Kijk & vergelijk


Hardware | Previews
Aldi Medion Akoya MD 99055 (S4214) preview

Medion pakt bij Aldi Nederland uit met een ultrabook

Vanaf woensdag 26 september 2012 kan je bij Aldi Nederland een Ultrabook kopen. Echt goedkoop is hij niet: 599 euro. Je krijgt er wel wat voor in ruil. Wij overlopen de toch wel bijzondere eigenschappen.

Wanneer je in Wikipedia opzoekt wat nou precies een Ultrabook is, vind je volgende definitie:
“Een Ultrabook is een laptop, die extra dun en licht van gewicht is. Een ultrabook heeft een aantal specifieke kenmerken zoals bijvoorbeeld het snel uit stand-by komen van het systeem binnen enkele seconden, een lange gebruiksduur van de batterij, slankere vormgeving dan een reguliere notebook en zichtbare betere prestaties”.
Precies, dat is een passende omschrijving van de Medion Akoya MD 99055 (S4214) die bij Aldi Nederland te koop is.

Medion Akoya MD 99055 (S4214) Ultrabook

Medion Akoya MD 99055 (S4214) Ultrabook

 
Klein en extra dun

Met een schermdiagonaal van 35 cm (14 duim) is dit een eerder kleine laptop. Toch heeft dit 35 cm scherm met LED backlight een resolutie van 1366 x 768 pixels, een 16:9 breedbeeldverhouding. Deze resolutie vind je normaal bij 40 cm schermen terug. De pixels liggen dan ook dichter bij elkaar, wat resulteert in een ogenschijnlijk helderder en scherper beeld.

Dit kleinere scherm heeft natuurlijk ook zijn invloed op de externe afmetingen: de Akoya MD 99055 (S4214) meet 33,8 x 24,2 cm. Het meest opmerkelijke is evenwel de dikte van slechts 2,2 cm, dat is zowat de helft van de dikte van de gewone Medion Akoya laptops (3,8 – 4,3 cm)! De Akoya MD 99055 (S4214) is ook een lichtgewicht: 1,9 Kg inclusief batterijen. Een gewone 40 cm Akoya weegt toch al gauw 2,6 Kg.

Slechts 2,2 cm dik en 1,9 Kg zwaar en toch voorzien van alle gewenste aansluitingen

Slechts 2,2 cm dik en 1,9 Kg zwaar en toch voorzien van alle gewenste aansluitingen

 
Processor

Het hart van deze ultrabook is de splinternieuwe Intel Core i5-3317U processor van de derde generatie “Ivy Bridge” van Intel. Hij heeft 3 MB level 3 cache, 512 KB level 2 cache en werkt normaal aan een gezapige 1,7 GHz. De Intel Turbo-Boost-Technology kan die frequentie zo nodig opdrijven tot maar liefst 2,4 GHz wanneer beide kernen in Turbo Boost modus gaan of zelfs 2,6 GHz bij één kern in Turbo Boost. Het is een dual core maar wel voorzien van de Intel Hyper-Threading Technology zodat hij toch vier taken tegelijkertijd aankan.

Het typenummer van de meeste Intel processors voor laptops eindigt op een M (van Mobile), bij deze processor is de laatste letter een U (van ULV, Ultra Low Voltage). De prestaties van deze processors liggen lager dan die van hun M equivalent, maar ze zijn enorm energie-zuinig. Zo verbruikt deze Core i5-3317U slechts 17 Watt waar de meeste Core i5’s meer dan het dubbele (35 Watt) verbruiken! De technische fiche van deze Intel Core i5-3317U in PDF-formaat vind je hier (Bron: Intel).

Een 35 cm scherm, een minder gebruikelijke afmeting

Een 35 cm scherm, een minder gebruikelijke afmeting

 
Grafische component

De Intel Core i5-3317U processor heeft ook een ingebouwde grafische component van het type HD Graphics 4000. Waar de oorspronkelijke HD Graphics van de eerste generatie eigenlijk maar met moeite het predicaat “grafische component” verdiende, mag deze HD Graphics 4000 zich gerust meten met een doorsnee Mid-range grafische kaart. Gelukkig maar, want een afzonderlijke grafische kaart ontbreekt in deze Akoya MD 99055 (S4214).

Ook hier zie je de invloed van “U” achteraan het typenummer van de CPU: deze grafische component heeft een basisfrequentie van 350 MHz waar die bij de “M” processors 650 MHz bedraagt. Voor beide types is de maximale grafische dynamische frequentie zowat dezelfde, iets meer dan 1 GHz.

