Middeleeuwse verluchte handschriften digitaal openbaar

0
263
De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek heeft een website gelanceerd waar je zogenaamde verluchtingen waarmee handschriften in de Middeleeuwen werden geïllustreerd kan opzoeken en bekijken.

De nationale bibliotheek van Nederland, de Koninklijke Bibliotheek, ontsluit zijn verzameling boekverluchtingen uit Middeleeuwse handschriften via de Engelstalige website Medieval Illuminated Manuscripts. De afbeeldingen komen uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek (8.376 afbeeldingen in 330 manuscripten) en Museum Meermanno-Westreenianum (2.765 afbeeldingen in 70 manuscripten) in Den Haag.

Boekverluchting

Boekverluchting (© ; licentie: )


Middeleeuwse handschriften, zoals getijdenboeken, werden vaak rijkelijk versierd en geïllustreerd. Op de website van de Koninklijke Bibliotheek kan je vele voorbeelden bewonderen, zoals geschilderde miniaturen, tekeningen, gehistorieerde initialen en margescènes. De illustraties kunnen alle mogelijke onderwerpen beslaan. Je kan de website doorzoeken op onderwerpen of rechtstreeks de database bevragen. Ook kan je je laten gidsen naar hoogtepunten van boekverluchtingskunst.

De verzameling bevat vele verluchtingen uit bekende klassiekers uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis, onder meer uit Der Naturen Bloeme door Jacob van Maerlant, de Rijmbijbel door Jacob van Maerlant en de Beatrijs.

Vorig artikelD-Link lanceert AV500 Powerline productenlijn
Volgend artikelSoundbar met loskoppelbare draadloze luidsprekers
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.