Thecus NAS met lage prijs per gigabyte presteert goed

0
65
Thecus introduceert met de TopTower N8850 een uiterst krachtige NAS-server in een torenbehuizing. De fabrikant mikt met dit model specifiek op grotere KMO’s/MKB’s die niet beschikken over de nodige infrastructuur voor het plaatsen van rackmount-modellen. Met een Intel Core i3 processor en vier gigabyte ram-geheugen is deze NAS-server prima geschikt voor veeleisende bedrijfsactiviteiten. Een test.

Thecus is een relatief jonge producent van NAS-servers voor KMO’s/MKB’s en grote bedrijven. Het bedrijf werd opgericht in 2004 en heeft haar hoofdzetel in Taiwan. In Nederland, meer bepaald in Venlo, is de Europese zetel gevestigd. Thecus hecht erg veel belang aan kwaliteit, innovatie, integratie en betrouwbaarheid.

 
In de doos

Wanneer de Thecus TopTower N8850 arriveert in ons testlab valt meteen op dat dit niet zomaar een NAS-server is. Het toestel is erg robuust (lees zwaar) en wordt dan ook geleverd in een uiterst grote en stevige doos.

Thecus TopTower N8850

Thecus TopTower N8850 (© ; licentie: )

Naast de Thecus TopTower N8850 zelf vinden we in de doos ook nog een stroomsnoer, een cat.5e netwerkkabel, vijf setjes sleuteltjes en twee zakjes met schroefjes voor montage van de harde schijven.

Verder vinden we in de doos ook nog een software cd-rom, een cd-rom met Twonky Media v6.0.34 (Server x64) en een cd-rom met Acronis True Image Personal 2010. Tot slot levert de fabrikant ook nog een meertalige snelstartgids mee. Helaas is de meegeleverde documentatie niet uitgevoerd in het Nederlands.

 
Design

De Thecus TopTower N8850 is gebouwd rond een erg robuuste, metalen toren en is uitgevoerd in een combinatie van zwart en zilvergrijs. De voorzijde biedt plaats aan een duidelijk OLED-scherm waarop je status en systeeminformatie kan aflezen. Net onder het scherm voorzag Thecus een aanraakgevoelig paneel met vier knoppen: ‘terug’, ‘volgende’, ‘bevestigen’ en ‘annuleren’. De metalen deur die toegang geeft tot acht sleuven voor harde schijven vinden we net onder het aanraakgevoelige paneel en beslaat bijna de ganse voorzijde.

De metalen deur geeft toegang tot acht harde schijf sledes

De metalen deur geeft toegang tot acht harde schijf sledes (© ; licentie: )

Links tussen de twee zilverkleurige randen zien we bovenaan vier LED-lampjes die de status aangeven van respectievelijk het systeem, de USB-poorten en de twee LAN-poorten op de achterzijde. Voorts zien we twee USB 3.0-poorten en twee USB 2.0-poorten. Tot slot zien we onder de USB-poorten ook nog de aan/uit-knop. De Thecus TopTower N8850 meet 380,4 x 235 x 282,6 mm en weegt 11,6 kg.

 
Connectiviteit

Wanneer we de achterzijde van de Thecus TopTower N8850 bekijken, vallen meteen de twee grote (12 x 12 cm) ventilatoren op waarmee de harde schijven gekoeld worden. Bovenaan zien we twee openingen voor uitbreidingskaarten. Deze NAS-server beschikt immers over een PCI Express 8 lane x2 slot. Net daaronder, naast de ventilatoren, vinden we een resem aan poorten terug.