Sneller starten dank zij een Solid State Drive

Sneller starten dank zij een Solid State Drive

 
Werkgeheugen en opslag

Nu mag de Intel Core i5-3317U processor wel een grafische component hebben, een grafisch geheugen heeft die niet. Bijgevolg zal de HD Graphics 4000 permanent beroep moeten doen op het gewone werkgeheugen van 4 GB DDR3 SDRAM. Het is overdreven om te stellen dat dit krap is, maar we zijn overtuigd dat deze ultrabook merkelijk beter zou presteren met 8 GB.

Ook de harde schijf van 500 GB is voldoende zonder meer. We zullen maar denken dat het past in de Microsoft-strategie om ons met onze documenten, foto’s en filmpjes naar The Cloud te verwijzen. Wat wel erg mooi is, is de tweede harde schijf, of liever, de extra Solid State Drive. Medion monteerde een 32 GB mSATA SSD in deze Akoya MD 99055 (S4214). Dat ga je zeker merken in een sneller opstarten van de computer en een snellere toegang tot je data, in zoverre dat die op de SSD staan, natuurlijk.

De extra batterij voor een langere autonomie

De extra batterij voor een langere autonomie

 
Extreme autonomie

Op alle manieren heeft Medion bij deze Akoya MD 99055 (S4214) resoluut gekozen voor energiebesparing. Een scherm van 35 cm verbruikt uiteraard minder dan het gebruikelijke 40 cm scherm; de keuze van de ULV Intel Core i5-3317U processor en de beslissing er geen extra grafische kaart aan toe te voegen wijzen consequent in dezelfde richting. En nog is het niet gedaan: naast de gewone batterij die 4 cellen bevat, monteerde Medion er nog een reservebatterij in met 3 cellen. In zijn promotiefilmpje claimt Medion een autonomie van “een volledige werkdag”, wat we nog geloven ook.

De handleiding vind je terug op de website van Medion

De handleiding vind je terug op de website van Medion

 
CD/DVD-brander

Maar elke medaille heeft een keerzijde. Die extra batterij zit op de plaats waar normaal de CD/DVD-brander zit. Anders gezegd: in deze Akoya MD 99055 (S4214) zit gewoon geen CD/DVD-brander, dus als je lekker een filmpje wil meepikken, zal je beroep moeten doen op een externe DVD-speler of streamen vanaf het internet.

In het promotiefilmpje van Medion zal je vernemen dat die extra batterij ook kan vervangen worden door een CD/DVD-brander. Inderdaad, wanneer je op de Duitse website van Medion gaat zoeken zal je daar ook Akoya MD 99055’s vinden en die hebben allemaal een brander in plaats van een extra batterij. Maar noch op de Duitse, noch op de Nederlandse Medion-shop vinden we een passende brander voor onze Nederlandse Akoya MD 99055 (S4214).

Meer nog, in de handleiding van deze ultrabook – je vindt die hier – wordt met geen woord gerept over het verwisselen van de batterij en de brander. In de Duitse Medion-shop bestaat echter wel een uitwendig identiek model ultrabook MD 98121 (S4211) dat verkocht wordt als bundel met zowel een CD/DVD-brander als een extra batterij. Er is dus hoop!

 
Verdere uitrusting

De verdere uitrusting van deze Medion Akoya MD 99055 (S4214) is zoals gewoonlijk bij de laptops van Medion: zowat alle gewenste aansluitingen (Multikaartlezer, 1 x USB 3.0 en 2 x USB 2.0, HDMI en VGA, RJ45 voor het netwerk, microfoon en line out), Wifi en Bluetooth-4.0 plus een HD webcam.

Meegeleverde software

Meegeleverde software

 
Software

Al even traditiegetrouw krijg je er weer een heel pak software bij. Naast Windows 7 Home Premium 64 Bit (voor 14,99 kan je eerstdaags upgraden naar Windows 8) levert Microsoft ook Windows Live Essentials en Office 2010 starter. Het Medion MediaPack omvat Photo Commander, Photo Optimize en Snap van Ashampoo. Van CyberLink krijg je PowerDirector, PhotoDirector, MediaEspresso, Power2Go, YouCam en PowerDVD. Je ultrabook wordt (tijdelijk) beschermd door een proefpakket van Kaspersky Internet Security 2012.

