Draadloos data versturen met 3 Gbps via LED-verlichting

0
40
Onderzoekers van het Fraunhofer Heinrich Hertz Instituut in Berlijn zijn erin geslaagd om via LED-verlichting data te versturen met een snelheid van 3 Gbps.

Visual Light Communication (VLC) is vergelijkbaar met WiFi maar in plaats van microgolven wordt licht gebruikt voor dataoverdracht. De draadloze technologie staat daarom ook bekend als LiFi. Hierbij worden geen antennes gebruikt maar een fotodetector. Die meet het licht van LED-lampen en zet het om in een digitaal signaal.

Prototype van Visual Light Communication

Prototype van Visual Light Communication (© ; licentie: )

De onderzoekers van het Fraunhofer Heinrich Hertz Instituut slaagden erin met VLC technologie en standaard LED-lampen een snelheid van 3 Gbps te behalen. Die snelheid ligt ongeveer dertig keer hoger dan die van huidige wifi-netwerken. De test gebeurde in een laboratorium. Ze deden de test ook tijdens een conferentie en bereikten daar een snelheid van circa 500 Mbps.

VLC technologie is erg geschikt voor plaatsen waar radiocommunicatie problematisch is, zoals ziekenhuizen, fabriekshallen of beurzen. Momenteel zijn er nog geen commerciële toepassingen van VLC of LiFi.

Vorig artikelInstapmodel Android smartphone eind april te koop bij Colruyt
Volgend artikelDraagbare luidspreker en gitaarversterker in één piepklein apparaatje
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.