Twee grote ventilatoren koelen de harde schijven

Twee grote ventilatoren koelen de harde schijven (© ; licentie: )

We zien drie audio-aansluitingen (line in, line out en een microfooningang), twee USB 3.0-poorten, twee USB 2.0-poorten, een eSATA-poort, twee RJ-45 LAN-poorten, een DB-9 RS232 voor koppeling met externe UPS-voedingen en zelfs een HDMI-poort, zodat je de NAS rechtstreeks op een tv kan aansluiten. Onder de courante aansluitingen vinden we ook acht General-Purpose Input/Output (GPIO) Block terminals waarmee extra functies geïmplementeerd kunnen worden. Jammer genoeg wordt hieraan verder geen aandacht besteed in de handleiding.

Tot slot zien we onderaan een eenvoudig verwisselbare voedingsunit die werd uitgerust met een eigen koeling en een aan/uit-schakelaar. De Thecus TopTower N8850 biedt plaats aan maar liefst acht 3,5-inch of 2,5-inch harde schijven. De sledes klikken moeiteloos vast en zijn eenvoudig vergrendelbaar via de meegeleverde sleuteltjes.

Ttechnisch is de Thecus TopTower N8850 goed voorzien

Ttechnisch is de Thecus TopTower N8850 goed voorzien (© ; licentie: )

 
Technische kenmerken

Ook technisch is de Thecus TopTower N8850 goed voorzien. Het hart van deze NAS-server wordt immers gevormd door een Intel Core i3 2120 3.3 GHz processor en 4 GB DDR3 ram-geheugen. Het systeem is uitgerust met een enkele 400 watt 80+ voeding. Verder is er een dubbele RJ-45 Intel 82574L Ethernet-controller.

Verschillende RAID-niveaus en combinaties ervan worden ondersteund: RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60. Daarnaast biedt de Thecus TopTower N8850 ook ondersteuning voor Just a Bunch Of Disks (JBOD). Uiteraard wordt de RAID-array automatisch heropgebouwd na het plaatsen van een nieuwe schijf en worden hot-swap, een dedicated hot spare en zelfs een gobal hot spare ondersteund.

De NAS kan worden uitgebreid met een 10GbE Fiber / 10GBASE-T PCI-e kaart, zodat het systeem klaar is voor de toekomst. De Thecus TopTower N8850 ondersteunt volgende protocollen: SMB / CIFS, HTTP / HTTPS, FTP, NFS v4 en AFP. Aangezien deze NAS twee netwerkkaarten aan boord heeft, wordt tevens 802.3ad link aggregation ondersteund, naar keuze te gebruiken voor load balance, failover, Balance-XOR, Balance-TLB en Balance-ALB.

Uiteraard is deze NAS-server compatibel met het laatste Internet Protocol, IPv6. Daarnaast biedt  Thecus ook ondersteuning voor iSCSI, VMWare en Citrix. Tot slot kan je de TopTower N8850 ook als bewakingsrecorder gebruiken voor maximaal tien IP-camera’s.

Thecus levert voor drie modellen dezelfde cd-rom mee en dus moet je zelf de juiste NAS selecteren in het welkomstvenster

Thecus levert voor drie modellen dezelfde cd-rom mee en dus moet je zelf de juiste NAS selecteren in het welkomstvenster (© ; licentie: )

 
Ingebruikname

We kiezen een geschikte plaats voor de Thecus TopTower N8850 en trekken de drie bovenste harde schijf sledes uit het toestel. Hierin plaatsen we vervolgens drie SATA-3 SSD’s van 240 GB elk. We schuiven de sledes terug in het toestel en vergrendelen deze met behulp van de meegeleverde sleuteltjes.

Nu sluiten we eerst de meegeleverde netwerkkabel aan op de WAN/LAN1-poort van de TopTower N8850 en het andere uiteinde verbinden we met onze Gigabit-switch. Daarna voorzien we het apparaat van stroom met behulp van de meegeleverde stroomkabel en schakelen het in. De NAS start meteen op en initialiseert het systeem. Op het OLED-scherm kan je de status volgen en o.a. het ip-adres en de hostname aflezen. Het standaard ip-adres is 192.168.1.100 en de beheerderaccount is ‘admin’ met dito wachtwoord.