Conclusie
De Medion Akoya MD 99055 (S4214) werd samengesteld met de modernste componenten. Het ontbreken van een CD/DVD-brander kan voor sommige gebruikers een handicap zijn. Het is een kranige jongen maar zeker geen krachtpatser, zowel qua prestaties als op grafisch gebied. Zowel de harde schijf als het werkgeheugen zijn voldoende zonder meer. Anderzijds heeft hij enkele zeer sterke troeven: hij is erg licht en klein genoeg om zeer transporteerbaar te zijn terwijl 35 cm toch nog een volwaardig scherm voor een laptop is; hij heeft een extreem lange autonomie en hij is snel dank zij de Solid State Drive. Als dat voor jou echte breekpunten zijn is, 599 euro zeker geen te hoge prijs. Bedenk ook dat Ultrabooks van andere computermerken momenteel minstens 100 euro duurder zijn.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 99055 (S4214) in PDF-formaat vind je hier.

Adviesprijs
€ 599
Photo of Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieen Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

60 reacties bij Medion pakt bij Aldi Nederland uit met een ultrabook

 • 40
  Tebbie09 zegt:

  Ik heb de S4214 eigenlijk best wel naar tevredenheid gebruikt. NU is echter het linker scharnier kapot en deze wil Medion/Aldi niet onder garantie repareren! Het is een en al plastic maar ik heb het gedaan…Zeer teleurgesteld in Medion en Aldi

  0
  • 40.1
   Erik Meijerink zegt:

   Bij mij hetzelfde. Het lijkt een constructiefout waarbij het schanier te strak is aangedraaid en er dus te veel kracht op het schanier komt waardoor deze uiteindelijk bezwijkt.

   Onder het plastic zit iets metaals. Dat heb ik losser gedraaid en het zelf provisorisch gerepareerd.

   Deze laptop had me opgeteld net iets teveel problemen om de volgende keer weer een Medion te kopen. Jammer.

   0
 • 39
  Marucs zegt:

  Martien Salden

  Ook bij mij hetzelfde probleem, het rechterscharnies los gebroken van het beeldscherm met als gevolg dat nu ook het linker scharnier al los begint te raken. Enig idee wat zoiets kost om te repareren?

  0
 • 38
  Martien Salden zegt:

  Ik heb deze laptop nu 15 maanden. Zeer tevreden. Echter ik kamp sinds kort met een kapot scharnier. Achter rechts. Volgens de helpdesk een mechanische fout, door mij veroorzaakt. En geen garantie dus. Ik bestrijd dit ten zeerste daar ik altijd zeer voorzichtig ben met deze laptop.
  Twee door mij bezocht computerzaken wijzen die conclusie resoluut van de hand van de hand en praten alleen over constructiefout.
  Is er iemand die dit ook meegemaakt heeft..? Gaarne een reactie dan…

  0
 • 37
  Erik D zegt:

  Ik volg al een tijdje deze thread en ik deel hier dan ook graag even mijn ervaring :

  Ik heb (dank zij deze pagina) contact opgenomen met Medion om ook mijn tweede batterij te laten vervangen (Ik woon in Belgie, maar laptop is gekocht in Nederland in september 2012)
  Er werd mij een nieuwe batterij opgestuurd + voucher om slechte batterij via Kiala terug te sturen.
  Gelukkig kreeg ik via een koerierdienst eerst de nieuwe batterij geleverd vooraleer ik de oude terugstuurde want je moet zelf het lipje met de schroefjes en het plastic covertje dat op de slechte batterij geklemd zit overbouwen op de nieuwe batterij.
  Voorlopig lijkt het te werken.

  Contact met Medion is vlot via email verlopen.
  https://www.medion.com/be/nl/service/contact/?msn=&type=&mm=

  0
 • 36
  Hans Smit zegt:

  met Medion gebeld en binnen 1 week een nieuwe accu binnen, inclusief retour enveloppe voor portvrij verzenden.
  Accu getest en alles werkt naar behoren.
  Mede schrijvers bedankt voor de tips!

  Weet iemand trouwens hoe je het geheugen kunt uitbreiden?

  0
 • 35
  Erik Meijerink zegt:

  Helaas! Ik heb een nieuwe accu gekregen, maar die werkt dus niet. De laptop valt nog steeds uit! Wat een bagger…

  0
 • 34
  Hans zegt:

  Ook een nieuwe accu gekregen; werkt ook prima; geen compliment voor de service van medion vanwege het in eerste instantie opsturen van een oude gebruikte accu en vanwege het feit dat ik drie keer heb moeten bellen.

