ook draadloos

De Home View binnenhuiscamera werkt ook draadloos (© ; licentie: )

 
Installatie camera

De installatie van de netwerkcamera is een geval apart. Je dient de meegeleverde netwerkkabel te gebruiken om de camera te verbinden met een vrije netwerkpoort op je Belgacom b-box of de router van een ander merk die je gebruikt. Als de led-lampjes van netwerk en stroom op de achterzijde van de camera groen branden, dien je het Mac-adres in te geven om de camera te registeren. Na registratie wordt gecontroleerd of de camera de nieuwste software heeft. Het updaten ervan kan weer lang duren.

Wil je de camera draadloos in je thuisnetwerk gebruiken, dan kan dat enkel in een netwerk dat beveiligd is met een WPA-sleutel. Op de Home Control webpagina kan je de camera selecteren en uit de beschikbare Wifi-netwerken je eigen netwerk kiezen om er een draadloze verbinding mee te maken.

Belgacom Home Control actief

Belgacom Home Control actief (© ; licentie: )

 
Plaatsing accessoires

De installatiegids op internet vertelt je ook hoe je elk van de accessoires het best plaatst. Zo dien je de bewegingsdetector met de meegeleverde schroeven of plakband te bevestigen. De detector heeft een bereik van één tot twaalf meter vanaf de sensor bij een normale montage op plafondhoogte.

De deursensoren kan je ook met schroeven of plakband bevestigen. Het grootste onderdeel bevestig je tegen de deurlijst, het kleinere onderdeel komt op de deur zelf. Deze sensoren kan je desgewenst ook op een raam gebruiken. De rookmelder heeft een installatieplaatje dat je tegen het plafond moet schroeven. Daarna kan je de rookmelder erop vastklikken.

De hele installatie duurde bij ons toch een goede twee uur.

Toetsenpaneel, camera voor buitenhuis en watersensor

Toetsenpaneel, camera voor buitenhuis en watersensor (© ; licentie: )

Je kan het systeem trouwens uitbreiden met andere accessoires. Zo is er een draadloze watersensor (€ 39,99) die automatisch een melding stuurt als er water gedetecteerd wordt. Wil je het hele Home Control systeem kunnen in- en uitschakelen met een geheime code, zoals dat bij de meeste alarmsystemen gebeurt, en niet met de meegeleverde sleutelhangers, dan kan je het draadloos toetsenpaneel (€ 59,99) aanschaffen.

Ook kan je een tweede binnenhuiscamera (€ 149,99) installeren. In het Home Control en Home View gamma is er ook een buitenhuiscamera met draadloze bewegingsdetectie beschikbaar. Die kost wel € 219,99.

Je moet bij de installatie trouwens de privacywetgeving respecteren. Zo is er voor een bewakingscamera aan de gevel van een woning altijd een aangifte bij de privacycommissie verplicht. Dat kan je online doen bij het e-loket.

Belgacom Home Control startpagina

Belgacom Home Control startpagina (© ; licentie: )

 
Bewaking

Nadat je de installatie voltooid hebt, kan je inloggen via Belgacom e-Services of rechtstreeks via de Belgacom Home & Care pagina. De Startpagina van de webinterface laat je meteen zien of je Home Control systeem in orde is en geeft ook de status van je centrale weer: die kent de standen Actief, Thuis en Uit.

Bij Actief zijn alle accessoires geactiveerd om alarm te slaan. Bij Thuis kan je gedeeltes van het beveiligingssysteem activeren of uitzetten. Zo kan je instellen dat bewegingssensoren geen alarm genereren als mensen door het huis lopen, maar bijvoorbeeld de deursensoren instellen dat ze ’s nachts wel actief zijn. Bij Uit zet je alle accessoires uit behalve de rookmelder en eventueel de watermelder.

De bewaking kent de standen Actief, Thuis en Uit

De bewaking kent de standen Actief, Thuis en Uit (© ; licentie: )

Wanneer bij de Actief stand er beweging wordt gedetecteerd wordt automatisch een bericht verstuurd. Ook kan je een alarmsignaal van 104 dB laten afgaan. Je kan via de webinterface instellen of je het alarm wel of niet wil laten weerklinken.

Met zogenaamde Triggers kan je wijzigen wanneer je berichten wel of niet wil ontvangen van elk onderdeel van het Home Control systeem.

Van op afstand kan je het slimme stopcontact ook aan- en uitzetten. Je kan zo bijvoorbeeld tijdens vakantie of afwezigheid een staande lamp of tafellamp laten branden om de indruk te wekken dat er mensen thuis zijn. Bovendien meet het stopcontact ook het verbruik van het apparaat dat er is op aangesloten.

Belgacom Home Control app voor iOS

Belgacom Home Control app voor iOS (© ; licentie: )

 
Apps

Via Google Play kan je de Belgacom Home Control Android app installeren op je smartphone of tablet. iOS gebruikers kunnen voor de app terecht in de Apple Store. De interface is vergelijkbaar met die van de webinterface, maar de mogelijkheden zijn beperkter. De app dient vooral om het alarm te activeren van op afstand, de camerabeelden al dan niet live te bekijken en de historiek te raadplegen. En uiteraard om te reageren als er een alarm afgaat.

De app is trouwens ontwikkeld voor smartphones en niet voor tablets. Je gebruikt hem dus in portretstand, al kan je de live beelden van de camera wel in panoramastand bekijken.