Vervolgens voeren we de meegeleverde cd-rom uit. Thecus levert voor drie modellen dezelfde cd-rom mee en dus moet je zelf de juiste NAS selecteren in het welkomstvenster. We klikken op de knop ‘N8850’ en meteen krijgen we een overzicht dat toegang geeft tot de gebruiksaanwijzingen en software. We klikken op de knop ‘Setup Wizard’ en voeren de installer uit. Daarna start de eigenlijke Thecus installatiewizard 2.0.4 die ons zal helpen bij het instellen van de Thecus TopTower N8850.

We gaan op zoek naar de NAS-server op ons netwerk

We gaan op zoek naar de NAS-server op ons netwerk (© ; licentie: )

De wizard bestaat uit vijf onderdelen. In het eerste onderdeel gaan we op zoek naar de NAS-server op ons netwerk. Hiertoe drukken we op de knop ‘Rescan’. Enkele ogenblikken later kunnen we de Thecus TopTower N8850 uit de lijst selecteren en klikken we op ‘Next’. Vervolgens moeten we inloggen op de NAS-server met behulp van de standaard logingegevens. We klikken wederom op ‘Next’ en krijgen nu de kans om de gewenste netwerkinstellingen op te geven.

Voor servers is het steeds aanbevolen om een vast ip-adres toe te kennen. Als alles is ingevoerd, klikken we op ‘Next’ en vraagt de wizard om het standaard wachtwoord te wijzigen. We beëindigen de wizard door een druk op de knop ‘End’ en krijgen een venster te zien dat aangeeft dat de netwerkinstellingen en het wachtwoord succesvol werden gewijzigd. Tot slot kan je via de wizard meteen de webinterface van de Thecus TopTower N8850 openen. Erg gebruiksvriendelijk dus!

Thecus N8850 Web Welcome

Thecus N8850 Web Welcome (© ; licentie: )

 
RAID instellen

De webinterface opent in standaardmodus. Op het beginscherm van ThecusOS zijn twee basispictogrammen zichtbaar: ‘Admin’ en ‘Module’. Via een druk op de knop ‘Flash’ in de linkerbenedenhoek wordt de welkomstpagina geopend in Flash. Leuk, maar niet per se noodzakelijk dus! We klikken op ‘Admin’ en loggen in met het beheerswachtwoord. De System Initialization Setup Wizard prijkt meteen na het inloggen op de startpagina. In de eerste stap vraagt de wizard om gegevens van een SMTP-server om zo uitgaande waarschuwingsmails te kunnen verzenden.

De tweede stap bestaat uit het kiezen van een RAID-niveau. Wanneer we twee schijven selecteren, kiest de software automatisch voor RAID-1. Als we ook de derde schijf selecteren, wordt automatisch RAID-5 gekozen. We klikken op ‘Next’ en krijgen vervolgens de kans om een lokale gebruiker aan te maken. We maken gebruiker ‘Nick’ aan en klikken opnieuw op ‘Next’. De vierde stap geeft een overzicht van de keuzes die je hebt gemaakt in de voorgaande stappen. Om te bevestigen, klikken we op ‘Submit’. Tot slot beëindigen we de wizard met een klik op ‘Finish’. Via het geïntegreerde RAID-management zien we dat de array ‘Healthy’ is. Het systeem is nu klaar voor gebruik!

Raid Management

Raid Management (© ; licentie: )

 
Webinterface

Na het inloggen op de webinterface van de Thecus TopTower N8850 krijg je een zeer overzichtelijke startpagina voorgeschoteld van het ThecusOS V2.03.04. Via deze pagina krijg je meteen toegang tot onder andere de iTunes server, shares, RAID Management, status, etcetera. Rechts bovenaan in de interface kan je de taal wijzigen, maar helaas wordt de Nederlandse taal niet ondersteund. Via het navigatiemenu op de linkerzijde kan je bladeren door de (geavanceerde) beheerderinstellingen.