  0
 • 33
  pedro zegt:

  nieuwe accu en het werkt inderdaad goed nu , compliment voor de service van medion

  0
 • 32
  R. S. zegt:

  Gebeld met NL Medion en kreeg 2 dagen later een telefoontje terug dat ze een nieuwe accu gestuurd hebben(levertijd 2 dagen) en de ander kostenloos kan retouneren. Ben benieuwd

  0
 • 31
  Erik Meijerink zegt:

  Doordat de tweede accu het niet overnam van de eerste is de pc gecrasht en start hij nu niet meer op. Ook recovery of een reset naar de fabrieksinstellingen is niet meer mogelijk. Dat betekent dat de pc voor de tweede keer in twee maanden terug moet.

  Ik ben helemaal klaar met Medion.

  0
  • 31.1
   Markant zegt:

   He, ik lees hier dat reset en recovery niet meer mogelijk waren…
   Vanwege datzelfde probleem nadat de stroom eraf ging is mijn desktop MD8819 teruggemoeten naar Medion (na overleg en herstelpogingen met Medion Helpdesk)! Zie draadje over ‘Krachtpatser..‘ Heb je wat meer info over dat niet lukken van reset en recovery?
   Ze bestaan het zelfs om kosten te rekenen voor het bij hun terugzetten naar fabrieksinstellingen, omdat ik dit ook zelf had kunnen doen (wat dus niet lukte). Dat wordt nog opnieuw bekeken, maar ik vind je opmerking frappant.

   0
 • 30
  pedro zegt:

  net de nieuwe accu erin gedaan ben benieuwd of het nu werkt

  0
 • 29
  Tebbie zegt:

  Ik heb een andere accu binnen en zal gaan testen of het nu wel werkt. Via vraagalex een gratis nummer voor diegene die nog moeten bellen 003232006198
  Alle succes

  0
 • 28
  Hans zegt:

  Heb zojuist een nieuwe retourbon gekregen om de zogenaamde nieuwe accu terug te sturen.
  Tevens de verzekering gekregen dat ik nu echt een “nieuwe” accu krijg.
  Overigens gisteren wel geconstateerd dat de overgang van accu 1 naar accu 2 vanzelf lukte!

  0
 • 27
  Christa zegt:

  Ik lees hier dat iedereen alleen z’n accu hoeft op te sturen en een nieuwe accu krijgt. Ik moest van Medion de hele laptop opsturen en zou die dan ook minimaal 3 weken kwijt zijn. Nogal een verschil… Ik heb ‘m daarom teruggebracht naar de Aldi, had misschien dan niet gehoeven…

  0
 • 26
  Erik Meijerink zegt:

  Gertjan,

  Kun je aangeven hoe wij dit het beste kunnen aanpakken? Gewoon bellen? En kunnen we ergens naar verwijzen?

  0
  • 26.1
   René Paulus zegt:

   @Erik: De (Belgische) garantie van Medion voorziet dat je eerst telefonisch contact opneemt. Ik neem aan dat de Nederlandse voorwaarden analoog zijn. In principe moet je het volledige toestel terugsturen wanneer je beroep doet op de garantie, maar in dit geval is dat niet echt nodig – maar dat kan alleen met het akkoord van Medion.

   0
 • 25
  Gertjan zegt:

  Het ziet er naar uit dat het eindelijk een DOA procedure is geworden bij Medion. Vanochtend gebeld met de mededeling dat het een bekend probleem is, het gaat om een batch verkeerde accu’s die inderdaad niet overschakelen. Batterij wordt kosteloos omgewisseld voor een wel werkende. Hopelijk geen tweedehandse zoals bij Hans.. succes allen!!

  0
 • 24
  Hans zegt:

  Wacht maar even met een compliment maken.
  Heb zojuist ook een accu gekregen die vol krassen zat en zelfs smurrie in de naden van het veelvuldig gebruik.
  Dus ze hebben helemaal geen “nieuwe” accu gestuurd.
  Geen excuses, weer vijf dagen wachten tot iemand het probleem misschine oppakt.
  Ik kan helaas geen foto’s meesturen anders zouden jullie het kunnen zien.

  0
 • 23
  Jacob zegt:

  Mijn accu is omgeruild en alles werkt nu prima. Moet ik Medion toch een compliment maken. Nieuwe accu was al naar me onderweg voordat ik de oude had opgestuurd.

  0
 • 22
  Hans zegt:

  Ik heb vanmorgen (20 nov) de accu, op hun kosten, mogen terugsturen.
  Kennelijk krijgen we een ander type batterij die het wel zou doen. Eerst zien dan geloven, maar….er is hoop.

  0
 • 21
  Tebbie zegt:

  Ik heb ook die accu problemen. Ik zal kijken of het opgelost kan worden..

  0

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

referenced-complexional