Belgacom deelde ons mee dat er een specifieke tablet App voorzien is, maar niet voor dit jaar. De automatisch aanpassing van de grootte van het streaming venster is wel nog voor dit jaar gepland.

Videobeelden bekijken in de app

Videobeelden bekijken in de app (© ; licentie: )

Voor de live videobeelden op het web en op Android toestellen gebruikt Belgacom de Flash Player. Die wordt echter niet langer ondersteund door de recentste Android toestellen. Al in augustus 2012 liet Google weten dat het Flash voor Android toestellen niet langer beschikbaar stelde om te downloaden. Gevraagd of er een update komt, liet Belgacom ons weten dat ze verschillende alternatieven, waaronder html5, aan het bestuderen zijn en dat ze zeker verschillende technologieën in functie van smartphones en tablets zullen implementeren. De streefdatum hiervoor is oktober 2013.

Bij het bekijken van de live beelden merk je wel een vertraging. Bovendien gebeurde het dat het erg lang duurde om de live camerabeelden te starten, wat soms resulteerde in een time-outmelding. Belgacom liet ons weten dat ze de verbetering van het opstarten van de video streaming momenteel aan het testen zijn. Dit is een tussenstap in afwachting van het vervangen van de Flash Player. Belgacom verwacht dat de verbetering binnen een paar weken voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Time out melding bij het opvragen van live camerabeelden

Time out melding bij het opvragen van live camerabeelden (© ; licentie: )

Als de binnenhuiscamera met de sensor beweging detecteert, maakt hij een opname van 30 seconden. Mocht iemand zich toch toegang verschaffen tot de woning ondanks het alarm en de camera stukmaken, dan zijn er toch beelden van die persoon. De opgenomen videobeelden worden dertig dagen bewaard en zijn beperkt tot 1 GB.

We testten het Home Control systeem uit op verschillende draagbare toestellen, zowel op desktop-pc’s, laptops, een Lenco en Dell Android tablet, een iPad mini en op al die toestellen werkte het zoals geadverteerd.

 
Vrienden

Je kan ook personen toegang verlenen tot je Home Control systeem en ze een waarschuwing laten zenden per e-mail of sms bij bepaalde gebeurtenissen. Je moet deze personen eerst onder het tabblad ‘Vrienden’ in de webinterface opgeven en hen rechten toekennen alvorens je ze onder het tabblad ‘Contacten’ als contactpersonen kunt ingeven zodat ze waarschuwingsberichten kunnen ontvangen.

Vrienden aanmaken in HomeControl webinterface

Vrienden aanmaken in HomeControl webinterface (© ; licentie: )

Personen kan je toegang verlenen tot het hele systeem waarbij ze ook de camerabeelden kunnen bekijken. Maar je kan ook instellen dat ze de live camerabeelden niet kunnen bekijken (de opgenomen camerabeelden kunnen ze wel bekijken) of dat ze enkel maar de live camerabeelden kunnen opvragen.

Ook kan je iemand een van de twee meegeleverde sleutelhangers met afstandsbediening toewijzen. Wil je meer gezinsleden een sleutelhanger toekennen om het alarm in en uit te schakelen, dan zal je die extra moeten aanschaffen. De sleutelhanger heeft ook een Help-knop. Die kan je op twee manieren instellen: “Medisch” waarbij onmiddellijk een alarm wordt geactiveerd ongeacht de status van de centrale, en “Paniek”, waarbij naast het alarm ook nog eens al je contactpersonen tegelijkertijd worden verwittigd.

Zorg er zeker voor dat het wachtwoord dat je gebruikt en de wachtwoorden die je toekent aan de andere gebruikers van je Home Control systeem voldoende sterk zijn. Vermits alle gegevens opgeslagen worden in de cloud, staat of valt de hele beveiliging met de inlog tot de webinterface. Iemand die weet dat je je woning met een Home Control systeem bewaakt, kan het immers heel eenvoudig uitzetten van op afstand eenmaal hij de inlog heeft gekraakt.

Conclusie
Het Home Control systeem van Belgacom is een erg uitgebreid en gebruiksvriendelijk systeem om je woning te bewaken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je klant bent of wordt bij Belgacom met een VDSL-aansluiting en een Belgacom Internet Overal abonnement om het thuisbewakingssysteem te kunnen gebruiken. Door het duidelijke stappenplan hoeft er voor de installatie in tegenstelling tot bij andere bewakingssystemen geen technicus aan te pas te komen. Je hoeft zelfs niet eens een ‘handige harry’ te zijn. Bovendien wordt alle informatie in de cloud opgeslagen waardoor je ze overal waar je een internetverbinding hebt, kan opvragen. Belgacom heeft wel nog wat werk om de software te updaten. Het gebruik van de Flash Player bij de live camerabeelden, de snelheid van die beelden en ook de app mag een opfrisbeurt krijgen zodat ook recente tablets probleemloos met Home Control kunnen werken. Maar daar wordt aan gewerkt, liet Belgacom ons weten.
Adviesprijs
€ 499,99 en € 9,99 voor het maandabonnement voor de meldingen (via sms en/of e-mail), de mobiele applicatie en het bewaren van videobeelden (gedurende 30 dagen en beperkt tot 1 GB). Het mobiel dataverbruik is niet inbegrepen in het Home Control-abonnement
Foto van Belgacom
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelEpson met twee nieuwe WorkForce series laserprinters
Volgend artikelTomTom vernieuwt GO navigatiesysteem
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.