Via het navigatiemenu op de linkerzijde kan je bladeren door de beheerderinstellingen

Via het navigatiemenu op de linkerzijde kan je bladeren door de beheerderinstellingen (© ; licentie: )

We onderscheiden negen tabbladen. Het eerste tabblad ‘System Information’ geeft een zicht op de status van de TopTower N8850. Je kan meteen zien welke services actief zijn op de NAS-server, het system log bekijken, enzovoorts. Via ‘System Management’ kan je ondermeer de datum & tijd wijzigen, notificatie-instellingen aanpassen, het systeem gepland laten in- en uitschakelen. Via het tabblad ‘System Network’ kan je naast de standaard netwerkinstellingen ook de eerder besproken link aggregation inschakelen en configureren.

Onder ‘Storage’ vinden we uiteraard alles wat te maken heeft met de opslag zoals schijfinformatie, het RAID Management en de shares. Standaard heeft Thecus al negen shares aangemaakt die nodig zijn om bepaalde functionaliteiten te laten werken zoals ‘USBCopy’. Gebruikers en groepen kan je beheren via het tabblad ‘User and Group Authentication’. Zakelijke gebruikers kunnen nieuwe gebruikers ook per batch invoeren. Hiervoor maak je een bestand aan dat gebruikersnamen, wachtwoorden en groepen bevat, gescheiden door komma’s zonder ruimte ertussen. Elke lijn vertegenwoordigt een gebruiker: Ludo,ludo123,Auteurs. In dit geval zal gebruiker ‘Ludo’ worden aangemaakt met wachtwoord ‘ludo123’ in de groep ‘Auteurs’. Deze functie kan je veel tijd en moeite besparen en is dus vrijwel noodzakelijk voor professioneel gebruik!

Uiteraard worden ook Active Directory (ADS) en het Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) standaard ondersteund. Via ‘Network Service’ kan je de instellingen aanpassen van (actieve) services. Zoals we reeds in het statusoverzicht konden zien, is bij installatie de SMB/CIFS service actief. De rest kan je naar wens in- of uitschakelen. De iTunes Server kan je inschakelen via het tabblad ‘Application Server’, want deze is standaard niet actief. Ook extra modules, zoals een ‘MySQL_5’ en ‘Rsync_Backup’ module, kan je hier eenvoudig installeren en zo de functionaliteit van de Thecus TopTower N8850 sterk uitbreiden.

Zelfs een VirusScan-module van McAfee is in no-time geïnstalleerd

Zelfs een VirusScan-module van McAfee is in no-time geïnstalleerd (© ; licentie: )

Zelfs een VirusScan-module van McAfee is in no-time geïnstalleerd. Vanaf dat moment kan je de NAS-server zo configureren dat (bepaalde) shares op dagelijkse of wekelijkse basis worden gecontroleerd op virussen. En dit in een erg gebruiksvriendelijke werkomgeving. Het instellen van een back-up doe je uiteraard via het tabblad ‘Backup’. Je kan back-uppen naar een andere Thecus NAS-server, lokale apparaten en iSCSI targets op een lokale NAS of online naar de Amazon S3 Service, DropBox, etcetera.

Tot slot geeft het tabblad ‘External Devices’ een overzicht van eventuele aangesloten printers en UPS-toestellen. De webinterface is erg verzorgd en logisch ingedeeld. Het DSM-besturingssysteem van Synology is misschien iets ‘gelikter’, maar Thecus moet er zeker niet voor onderdoen qua mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid!

We hebben de Thecus TopTower N8850 onderworpen aan de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT)

We hebben de Thecus TopTower N8850 onderworpen aan de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT) (© ; licentie: )

 
Prestaties

We hebben de Thecus TopTower N8850 met drie in RAID5 geconfigureerde enterprise-klasse SSD-schijven  onderworpen aan de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT) die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van meer dan 30 GB testdata. NASPT bevat twaalf dergelijke applicatiebenchmarks: HD-Video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-Video opname, HD afspelen en opnemen, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum.

Op de benchmarkresultaten passen we voor elke applicatie een weging toe, waarbij we een veel groter belang hechten aan kantoorproductiviteit en fileserveractiviteit dan aan multimediadiensten. De Intel benchmark werd vijfmaal in een ‘batch run’ (niet-interactieve automatische doorloop) uitgevoerd. De opgegeven resultaten zijn het gemiddelde van de vijf benchmarkuitvoeringen. We rekenen de NASPT-resultaten om in een snelheidscore op 100.

We berekenen ook een waar-voor-je-geldscore op 100 waarin de snelheidscore voor 60% en de berekende prijs per gigabyte voor 40% meetellen.

We gebruikten SSD’s om te testen zodat we de hoogst mogelijke prestaties uit het systeem kunnen puren. Met gewone harde schijven kunnen de eigenlijke prestaties natuurlijk wel lager liggen.

Intel NASPT (MB/s)
HD-Video afspelen 76,7
2x HD afspelen 87,5
4x HD afspelen 91,9
HD-Video opname 214,8
HD afspelen en opname 89,2
Aanmaken van inhoud 15,3
Kantoorproductiviteit 52,4
Bestanden kopiëren naar NAS 243,6
Bestanden kopiëren van NAS 68,3
Mappen kopiëren naar NAS 39,5
Mappen kopiëren van NAS 37,6
Fotoalbum 15,6
Snelheidsberekening (MB/s)
Gemiddelde gewogen werksnelheid 74,9
Eindscore op 100
DiskIdee snelheidscore 98
Waar voor je geld score 89
Getest in RAID ? 5

De Thecus TopTower N8850 NAS-server zet dus een erg hoge score neer en is daarmee de best scorende NAS-server die we recentelijk hebben getest.

 
Verbruik

Met behulp van een energiemeter hebben we het verbruik van de Thecus TopTower N8850 gemeten. Bij normaal gebruik maten we een verbruik tussen 55 en 63 watt. Het maximale verbruik klokte af op 87,6 watt. Uitgeschakeld verbruikt het systeem helaas nog 2,3 watt.

 
Prijs per megabyte

We vonden de Thecus TopTower N8850 op internet voor 1.175,63 euro, exclusief BTW. Dit is weliswaar de prijs voor de NAS-server, zonder harde schijven. Afhankelijk van het type en het aantal schijven dat je wenst te plaatsen kan de prijs uiteraard aanzienlijk oplopen. Als we een prijsberekening maken met acht standaard enterprise-niveau harde schijven van elk 1TB en rekening houden met de prijs van de NAS geeft ons dit een prijs per gigabyte van  32,57 euro. Op die manier bekeken is dit een van de goedkopere tafelmodel bedrijfs-NAS’en op de markt. Je geniet van twee jaar fabrieksgarantie op het systeem.

Conclusie
De Thecus TopTower N8850 is een extreem goed presterende NAS-server die werd gebouwd met degelijke hardware. Het systeem biedt plaats aan maximaal acht harde schijven en is daarmee geschikt voor grotere KMO’s/MKB’s. Alle mogelijke aansluitingen zijn voorzien en de fabrikant voorzag maar liefst vier USB 3.0-poorten. Het besturingssysteem ThecusOS is zeer gebruiksvriendelijk en biedt alle noodzakelijke functies voor professioneel gebruik. Kortom, de ideale zakelijke NAS.
Adviesprijs
€ 1.175,63 excl. BTW; prijs per gigabyte met acht enterprise-hdd’s van elk 1TB: 32,57 euro.
Foto van Thecus
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelVader lanceert speelgoedtrein zoontje naar stratosfeer
Volgend artikelUniversele afstandsbediening met kleurentouchscherm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.